Kötelező lesz kiírni a boltokra, hogy a kormány élelmiszerárstopot rendelt el

2022. január 26. – 21:36

Kötelező lesz kiírni a boltokra, hogy a kormány élelmiszerárstopot rendelt el

Másolás

Vágólapra másolva

Információs táblákon is tájékoztatniuk kell a boltoknak a vásárlókat a február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstopról, a hatóságok 50 ezer forinttól 3 millióig büntethetik a szabályokat megszegő boltokat, közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A kormány előírta, hogy az élelmiszerboltokon és piacokon az árbefagyasztásról szóló, jól látható információs táblákat kell kihelyezni. Hogy pontosan milyet, arról hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben a részletszabályok, egységes logó, szöveg és arculat jár az olcsósított csirke far-háthoz.

Frissítés: A január 26-án megjelent Magyar Közlönyben, a Rogán Antal által jegyzett rendeletben már leírták, milyen táblákat kell kihelyezni, és már arculati kézikönyvet is közzétettek a grafikai elemekhez. A rendelet három különböző színű táblát mutat be, egy kék alapon fehér betűset, középen egy stoptáblával, egy fehér alapon fekete betűset, szintén piros táblával, majd olyat, amit egy fekete-fehér fénymásolóval is el lehet készíteni.

A legszínesebb változatot a hipermarketekben, szupermarketekben, diszkontáruházakban és 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell kitenni jól látható helyen, legalább A3-as méretben (297x420 milliméter). Míg a kisebb boltokban a kereskedő dönthet arról, hogy melyik színváltozatot használja, és ott elég az A4-es méret is (210x297 mm).

A tájékoztatóval online vásárlás közben is találkozhatunk, a csak csomagküldő kereskedők és a hagyományos boltok honlapjainak nyitó felületén is jól látható módon kell kitenni az árstopos plakátot.

A kormány január 13-án jelentette be, hogy február 1-jétől hét élelmiszer árát fagyasztja be, azaz arra kötelezi a kiskereskedőket, hogy azokat legfeljebb a 2021. október 15-ei áron adják el. Az árstoptól azt remélik, hogy fékezni tudják vele a megugró inflációt, vagy a kampányszövegnek is beillő indoklás szerint: „Az élelmiszerárstop célja, hogy megvédje a magyar lakosságot a koronavírus-járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt Magyarországra is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől.”

Az élelmiszerárstop a kristálycukrot, a búzafinomlisztet, a napraforgó-étolajat, a sertéscombot, a csirkemellet, a csirke far-hátat és a 2,8 százalékos UHT-tehéntejet érinti.

A rendelkezések betartását február 1-jétől a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatósága ellenőrzi. Ha a hatóság jogsértést tapasztal, akkor kötelezően bírságol. Az 50 ezertől 3 millió forintig terjedő bírság többször is kiszabható, másodszor a korábbi tétel legalább kétszerese lehet. Ismételt jogsértés esetén a kereskedő tevékenysége ideiglenesen, legalább egy napra, legfeljebb fél évre korlátozható. Ha az élelmiszerárstop megszegéséről fogyasztótól érkezik panasz, azt a hatóság közérdekű bejelentésként kezeli, és haladéktalanul kivizsgálja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!