Rengeteget költünk a közösből akkumulátorgyárak építésére

2022. január 27. – 08:23

Rengeteget költünk a közösből akkumulátorgyárak építésére
Épül az SK Innovation iváncsai gyára – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Akkumulátor-gyártó nagyhatalom lenne Magyarország, a 24.hu összesítéséből kiderül, hogy már 2800 milliárd forintnál járnak a beruházások, és ennek a pénznek több mint a tíz százalékát a kormány adja.

Tizenhét településen jelentek meg zömében ázsiai akkumulátor-beruházók, ezek több év alatt valósulnak meg. Erősen koncentrálódnak a befektetések, hat cégnél összpontosul 2500 milliárdnyi üzlet, és a lap szerint a sornak még nincs vége, újabb gyárak létesülhetnek.

Eddig a legtöbbet, három részletben összesen több mint ezermilliárd forintot a dél-koreai SK Innovation fektetett be, és ehhez összesen 95 milliárd forint állami támogatást kaptak.

A szintén dél-koreai Samsung SDI Gödön vetette meg a lábát, és eddig ők is három beruházást jelentettek be, összesen 763 milliárd forint értékben, amikhez csaknem 150 milliárd forint állami támogatást gyűjthetnek be.

Mivel veszélyes üzemekről van szó, ezért szinte mindenhol viták, tiltakozások kísérik az építkezéseket.

Nagyon hasonló történik a Fejér megyei Iváncsán, mint ami korábban Gödön volt. A helyiek megkérdezése nélkül kezdtek el felépíteni egy óriási akkumulátorgyárat, amelyről nem sok információt osztottak meg velük, ellenben a zajt és a port ők szenvedik el.

Az ipari park bővítéséből komoly vita lett: Dunaújváros beperelte Iváncsát és Rácalmást, amiért azok felrúgták a több százmillió forint adóbevételt jelentő szerződéseket.

Még Dunaújváros előző, fideszes polgármestere Cserna Gábor szerződött le a két településsel úgy, hogy a rácalmási Hankook-gyár, valamint az iváncsai ipari park által fizetett iparűzési adó 50 százaléka Dunaújvárost illeti. Ez a megállapodás akkor ment füstbe, amikor a kormány július 1-jétől különleges gazdasági övezetté nyilvánította az említett ipari parkokat, így az iparűzési adó nem közvetlenül a településekhez, hanem a Fejér Megyei Önkormányzathoz került, ami úgy osztja el ezt a pénzt, ahogy a kedve tartja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!