Az ország legnagyobb akkumulátorgyára épül a falu szélén, de nem mindenki örül ennek

Legfontosabb

2021. május 19. – 10:00

frissítve

Az ország legnagyobb akkumulátorgyára épül a falu szélén, de nem mindenki örül ennek
Épül az SK Innovation iváncsai gyára, a háttérben Yaris Kabin gyára már kész – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon hasonló történik most Iváncsán, mint ami korábban Gödön volt. A helyiek megkérdezése nélkül elkezdenek felépíteni egy óriási akkumulátorgyárat, amelyről nem sok információt osztanak meg velük, ellenben a zajt és a port ők szenvedik el. Most pedig egy előterjesztés szerint Gödhöz hasonlóan Iváncsát is különleges gazdasági övezetnek nyilvánítanák, aminek kárvallottja nagy valószínűséggel szintén egy ellenzéki vezetésű önkormányzat, Dunaújváros lehet. Megnéztük a nagy változások előtt álló Fejér megyei falut, ahol sorra jelennek meg a nemzetközi beruházók.

Pár éven belül akár megduplázódhat Iváncsa lakossága, január végén jelentette be Szijjártó Péter, hogy a Fejér megyei faluban valósítja meg a dél-koreai SK Innovation „Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását”, amelyhez a kormány a magyar beruházásösztönzés történetének legnagyobb támogatását adja.

A dél-koreai cégnek Komáromban már van két akkumulátorgyára, a harmadik Iváncsán jóval nagyobb lesz ezeknél. Az ígéretek szerint 2500 embernek ad majd munkát, de közvetve még több embernek lehet köze a gyárhoz. Rövid időn belül ez már a második nagy beruházás az alig 2800 fős településen, a mezőgazdasági gépekhez alkatrészeket gyártó török Yaris Kabin szomszédos épülete már kész, itt rövidesen meg is kezdik a termelést.

Az eddig csendes falu élete így pár év alatt fenekestül felfordul, és még az se kizárt, hogy előbb-utóbb iparváros lesz belőle. Ehhez persze jó pár infrastrukturális fejlesztésre szükség lesz, jelenleg nincs például mentőállomás és tűzoltóság a faluban, de a közműveket, utakat is bővíteni kell. A polgármester szerint ez egy lehetőség Iváncsának, hogy olyan fejlesztéseket valósíthassanak meg, amelyekre idáig esélyük sem volt, ráadásul ebben komoly kormányzati forrásokra számíthatnak.

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere – Fotó: Molnár Krisztián Facebook-oldal
Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere – Fotó: Molnár Krisztián Facebook-oldal

„De pontosan tudom, hogy egy ekkora vállalat idetelepülésének nem csak pozitív hatásai lesznek. És igenis erről is őszintén kell beszélni most és a jövőben is, a folyamatos tájékoztatást és kommunikációt minden lehetséges eszközzel biztosítani fogjuk” – írta február elején Molnár Tibor Iváncsa Facebook-oldalán, hozzátéve, azt szeretnék, hogy „Iváncsa megmaradjon élhető és biztonságos otthonunknak”.

Nagy zajjal megkezdték a munkát

Alig pár héttel a bejelentés után már meg is jelentek az első munkagépek a falu szélén, közel az M6-os autópályához, hogy megkezdjék a gyár előkészítéséhez szükséges földmunkát az óriási, 700 ezer négyzetméternyi területen. Voltak, akik csak ekkor, a falu központjáig elhallatszó zaj miatt értesültek a beruházásról.

Többen azt mesélték Iváncsán, hogy eleinte heti hét nap dolgoztak a gépek reggeltől estig, aztán a lakosság panaszára április közepén megállapodott az önkormányzat a beruházóval, hogy vasárnaponként és éjszakánként szüneteltessék a munkavégzést. Ennek ellenére szinte mégis mindenki a nagy zajt említette meg először, amikor a gyárról kérdeztük az iváncsaiakat a falu központjában kedden.

„Kaptunk Tibikétől (Molnár Tibor polgármester – szerk.) egy papírt, hogy legyünk türelemmel, majd lesz zajvédő fal – mesélte egy idősebb férfi, aki feleségével nagyjából 50-70 méterre lakik a leendő gyártól. – Valakinek csak jó lesz ez a beruházás. Nekünk már nem sok hasznunk lesz belőle, elmúltunk nyolcvanévesek.” Az önkormányzat Facebook-oldalán Molnár azt írta, a jelenlegi földmunkák várhatóan nyár elejéig tartanak, de egy hétméteres zajvédő falat húznak. „Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy most azért dolgoznak a falu felőli oldalon, azért van zaj, hogy később, a további munkafázisokban és az üzem működése során minimális legyen – fogalmazott a polgármester. – Ez hatalmas földmennyiséget jelent, tudom, hogy ennek a zaja zavaró, különösen a közelben lakóknak, de mindenkinek a türelmét kérem, mert ez mindnyájunk érdekét szolgálja.”

Jó pár idegen jön szembe az utcán

„Csak reménykedni tudunk benne, hogy az iváncsaiak is részesülnek a munkahelyekből, ezt ígéri a polgármester” – mondta Balogh Alexandra, aki két kisgyermeket nevel egyedül. Azt mesélte, többen vannak hozzá hasonló helyzetben, hogy a gyerekek mellett négy- vagy hatórás munkát keresnek, ilyen azonban eddig nem volt a környéken. A múlt héten jelentkezett a Yaris Kabinnál takarítónak, de azt mondták, nincs hely, pedig azt látja, hogy folyamatosan hirdetik meg az állásokat.

Balogh Alexandra szívesen vállalna munkát Iváncsán – Fotó: Huszti István / Telex
Balogh Alexandra szívesen vállalna munkát Iváncsán – Fotó: Huszti István / Telex

Helyben főként mezőgazdasági vállalatok vannak, de sokan a Dunai Vasműbe járnak be dolgozni Dunaújvárosba, mások pedig a Mol százhalombattai Finomítójába utaznak naponta. Bejárnak Iváncsára a céges buszok, de azok nagyon korán mennek, Balogh szerint kisgyerekek mellett nem lehet megoldani az öt, fél hatos indulást, mint ahogy a gyerekek felügyelete se megoldott nyáron, ami szintén nehezíti az anyukák munkavállalást.

Az ingatlanárak már most elkezdtek felmenni, többen is azt mesélték, hogy az utóbbi egy-két hónapban látványosan megemelkedtek a négyzetméterárak. Valószínűleg jó páran arra apellálnak, hogy az ide költöző dél-koreai fizetőképes vezetők, mérnökök házat is vennének.

Mint valaki megjegyezte, már az elmúlt fél évben jó pár idegen jött szembe az utcán, és többen váltig állították azt is, hogy hamarosan koreai étterem nyit Iváncsán.

Az viszont már biztos, hogy a falu szélén, közel a leendő gyárhoz fog felépülni a munkásszálló. Ehhez állítólag már elkezdték előkészíteni a közműveket. Hogy mekkora lesz, és hányan laknak majd benne, még nem tudni.

„Szerintem fel fog fordulni a község élete” – fogalmazott egy másik nő a falu központjában, akinek inkább az akkumulátorgyár potenciális veszélyeivel vannak fenntartásai. Mint mesélte, nemrég megnézett egy videót a gödi Samsung-gyárról, ahol évek óta komoly lakossági tiltakozás folyik, mert nem kapnak kellő tájékoztatást például a gyár környezeti hatásairól, vagy arról hogy milyen veszélyes anyagokat tárolnak. „Sok mindent mi se tudunk, csak pár hónapja szembesültünk egyáltalán a beruházással” – tette hozzá az iváncsai nő. „Legalább meg kellett volna kérdezni a falut” – jegyezte meg röviden egy kerékpáros, mielőtt továbbhajtott volna a kereszteződésből.

Csak egy szűk kör álma valósulhat meg

De nem csak a lakók érzik úgy, hogy nem kapnak kellő információt, még az önkormányzati képviselők is csak a szerződés januári aláírása után szereztek tudomást a gigantikus beruházásról. Ezt már Baki Endre mesélte, aki évek óta képviselő Iváncsán, korábban pedig polgármesternek is elindult egy időközi választáson. Őt hatványozottan érinti az építkezés, mert a mezőgazdasági-logisztikai vállalkozásának központja éppen a leendő gyár szomszédságában van, az ablakából pont rálát a hatalmas munkagépekre.

Annyit mondanak csak – meséli –, hogy majd most minden álmuk megvalósulhat. „Abban biztos vagyok, hogy valakinek az álma meg fog valósulni, de az csak egy szűk kör lesz. Ebből a faluból már most el akarnak menni az emberek. Sorra hirdetik meg a házakat.” Hogy ő itt marad-e a családjával, még nem tudja, ez nagyban múlik azon, hogy mennyire marad élhető a település 1500-2000 beköltözővel, vendégmunkással.

„Azt tudomásul kell venni, hogy Iváncsa mint falu meg fog szűnni. Város lesz belőle”

– fogalmazott a képviselő. Pár hete elment Komáromba, hogy megnézze a dél-koreai cég ottani gyárát, és többekkel beszélgetett, akik a gyár közelében laknak. „Nem dicsérték agyon. Senki nem mondta azt, hogy hú de jó, hogy itt van a gyár.”

Baki Endre iváncsai önkormányzati képviselő, vállalkozó – Fotó: Huszti István / Telex
Baki Endre iváncsai önkormányzati képviselő, vállalkozó – Fotó: Huszti István / Telex

Baki abban is kételkedik, hogy valóban szükség van-e a településen egy újabb munkáltatóra, állítása szerint sokkal nagyobb probléma a környező cégeknek a munkaerőhiány, mint a munkanélküliség. „A legnagyobb baj azonban az, hogy az embereket nem tájékoztatják, és meg se kérdezték őket arról, hogy akarják-e, hogy egy akkumulátorgyár épüljön a szomszédban.

Ez azért nem olyan változás, mint hogy például ásunk egy árkot a Fő utcán, vagy építünk egy bölcsődét. Ez döntően befolyásolja az itt élő emberek életminőségét.”

Azt meséli, naponta keresik meg hőzöngő iváncsaiak, de ő nem tud mit mondani nekik, ugyanis több mint egy éve nincs testületi ülés, és képviselőtársa hiába küldött több kérdést is közel két hónapja a polgármesternek, nem kapott rá választ. Szerinte a felelősség így egy személyben a polgármesteré, Molnár Tiboré. „Álljon ki a falu elé, és mondja el, hogy mi történik!” – tette hozzá.

Pont elcsíptük kedden Molnár Tibort Iváncsán, amint szállt ki az autójából a polgármesteri hivatalnál. Egy korábbi, még az Indexen megjelent választási cikkünkre hivatkozva azonban rögtön elutasította az interjúkérelmünket, mert szerinte nem voltunk korrektek vele szemben. Tavaly év elején időközi országgyűlési választást tartottak Fejér megye 4. választókerületében, miután a körzet jobbikos képviselője, Pintér Tamás polgármester lett Dunaújvárosban. A Fidesz nem indított saját jelöltet, de beállt az iváncsai polgármester mögé, akit simán legyőzött a jobbikos Kálló Gergely az ellenzéki pártok támogatásával.

Dunaújváros eleshet a iparűzési adótól

Karácsony Gergely, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc is leutazott kedden Dunaújvárosba, hogy Kálló Gergellyel és Pintér Tamással közös sajtótájékoztatót tartsanak, miután kiszivárgott egy előterjesztés, amely szerint különleges gazdasági övezetet alakítanának ki Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával. Ezzel a lépéssel több milliárd forintos iparűzési adótól esne el Dunaújváros, ami az ellenzéki pártok vezetői szerint a Fidesz bosszúja a 2019-es választási vereség után.

Ha megvalósul a terv, a fideszes többségű és vezetésű Fejér Megyei Közgyűlés szedheti be a különleges gazdasági övezetben az iparűzési adót, és ők dönthetnek annak elosztásáról is.

Dunaújváros számára azért lenne rendkívül káros ez a lépés, mert Iváncsával és Rácalmással is szerződést kötött a város korábbi, fideszes polgármestere, Cserna Gábor, hogy a rácalmási Hankook-gyár, valamint az iváncsai ipari park által fizetett iparűzési adó ötven százaléka Dunaújvárost illeti.

Utóbbi története egészen 2016-ig nyúlik vissza, amikor Orbán Viktor a Modern Városok Program dunaújvárosi állomásán bejelentette, hogy a kormány támogatja a dunaújvárosi ipari park létrehozását. Eleinte arról volt szó, hogy állami területen, Dunaújváros-Pálhalmán, a büntetés-végrehajtás földjein létesülne ez a park, de később Cserna azt állította, hogy Dunaújvárosnak nincs erre szabad földje, ezért Iváncsával egyeztetve, utóbbi közigazgatási területén, dunaújvárosi pénzből épült meg.

A különleges ipari övezettel Iváncsa is elesne ugyan az eddig általa beszedett iparűzési adótól, de ők nagy eséllyel remélhetnek kompenzációt a polgármester fideszes hátszelével. Már ha csak azt nézzük, hogy Dunaújvárossal vagy Pusztaszabolccsal ellentétben az iváncsai polgármestert bevonták a különleges gazdasági övezet kialakításáról szóló egyeztetésekbe.

Kálló Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője Dunaújvárosban 2021. május 18-án – Fotó: Huszti István / Telex
Kálló Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője Dunaújvárosban 2021. május 18-án – Fotó: Huszti István / Telex

Molnár Krisztián gátlástalan hataloméhségéhez néhány polgármester asszisztál azzal, hogy igent mondtak, ezáltal pedig úgy jutnak forrásokhoz, hogy azt más önkormányzatoktól elveszik. Erről beszélt Kálló Gergely a keddi sajtótájékoztatón. Szerinte ez a fajta könyöklés gyomorforgató, és nagyot hibáztak az előterjesztést támogató polgármesterek. A Jobbik országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, innentől kezdve ki vannak téve a fideszes vezetők kényének-kedvének, Iváncsa és Rácalmás lakói most csak reménykedhetnek, hogy ezt a pénzt más úton visszakaphatják.

A Fejér megyei önkormányzatok gazdasági stabilitásának és versenyképességének megőrzését, valamint a gazdasági környezet fejlesztését szolgálná a különleges gazdasági övezet Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke szerint. A Fidesz frissen kinevezett választókerületi elnöke Facebook-oldalán arról írt, hogy a megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt célzottabban használhatnák fel a beruházással érintett települések fejlesztésének és működésének támogatására. Hogy az elosztás milyen módon fog történni, azt nem részletezte, de az biztos, hogy az igazán komoly iparűzési adót minden bizonnyal az iváncsai akkumulátorgyár fogja befizetni. A megnyitására azonban még várni kell pár évet, komoly tempóban folyik az építkezés előkészítése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!