Hét éve nem látott magasságban a kőolaj ára

2022. január 18. – 06:45

Másolás

Vágólapra másolva

86,84 dollárra ment fel a Brent olaj ára, amire legutóbb 2014 októberében volt példa. Idén már 10 százalékos volt az emelkedés – írta a Firstpost.com. A Ria Novosztyi orosz hírügynökség pedig már 87,31 dolláros árról számolt be kedd reggel.

A növekedésnek pesszimista és optimista okai is vannak: a kereskedők biztosak a kereslet növekedésében a koronavírus-járvány várható visszaszorulásával – mivel remények szerint az omikron variáns kevesebb veszélyt hordoz magában, és az oltás ez ellen is megbízható védelmet nyújt –, másrészt viszont a világpolitikai feszültség miatt csökkenhet a szabadon leköthető kőolaj a piacon – akár az Oroszország körüli feszültség miatt, amelyről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Hétfőn egy Abu Dzabiban lévő olajfinomítót ért támadás. Az akcióban három ember meghalt. A támadást az Egyesült Arab Emirátusoktól több mint 700 kilométerre lévő Jemenből indíthatták. Az országban 2014 óta dúl eddig már több mint tízezer áldozattal járó polgárháború a lázadó hútik és a nemzetközileg elismert kormány között. Az iráni támogatást élvező hútik magukra vállalták az olajfinomítót ért támadást – írta a CNBC. Az olajtermelő országokat tömörítő OPEC-ben – amelynek Oroszország nem tagja – az Egyesült Arab Emirátusok a harmadik legnagyobb olajtermelő.

Az olajár emelkedése azonban nem töretlen, tavaly volt 85 dollár is, ám ezután 80 alá esett.

Igaz, volt már az olajár sokkal magasabban is, és nem kizárt, hogy ismét a történelmi csúcs felé tart: 2008-ban a Brent olaj hordónkénti ára 147 dolláron állt.

Az áremelkedés miatt a benzin ára is rekordokat dönt, a benzin literenkénti ára Magyarországon már 500 forint fölé emelkedett, novemberben a kormány a 95-ös benzinre 480 forintos hatósági árat vezetett be. Ennek minőségre gyakorolt hatásáról – és arról, hogy vajon valóban megtakaríthatnak-e ezzel pénzt a fogyasztók – ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A kormány egyelőre február közepéig maximálta az üzemanyagárakat, de a GKI gazdaságkutató szerint akár 700 forintba is kerülhet egy liter benzin idén, ha kivezetik az árbefagyasztást, a holtankoljak.hu úgy számol, hamarosan sehol sem tankolhatunk majd 480 forint alatt – írja az rtl.hu.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!