Portfolio: 88 ezren igényeltek tavaly lakásfelújítási támogatást

2022. január 14. – 11:23

Másolás

Vágólapra másolva


2021. január 1-je óta akár 3 millió forintot is felvehetnek az államtól otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket nevelnek, és felújítják a lakásukat. Az azóta eltelt egy év számairól kérdezte a Portfolio a családokért felelős parlamenti államtitkár sajtóosztályát.

A válaszból kiderült, hogy

  • a 2021-ben csaknem 88 ezer kérelem érkezett a Magyar Államkincstárhoz;
  • a folyósított támogatások összege meghaladta a 128 milliárd forintot;
  • az elutasítások leggyakoribb oka a köztartozás vagy az ingatlan rendezetlen jogi helyzete volt;
  • a kérelmek 42 százalékát küldték vissza hiánypótlásra.


Az otthonfelújítási támogatás összege

  • maximum 3 millió forint;
  • a számlákkal igazolt felújítási költségek legfeljebb 50 százaléka (vagyis 6 milliós összköltség esetében maximalizálható), fele-fele arányban anyagköltségre, illetve munkadíjra vehető igénybe;
  • még idén igényelhető.

A Portfoliónak Novák Katalin akkori családügyi miniszter 2020 decemberében adott interjújában az esetleges hosszabbításról azt mondta:

„Nagyon bízom benne, hogy mi leszünk azok, akik a hosszabbításról döntenek majd 2022 második felében.”

Márciusban írtunk róla, hogy hiába a lakásfelújítási roham, alig jönnek haza a magyar szakik, pedig a támogatások miatt sokan úgy kalkuláltak, hogy vonzóbb lesz a jó szakembereknek a magyar építőipar. Augusztusban már látszott, hogy hiába szálltak el az építőanyagok árai, a magyar háztartások 17 százalékában terveznek nagyobb összeget költeni felújításra.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass