Tovább nőtt a lakásfelújítási kedv

2021. augusztus 3. – 06:34

Másolás

Vágólapra másolva

A következő egy évben a magyar háztartások csaknem 17 százaléka tervez nagyobb összeget költeni lakásfelújításra, és ha ez megvalósul, akkor egy éven belül mintegy 700 ezer lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. és a Masterplast közös júliusi, reprezentatív felméréséből.

Az egy negyedévvel ezelőtti felméréshez képest csaknem minden településtípusban és minden régióban nőtt a felújítási kedv. A legnagyobb mértékben Budapesten.

  • A fővárosban ugyanis a megkérdezett háztartások 18 százaléka készül renováltatni, szemben az áprilisi 8 százalékkal.
  • A megyeszékhelyeken 12-ről 16 százalékra,
  • az egyéb városokban 11-ről 17 százalékra nőtt az érdeklődők aránya, míg
  • a községekben maradt a 15 százalékos arány.

A lakásfelújítást és korszerűsítést tervezők mintegy 40 százaléka szeretné részben állami támogatásból finanszírozni felújítási-korszerűsítési terveit – egy negyedévvel ezelőtt ez az arány 36 százalék volt, írj az MTI. A biztosan felújításra készülők fele számít az állami támogatás igénybevételére, míg a csak valószínűleg felújításba belevágók a támogatás felhasználásával kapcsolatban is elég bizonytalanok.

A felújítási kedvre egyébként ösztönzőleg hatott a koronavírus-járvány okozta kötöttségek alóli felszabadulás, a kormányzati támogatások és a hitelezési expanzió. Ugyanakkor az építőanyagok árainak és a felújítási szolgáltatások díjainak dinamikus emelkedése, illetve az építőipari kapacitások szűkössége negatívan befolyásolhatja azt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter július 7-én jelentette be, hogy az építőanyagok, különösen a fém és a fa jelentős áremelkedése miatt a kormány több ponton beavatkozik az ágazatba. Az építőanyagok és építőipari termékek kivitelére engedélyt fognak bevezetni 2021. október 1-től, de az előzetes regisztrációt azonnali hatállyal bevezetik. Mostantól csak úgy lehet külföldre eladni vagy kivinni acél- és vasterméket, követ, kavicsot, homokot és sódert, hogy arra előre engedélyt kérnek. A közúti fuvarozást is be kell jelenteni. Az államnak pedig elővásárlási joga lesz az építőipari alapanyagokra, és fel fognak lépni az „extraprofitot” realizáló kereskedőkkel szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől