25 év alatti, otthon lakó gyerekkel már igényelhető lesz a lakásfelújítási támogatás

2020. október 30. – 14:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb elemet hozott nyilvánosságra Novák Katalin az új otthonteremtési programról: kiderült, hogy a lakásfelújítási támogatás igénylésénél minden – saját tulajdonú otthonban nevelt – gyermek számít 25 éves életkorig. Kiderült az is, hogy január elsejével a gyakorlatban is elindul az otthonteremtési program.

Novák Katalin az MTI beszámolója szerint csütörtökön sajtótájékoztatón összegezte az öt elemből álló program pontjait:

  • Az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken.
  • Ha valaki családi otthonteremtési kedvezményt (csokot) is igénybe vesz, akkor az áfa 0 százalék lesz, oly módon, hogy az 5 százalékos áfát utólag lehet majd visszaigényelni. Ez a családok megtakarítása lesz majd – közölte.
  • Az otthonfelújítási támogatás azoknak szól, akiknek már megvan a saját otthonuk, nem szeretnének költözni. Ők egy 6 millió forintos felújítás esetén 3 milliót tudnak visszaigényelni. Ez az, aminél a 25 év alatti gyerekek beszámítanak, ha pedig súlyosan beteg, folyamatos gondozásra szoruló gyermeket nevelnek a családban, és a gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosultak, akkor nincs életkori határ. Ezt a fajta támogatást egy család egyszer veheti igénybe.
  • A gyermekesek vagy gyermeket tervezők csokkal vásárolt ingatlan esetén illetékmentességet élveznek. Így az ingatlan értékének 4 százalékát jelentő illeték is a családok megtakarítása lesz.
  • Aki beépíti egy családi ház tetőterét, igénybe veheti a csokot, ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet.

Novák Katalin kérdésre válaszolva azt is mondta: az otthonteremtési programról terveznek egy tájékoztató kampányt, mert céljuk, hogy minél többen éljenek a lehetőségekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!