Decemberben is maradt a 14 éves csúcs az inflációban

2022. január 14. – 06:38

Decemberben is maradt a 14 éves csúcs az inflációban
Orbán Viktor a bejelenti több alapvető élelmiszer árának maximálását január 12-én – Forrás: Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A fogyasztói árak decemberben is 7,4 százalékkal nőttek (ekkora volt a megelőző havi, 2021. novemberi éves emelkedés is).

Az teljes éves infláció 5,1 százalékos – olvasható ki a KSH legfrissebb adataiból.

Az élelmiszerek ára 8 százalékkal nőtt tavaly decemberhez képest

Az előző év decemberéhez képest 2021 decemberében az élelmiszerek ára 8 százalékkal nőtt, ezen belül:

  • az étolajé 26,8,
  • a liszté 23,7,
  • a margariné 22,8,
  • a kenyéré 15,2,
  • a baromfihúsé 13,4,
  • a tejé 12,1,
  • a péksüteményeké 11,6,
  • a munkahelyi étkezésé 9,9,
  • az éttermi étkezésé 9,6 százalék nőtt.

A járműüzemanyagok ára 25,9, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 15,1 százalékkal lett magasabb.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 8,9, ezen belül a dohányáruk 12,7 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 7,5, ezen belül a konyha- és egyéb bútorokért 15,3, a szobabútorokért 14,5, az új személygépkocsikért 8,4, a használt személygépkocsikért 7,2 százalékkal kellett többet fizetni. A szolgáltatások díja 5 százalékkal emelkedett, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 14,5, a járműjavítás és -karbantartás 9,6 százalékkal került többe – írta a KSH.

Az infláció visszafogására a kormány több termék forgalmazási árának maximumát határozta meg. A kormánytagok által propagált árstop gazdasági hatásairól itt és itt olvashat bővebben.

A benzin sokat tett az inflációért

  • Egy év alatt az üzemanyagok, illetve a dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 37,7, illetve 16,8 százalékkal.

Novemberről decemberre az élelmiszerek közül leginkább a tej és a tejtermékek dárgultak, 7,8 illetve 6,1 százalékkal.

Csökkent viszont novemberről decemberre a járműüzemanyagok ára 5,3 százalékkal, ám ez elenyésző az éves növekedéshez képest.

Az elemzők körében megingott az a korábbi erős meggyőződés, miszerint a múlt év végétől tartósan lefelé indul az inflációs mutató, nem zárják ki, hogy a novemberi csúcsértéknél magasabb árindex is megjelenhet az idei év elején – írta az MTI.

Arra alapozzák, hogy a szokásosnál jóval erősebbnek bizonyulhat a vállalatok átárazási ereje. Miközben az energia, a szállítás és az alapanyagok költsége változatlanul emelkedő pályán van, igen jelentős keresetnövekedés előtt áll a lakosság az év eleji bérnövekedés, adó-visszatérítés, adócsökkentés és a további egyedi juttatások miatt.

Nagy János, az Erste Bank elemzője szerint a decemberi adatok meghaladták a várakozásokat. Bár januártól a bázishatás is kedvezőbben alakul és áprilistól kifut a tavalyi jövedéki adóemelés hatása is, ugyanakkor a decemberi adatok még inkább rávilágítanak arra, hogy az alapfolyamatokban egyelőre nem várható lassulás. Február elején kulcsfontosságú adat érkezik, ami az egész év tekintetében meghatározó lehet: a megemelkedett energia- és nyersanyagárak miatt bekövetkező átárazás jelentős része az év első hónapjában mehet végbe. A héten bejelentett élelmiszerár-rögzítés minimális mértékben fékezheti a termékcsoport drágulását az idei második hónaptól, de az inflációs pályában nem hoz változást.



Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!