Bejelentették: Az Erste veszi meg a Commerzbankot

2021. december 17. – 13:07

Bejelentették: Az Erste veszi meg a Commerzbankot
Jelenet az Erste karácsonyi reklámjából: nagy a szerelem a Commerzbankkal is – Fotó: Erste Group

Másolás

Vágólapra másolva

Az osztrák és a német bank emellett egy szélesebb nemzetközi együttműködést is kötött.

Az Erste Bank Hungary Zrt. és a német Commerzbank AG megállapodást kötöttek a Commerzbank Zrt. eladásáról – jelentették be a felek.

Nagyon sok banki tranzakció van mostanában folyamatban, ahogy Bíró Balázs, a Deloitte regionális üzletág-vezetője mondta, a konszolidációs folyamat azért gyorsult fel, mert amikor szélcsend van, akkor a gyengébb virágok, fácskák is vígan eléldegélnek, de amikor vihar tombol, akkor nem mindenki marad meg a mezőn, és bár a Covid ugyan nem rázta meg alapjaiban a bankrendszert (pedig az első percekben még ezt gondoltuk), de mégiscsak sok lett a tranzakció. (A témáról hamarosan szeretnénk egy nagyobb elemzést is készíteni.)

  • Mindenesetre elindult a Bankholding nagy integrációja.
  • A hosszú évek óta eladósorban levő Sberbankot már megvette egy vajdasági milliárdos.
  • És a nagyon kicsi Sopron Bankot a magyar MagNet Bank vásárolta meg.

A mostani bejelentés

A most bejelentett Erste–Commerzbank-tranzakció várhatóan 2022 második felében zárul a Commerzbank magyarországi leányvállalatának integrációjával, amelynek során az Erste tovább erősíti vállalati üzletágát.

A tranzakció a frankfurti nagybank magyar leányának, vagyis a Commerzbank Zrt.-nek az egészét érinti. Az Erste Bank a hitelintézetet a tranzakció lezárását követően a tervek szerint saját szervezetébe integrálja.

Az ügyfelek kiszolgálása az átmeneti időszakban is a megszokott rendben zajlik – közölték a felek. Az ügyfeleknek egyelőre semmilyen teendőjük nincs.

Andreas D. Schwung, a Commerzbank Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint:

„Az Erste Bankban olyan jövőbeli partnert látunk, amely elkötelezett a Commerzbank kapcsolatközpontú üzleti szemléletének folytatása mellett.”

„Az Erste Bank az elmúlt időszak sikeres akvizíciói – a Citibank magyar lakossági üzletága, az Aegon lakás-takarékpénztára, vagy a Random Capital online brókercég megvásárlása – után a tranzakció eredményeként további növekedést és a hatékonyság javulását várja”

– hangsúlyozta Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója.

Egy fontos elem

A tranzakció elég sokáig húzódott, mi is már egy hónapja írtunk a szinte biztosra vehető dealről, de állítólag az adásvétel mellett a felek egy olyan átfogó megállapodáson is dolgoztak, amely szerint az Erste Csoport és a Commerzbank AG a régióban és Németországban összefognak.

A Commerzbank itthon kicsi, de nyereséges, a 2020-as mérlegfőösszege megközelítette a 400 milliárd forintot (1,1 milliárd eurót). A magyarországi leánybank tervezett értékesítése már 2021 februárja óta publikus volt. Az Erste Bank vállalati részlege az elmúlt öt évben a leggyorsabban „feltörekvő” ilyen üzletág, ezalatt megháromszorozta hitelállományát és 8 százalékos piaci részesedést ért el (az első cél a két számjegyű részesedés elérése volt).

A Commerzbank a budapesti központon kívül három vidéki városban, Győrben, Miskolcon és Kecskeméten rendelkezik fiókkal. A magyar pénzintézet speciálisan vállalati ügyfélközpontú bankként ismert.

Az Erste itthon inkább a retailről volt híres, illetve arról, hogy a csoport az egyik legbátrabb vásárló, megfelelő tőkeereje és a bankszakma örökös méretgazdaságossági nyomása miatt nagyon sok tranzakciót bonyolított le, ezek közül kiemelkedett 2003-ban a Postabank, majd 2016-ban a Citibank lakossági üzletágának a megvásárlása.

Akik lemaradtak

A folyamat maga hosszú volt, állítólag egész sokan megvizsgálták a német bankot, de végül csak négy szándék maradt komoly.

Az Erste és a Raiffeisen volt a leginkább komoly, de az OTP is adott be egy ajánlatot, illetve a Gránit Bank is, de ő tényleg alacsony áron.

A Commerzbank globálisan óriási bank, 50 ezer alkalmazottja van, a Deutsche Bank mögött a második számú német bank, de itthon kicsi volt, leginkább a nagy német vállalati ügyfeleit kísérte el és szolgálta ki Magyarországon is, így ennél a banknál különösen fontos lesz, hogy mennyi ügyfél marad az új tulajdonos mellett is a banknál.

Ám, ahogy a piacon tartották, az Erste, a KBC-csoport (KH), az Intesa-csoport (CIB), az UniCredt, illetve a Raiffeisen voltak azok a külföldi hátterű bankok, akiknek volt esélyük egy nagyobb mértékű ügyfélmegtartásra. Nem meglepő módon, a befutó is közülük került ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!