AutoWallis: négy év után újra érdemi részvényjegyzési lehetőség Magyarországon

2021. október 14. – 13:23

frissítve

AutoWallis: négy év után újra érdemi részvényjegyzési lehetőség Magyarországon
Müllner Zsolt, az AutoWallis Nyrt. elnöke a Budapesti Értéktőzsdén Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A tőzsde egyetlen autókereskedője idén eddig nagyon hasított, de további felvásárlási tervei is vannak, amelyekhez intézményektől, illetve a magyar lakosságtól is gyűjtene forrást.

Október 25-én Magyarországon elindul a 6-8 milliárd forintos AutoWallis-részvényjegyzés. A cégnek 16-38 milliárd forint közötti cégfelvásárlási és üzletfejlesztési terve van, vagyis, ha nagyobb lesz az érdeklődés, akkor további 25 százalékig örömmel fogad túljegyzést.

Zöld lámpa

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) már jóváhagyta a befektetési tájékoztatót, amely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja a rábocsátást (vagyis új részvényeket ad el, de papírjait már jegyzik a tőzsdén).

Ami pedig a részvényeket illeti, cikkünk írása idején 125 forinton kereskedtek a papírral a Budapesti Értéktőzsdén, a cég viszont a 107-122 forint közötti ársávban szeretne eladni, vagyis ha a mai árból indulunk ki némi diszkontban reménykedhetnek az érdeklődők.

Az idén egyébként jól megy a cégnek, az év eleje óta 44 százalékot már emelkedett a papír.

Túl a chiphiányon

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója elmondta a Telexnek, hogy

a jelenlegi tulajdonosok nem adnak el, sőt a többségi tulajdonos Wallis-csoport azt tervezi, hogy maga is jegyzést fog beadni.

Az autókereskedő cég fundamentális működéséről pedig azt hallottuk, hogy a Covid utáni chiphiány sokkja után az autógyártók és az ellátási lánc már jól működnek, bár minden piac, minden márka, minden modell helyzete más és más, de alapvetően a jövedelmezőség általánosan javult az autó-értékesítésben.

A 14 országban aktív AutoWallis jelenleg a BMW, a Dacia, az Isuzu, a Jaguar, a Kia, a Land Rover, a Maserati, a MINI, a Nissan, az Opel, a Peugeot, a Renault, a SsangYong, a Suzuki, a Toyota, a Saab alkatrészek és a Sixt rent-a-car márkákat képviseli, illetve értékesíti.

Az elmúlt időszakban az organikus bővülés mellett a csoport elsősorban többmárkás, több telephelyes, illetve stratégiai lokációban, meghatározó erővel bíró egyedi kiskereskedések és szervizpontok felvásárlását tervezi, a dinamikus fejlődést az organikus növekedés mellett újabb tranzakciók, akvizíciók útján tervezi megvalósítani.

Mire kell a pénz?

Mint a cég közleménye deklarálja, a papírokat 2021. október 25. és november 9. között az OTP Banknál leadott jegyzési igényekkel lehet megvenni. A társaság tervei szerint a lakossági értékesítés 1-1,5 milliárd, míg az intézményi 5-6,5 milliárd forint között alakulhat.

Az AutoWallis a 2020-ban elért 88 milliárd forintos árbevételét az idei év végére több mint megduplázhatja, az évtized közepére (2025) pedig 400 milliárd fölé szeretné növelni.

Ehhez a következő években három fő területen kíván növekedni:

  • egyrészt szolgáltatási portfoliójának bővítését,
  • másrészt meglévő kiskereskedelmi tevékenységének földrajzi kiterjesztését tervezi,
  • harmadrészt pedig nagykereskedelmi tevékenységét akarja tovább erősíteni.

Ehhez a meglevő országok mellett akár új országokban is megjelenhet.

A tőzsdére nagyon ráférne egy lakossági bizalmat erősítő sikeres kibocsátás, mert a legutóbbiak, így a Waberer’s, illetve a Duna House nem bizonyultak aranybányának, igaz előbbi éppen felívelőben van már, utóbbival pedig legalább nem buktak a kezdeti befektetők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!