Felfüggesztették a csőd szélén álló kínai ingatlanfejlesztő-óriás részvényeinek kereskedését

2021. október 4. – 05:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztették a hongkongi tőzsdén az Evergrande kínai ingatlanfejlesztő-óriás részvényeivel való kereskedést, miután a kötvényesek jelentették, hogy a csőd szélén álló cég nem fizette ki a befektetéseik után járó kamatot, írja a BBC. Később azonban maga az Evergrande közölte, hogy kereskedési szünetet kért egy, az ingatlankezelő részlegét érintő, jelentős tranzakcióval kapcsolatos bejelentésig. A cégcsoport a bejelentésről annyit előlegezett meg, hogy az a vállalat részvényeire vonatkozó, esetleges általános ajánlatról szólhat.

Ezzel párhuzamosan a Hopson részvényeivel való kereskedés is szünetelt. Egy hétfőn kiadott közleményben a Hopson a felfüggesztést azzal indokolta, hogy a részvényeinek további adásvétele egy másik, a hongkongi tőzsdén szintén jegyzett vállalatot érintő, jelentős felvásárlási ügyletről szóló bejelentésre vár. A Global Times kínai lap azt írta hétfőn, hogy a Hopson Development dél-kínai székhelyű ingatlanvállalat készül megvenni az eladósodott China Evergrande cégcsoport ingatlankezelő részlegének 51 százalékát. A becslések szerint 40 milliárd hongkongi dollárt (5,14 milliárd dollár) meghaladó értékű ügyletről lehet szó, írja az MTI.

Szeptember végén még arról szóltak a hírek, hogy enyhültek a félelmek az Evergrande csődjétől, miután a cég azt ígérte, hogy a jüanban denominált kötvényének kamatát határidőben kifizeti. Ennek hatására a részvények 31 százalékos emelkedéssel nyitottak, és végül 17,6 százalékos pluszban zártak. Röviddel ezután kiderült: a kötvénytulajdonosok nem kapták meg időben az őket megillető pénzt. Akkor a vállalatnak 83,5 millió dollárt kellett volna kifizetnie egy kétmilliárd dollár értékben külföldön kibocsátott, 2022 márciusában lejáró kötvény tulajdonosainak.

Az Evergrande a legnagyobb kínai magánvállalat, a cég adóssága azonban 310 milliárd dollárra rúg, ami a kínai GDP 2 százalékának felel meg. Esetleges csődje az egész ágazatot magával ránthatja, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A kínai kormány még nem közölte világosan, hogy dob-e mentőövet a vállalatnak. A konglomerátum ellen hetek óta tüntetnek az országban: feldühödött vásárlók és befektetők a lakásukat vagy a pénzüket követelik.

Az elmúlt hetekben erős mozgásokat váltott ki a globális pénz- és tőkepiacokon is a félelem, hogy Kínában megismétlődik a Lehman Brothers 2008-as esete, ami után pénzügyi és gazdasági krízisbe süllyedt a világ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!