Közelebb került a csődhöz a kínai ingatlanfejlesztő mamutcég, ami a teljes szektort is bedöntheti

2021. szeptember 24. – 11:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár csütörtökön még optimista volt a tőzsde a kínai ingatlanfejlesztő megacég, a China Evergrande jövőjét illetően, pénteken megint úgy tűnik, hogy közeledik a csőd felé a vállalat, ez pedig egyes elemzők szerint bedöntheti a teljes szektort, és a világgazdaságot is megrengetheti.

A csütörtöki optimizmusra az adott okot, hogy a csődközelbe jutott cég azt ígérte, hogy jüanban denominált kötvényének kamatát határidőben kifizeti. Ennek hatására a részvények 31 százalékos emelkedéssel nyitottak és végül 17,6 százalékos pluszban zártak.

Ugyanakkor a Reuters bennfentes források alapján arról ír, hogy péntekre megint csökkent a bizalom, miszerint megmenthető a cég. A vállalatnak 83,5 millió dollárt kellett volna kifizetnie egy kétmilliárd dollár értékben külföldön kibocsátott, 2022 márciusában lejáró kötvény tulajdonosainak csütörtökön, egy másik dollárkötvény után pedig a jövő héten esedékes 47,5 millió dollár kamat folyósítása. A hírügynökség úgy értesült belső forrásokból, hogy a kötvénytulajdonosok nem kapták meg csütörtökön az őket megillető pénzt, ráadásul a China Evergrande még csak meg sem kereste őket. Ezzel kezdetét vette egy 30 napos türelmi idő, de ha ez idő alatt sem fizet a vállalat, az törlesztési csődöt jelent.

A legnagyobb kínai magánvállalatként számon tartott Evergrande a hitelből való építkezés üzleti modelljének megtestesítője, és hónapokkal ezelőtt került nehéz helyzetbe annak nyomán, hogy a kormány már jó ideje szigorítja az ingatlanszektor szabályozását az adósságállomány és a spekuláció növekedésének megfékezésére. A vállalatnak dollármilliárdokban mérhető eszközöket kellett értékesítenie, hogy megfeleljen az új hitelezési előírásoknak. Azóta, hogy Peking 2017-ben elkezdte szorosabbra fonni az ingatlanszektor pénzügyi ellenőrzését, kisebb ingatlanfejlesztő vállalatok százai mentek csődbe, írja az MTI.

Eközben az Evergrande adóssága 310 milliárd dollárra nőtt, ami Kína GDP-jének a 2 százalékának felel meg. A konglomerátum ellen hetek óta tüntetések vannak az országban: feldühödött vásárlók és befektetők a lakásukat vagy a pénzüket követelik. Hszü Csia-jin, a China Evergrande csoport elnöke előző nap arra kérte a vállalat vezetőit, hogy tegyenek meg mindent a termelés újraindításáért és az ígért ingatlanok átadásáért.

Ebben a helyzetben minden figyelem a kínai kormányra irányul, amely még nem közölte világosan, hogy mentőövet dob-e a vállalatnak, írja az MTI. Elemzők szerint ha lesz kormányzati lépés, az inkább arra irányul majd, hogy megvédje a befizetett lakásukra váró kínai családokat, mint a bankok vagy más hitelezők megmentésére. Pekingnek megvannak rá a forrásai, hogy megakadályozzon egy hitelválságot, ha az Evergrande csődbe megy, de feltehetően nem akar olyan látszatot kelteni, hogy mentőakciót szervez, miközben másokat adósságcsökkentésre próbált kényszeríteni.

Erre utal, hogy a kínai központi bank pénteken ismét készpénzt juttatott a bankszektorba, amivel január óta nem látott mértékű, összesen 42 milliárd jüan extra likviditást biztosított a héten repo ügyeletek keretében. Ez a piacok támogatásának jeleként értékelhető, de a kormányzat nem szólalt meg, és a kínai állami média sem adott támpontokat egy esetleges mentőcsomagról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!