Enyhültek a kínai ingatlanfejlesztő-óriás csődjétől való félelmek

2021. szeptember 23. – 22:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Enyhültek csütörtökön a félelmek a kínai ingatlanfejlesztő óriás Evergrande csődjétől, ami a várakozások szerint sokkhatást okozhat a globális pénzpiacokon. Az Evergrande hitelezői azt várják, hogy kiderüljön, mennyit kaphatnak vissza a befektetett tőkéjükből.

Jelentősen erősödtek a China Evergrande részvényei csütörtökön a hongkongi tőzsdén, miután a csődközelbe jutott cég azt ígérte, hogy jüanban denominált kötvényének kamatát határidőben kifizeti. A részvények 31 százalékos emelkedéssel nyitottak és végül 17,6 százalékos pluszban zártak.

Az Evergrande a legnagyobb kínai magánvállalat, a cég adóssága azonban 310 milliárd dollárra rúg, ami Kína GDP- jének a 2 százalékának felel meg. A vállalatnak csütörtökön 83,5 millió, a jövő héten pedig 47,5 millió dollár kamatot kellene kifizetnie. Ha nem teljesíti fizetési kötelezettségét a határidőtől számított 30 napon belül, csődbe megy. Az Evergrande szerdán közölte, hogy egyik Kínán belül működő egysége, a Hengda Real Estate Group csütörtökön a fizetési határidőt betartva 35,9 millió dollár kamatot fog kifizetni a 2025 szeptemberi lejáratú kötvényei után a belföldi tulajdonosoknak.

A konglomerátum ellen hetek óta tüntetések vannak az országban: feldühödött vásárlók és befektetők a lakásukat vagy a pénzüket követelik. Hszü Csia-jin, a China Evergrande csoport elnöke előző nap arra kérte a vállalat vezetőit, hogy tegyenek meg mindent a termelés újraindításáért és az ígért ingatlanok átadásáért.

Ebben a helyzetben minden figyelem a kínai kormányra irányul, amely még nem közölte világosan, hogy mentőövet dob-e a vállalatnak – írja az MTI. Elemzők szerint ha lesz kormányzati lépés, az inkább arra irányul majd, hogy megvédje a befizetett lakásukra váró kínai családokat, mint a bankok vagy más hitelezők megmentésére. Pekingnek megvannak rá a forrásai, hogy megakadályozzon egy hitelválságot, ha az Evergrande csődbe megy, de feltehetően nem akar olyan látszatot kelteni, hogy mentőakciót szervez, miközben másokat adósságcsökkentésre próbált kényszeríteni. A Wall Street Journal arról írt csütörtökön: a pekingi kormány felszólította a helyi kormányzatokat, hogy készüljenek fel az Evergrande esetleges bedőlésére.

Az utóbbi napokban erős mozgásokat váltott ki a globális pénz- és tőkepiacokon is a félelem, hogy Kínában, a világ második legnagyobb gazdaságában megismétlődik a Lehman Brothers 2008-as esete, ami után pénzügyi és gazdasági krízisbe süllyedt a világ. A csütörtöki hangulat ehhez képest pozitív irányba változott, ennek köszönhető, hogy a vezető európai tőzsdék is emelkedéssel zárták a napot. A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,93 százalékkal emelkedett, kivétel csak London volt, ahol nyomás alatt tartották a részvényeket a kamatdöntő ülést tartó jegybank kijelentései.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!