Törlesztési moratórium: 13 százalék körül alakul a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamata

2021. szeptember 16. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 400 ezer szerződést, mintegy 95 milliárd forintnyi volument érint a törlesztési moratórium szabályainak módosítása a hitelkártya- és folyószámlahiteleknél, írja az MTI. Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője elmondta: a szerdai kormányrendelet értelmében a moratóriumban részt vevő hitelkártya és folyószámla hiteleknél a megszokottnál alacsonyabb, legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál. Ez a kamatmérték az MNB statisztikája szerint a személyi hitelek 2020 februári, átlagos, éves mértéke.

A törlesztési moratóriumra vonatkozó szabályokat hétfőn jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter: jelenlegi formájában október 31-ig marad a törlesztési moratórium, utána pedig csak a rászorulók vehetik majd igénybe 2022. június 30-ig a könnyítést, az erről szóló kormányrendelet szerdán jelent meg.

Az alábbi feltételek szerint lehet részt venni a törlesztési moratóriumban október vége után is:

  • Akinek 2020. március 18-át követően a háztartásában a rendelkezésre álló jövedelme tartósan csökkent; közfoglalkoztatott, álláskereső volt, vagy a kérelem benyújtásakor is az.
  • Gyermeket várók, vagy 25 évesnél fiatalabb gyermeket nevelők, valamint a nyugdíjasok kérelmezhetik még a hiteltörlesztés halasztását.
  • A cégek közül az veheti igénybe, amelyiknél a vállalkozás tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, valamint a vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést a rendelet szerint.

A hitelkártyák és folyószámlahitelekre pedig az alábbi szabályok vonatkoznak:

  • Annak, aki a fizetési moratóriumból a rendelet hatálybalépését megelőzően kilépett, a hitelező a rendelet hatálybalépését követő 60 napon belül átszámítja a szerződés alapján a fizetési moratórium alatt felhalmozódott tartozása összegét.
  • A szerződés alapján számított tartozás összege és az új rendelet szerint átszámított tartozás összege közötti különbözetet a hitelező a rendelet hatálybalépésétől számított 60 napon belül az adós számára jóváírja az adós fizetési számláján, a hitelezővel fennálló számlavezetésre irányuló szerződés hiányában pedig megtéríti.

A hitelkártya- és folyószámlahitelekre vonatkozó részletszabályok ismeretében a bankok megkezdik az ügyfelek kiértesítését a további teendőkről. Azt még nem tudják megbecsülni, mekkora ügyfélkörnek okozhat nehézséget a törlesztések újraindítása ezeknél a termékeknél. Egyetértenek a jegybank felhívásával, miszerint akinek lehetősége van, az lépjen ki a moratóriumból és folytassa hitelének törlesztését, és csak az éljen a moratórium adta lehetőséggel, aki valóban rászorul.

A moratóriumnak komoly ára van

A bankok és pénzügyi újságírók előre figyelmeztettek a hitelmoratórium hátulütőire, sokaknak csak az első moratóriumi időszak lejárta után megkapott összesítőből derült ki, ténylegesen mekkora ára van a törlesztések elodázásnak – a 10 hónapra felfüggesztett törlesztés ugyanis a valóságban 13-14, egyes esetekben 25-30 hónappal is meghosszabbíthatta a futamidőt. Erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A napokban a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből kiderült, hogy a moratóriumon óriásit kerestek a bankok, 405 milliárd forint volt a szektor első hathavi konszolidált nyeresége, részben pont a moratóriumnak köszönhetően.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!