Japán rákhalászok tragédiája az Ohotszki-tengeren

2021. május 26. – 08:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz teherszállító hajónak ütközött és elsüllyedt egy japán rákhalászhajó szerdán az Ohotszki-tengeren, az ötfős legénység három tagja meghalt, egy könnyebben megsérült.

A baleset a Hokkaidó szigetén lévő, jégszobrairól híres Monbecu kikötőtől mintegy 20 kilométerre északra történt. Az ütközést követően a teherhajó legénysége a bajba jutott halászok segítségére sietett. A helyi meteorológiai intézet közlése szerint a baleset idején a köd miatt rosszak voltak a látási viszonyok. A szahalini Nevelszkben bejegyzett, 662 tonnás teherhajó rákot szállított Monbecuba. Utóbbi, a mindössze 20 ezres japán város a hidegvízi rákhalászat egyik neves központja. Japán nyelven a tengert nem az orosz városkáról nevezték el, hanem Hokkai, vagyis északi víz a neve, innen jön Hokkaido elnevezése is.

A rákfogyasztás a globális konyhai keveredés miatt az egyik leggyorsabban fejlődő élelmiszerágazat volt. Gondoljon bele: mennyi rákot evett 1985-ben, ha már élt, és mennyit fogyaszt újabban? Ugyanakkor a Covid, illetve az éttermi fogyasztások visszaesése miatt 2020 pocsék éve volt az ágazatnak.

Ám a „rák” rengeteg faj lehet, a két nagy kategória közül a hidegvízi rákot (Pandalus borealis) és a melegtengeri rákokat (például Penaeus monodon) mindenképpen érdemes megkülönböztetni. Előbbi Kanada, Grönland, Izland, illetve Japán fontos terméke, míg utóbbiak elsősorban Thaiföldről, Vietnámból, Kínából, Indiából és kisebbrészt Dél-Amerikából (Ecuadorból) érkeznek a világ asztalaira, hogy aztán jól befokhagymázva elcsipegessük őket.

A rákfarmokon, mesterséges körülmények között termesztett rákok ma már nagyobb arányt képviselnek, mint a természetes körülmények között kifogott rákok, de mint a most elsüllyedt japán hajó esete is bizonyítja, továbbra is vannak szerelmesei a szabadon kifogott és így gyógyszerekkel, méretnövesztőkkel nem előkezelt rákoknak.

Ugyanakkor sok kritika is éri évről évre az ágazatot, részben mert a vadvízi rákok sokféle mérgező anyagot, akár higanyt is tartalmazhatnak, illetve a lehalászás egy csomó egyéb fajnak is halálos csapás, nincsenek megfelelő, csak a rákokat kifogó halászati módszerek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!