A piaci ár 15-20%-áért vehetnék meg a budai Vár bérelt önkormányzati lakásait a lakók

2021. április 27. – 07:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Rövid időn, két héten belül beadják azt a törvényjavaslatot, ami a bérlők nagy része számára lehetővé tenné, hogy kedvezményes áron vegyék meg a budai Várban bérelt önkormányzati lakásaikat. Erről az előterjesztésen dolgozó fideszes képviselő, Böröcz László beszélt a 24.hu-nak. A kedvezményes ár igazi akció lesz, a terv szerint ugyanis a becsült piaci ár 15-20%-áért juthatnak majd a lakók az ingatlanhoz (azért ennyi, mert a kilencvenes évek lakásprivatizációja idején is ilyen konstrukcióban lehetett megvenni lakásokat).

Böröcz szerint viszont a javaslat nem kizárólag az I. kerület önkormányzati lakásaira vonatkozna majd, hanem minden olyan műemléki védettség alatt álló ingatlanra, melyeket a bérlőik nem vehettek meg az 1990-es években, és emiatt hátrány érte őket. Hozzátette ugyanakkor, hogy a legtöbb ilyen ingatlan kétségtelenül a budai Várban található, a tanácsi lakások döntő többségét ugyanis nyomott áron meg lehetett venni a rendszerváltás után. Mindemellett az államnál is maradtak ilyen ingatlanok, nemrég foglalkoztunk egy Kodály köröndi házzal, amelynek lakói az MNV-vel küzdenek évtizedek óta.

A törvényjavaslattal a V. Naszályi Márta polgármester új, béremelést jelentő lakásrendelete ellen tiltakozó lakóknak kedveznének. Böröcz elmondása szerint nagyjából 500 családdal konzultáltak a kérdésben, mielőtt belefogtak a javaslat megfogalmazásában. A lakások értékbecslését, valamint az adásvételek lebonyolítását tulajdonosnak, vagyis a Budavári Önkormányzatnak kell majd elvégeznie. Az egyelőre nem tiszta, hogy az új törvény valamiképpen kötelezővé tudja-e tenni az önkormányzatoknak, hogy eladják a műemlék lakásokat, vagy a privatizáció csak akkor mehet végbe, ha a kerületek vezetése is így akarja. Utóbbi esetben korántsem biztos, hogy az I. kerület belemegy az eladásba.

Azt nem tudni, hogy ha elfogadják a törvényjavaslatot, hány vári lakás kerülhet magántulajdonba, de feltehetőleg az érintett ingatlanok többségénél élnének a vásárlási opcióval. V. Naszályi Márta polgármester korábban azt mondta, hogy 1422 önkormányzati lakásból 1098 az örökbérleti joggal (hivatalosan: határozatlan idejű jogviszonnyal) érintett lakás.

Böröcz azt nem közölte, hogy a tervezett lakásvásárlási lehetőséggel azok is élhetnek-e majd, akik cserével, vagy pályázat útján jutottak hozzá vári ingatlanjukhoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!