54+25-X milliárd=mennyi is?

2021. április 14. – 13:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra sem világos, hogy egész pontosan mennyibe fog kerülni a Pénzügyminisztérium korábbi és egyben leendő épületének felújítása. A beruházó a kormánylap cikkében nehezményezi, hogy a sajtó rendszeresen téved az épület felújítási költségeivel kapcsolatban, de hiába kérdeztünk rá konkrétan, nem derült ki most sem, hogy mennyi az annyi.

Lezárultak az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épületegyüttese rehabilitációjának második ütemére kiírt közbeszerzési eljárások – írja a Magyar Nemzet. A legalacsonyabb árat adó pályázókat hirdették ki nyertesnek, a napokban aláírt szerződések értéke nettó 54,4 milliárd, illetve 1,25 milliárd forint, azonban így sem világos teljes mértékben, hogy az adófizetőknek konkrétan mennyibe kerül az egész projekt.

A mostani uniós nyílt eljárás nyertese a NER egyik kedvenc építőipari cége, a Paár Attilához köthető West Hungária Bau Kft. és a Garage Kft. konzorciuma lett, a beruházás mérnök-lebonyolító és műszaki ellenőri feladatainak ellátására kiírt eljárást pedig a Céh Zrt. nyerte.

A mostani közbeszerzések a beruházás második fázisáról szólnak, a Mátyás-templom szomszédságában álló épület rekonstrukciójához ugyanis több évvel ezelőtt fogtak hozzá. A Pénzügyminisztérium 2023 végén költözhet vissza a budai Várba.

Halmai Zoltán, a beruházó PM-Tér6 Nonprofit Kft. vezérigazgatója a Magyar Nemzetben megjegyezte, hogy a sajtóban rendre a legváltozatosabb és igen túlzó összegek jelennek meg a beruházással kapcsolatban.

Halmai szerint a félreértést az okozta, hogy – idézzük a Magyar Nemzetet – „az első ütem munkáira úgynevezett keretmegállapodásra irányuló közbeszerzési eljárásokat írtak ki, amelyekben az elvégzendő feladatok meghatározásán kívül csak az egységárakat, valamint a költségek felső határát kijelölő keretösszegeket rögzítették. Ezeket a maximálisan kifizethető tételeket aztán rendszeresen összekeverték – sőt, esetenként összeadták – a ténylegesen megrendelt és elvégzett munkákért kifizetett összegekkel.”

Nézzük, hogy most tisztult-e a kép, egyértelműen kibogozható-e, hány milliárdos beruházásról van szó.

A Magyar Nemzet szerint a cégvezető elmondta, a mostani több mint 50 milliárdos döntéseket megelőzően a „fejlesztésre a kormány eddig 25 milliárd forintnyi forrást folyósított, ennek nagyobb része azonban megvan. Az összegből 10,7 milliárd forintot fizettek ki, a fel nem használt összeg egy része visszakerül a költségvetésbe, másik részét a beruházás hátralévő szakaszában használják fel.”

Tényeket (!)

Nem csodálkozunk, ha ezekből az információkból még mindig nem egyértelmű a Pénzügyminisztérium felújításának pontos költsége. A mostani döntés szerint az 54,4 + 1,25 milliárd biztosan növeli a költségeket, de a korábban megítélt 25 milliárdnak csak egy részét használták/használják fel a cégvezető szavai szerint. Hogy tisztábban lássunk, feltettük azt a kérdést a minisztériumnak és a beruházó cégnek is, hogy

a projekt teljes költsége mekkora összegre tehető.

A Pénzügyminisztérium cikkünk megjelenéséig nem válaszolt, Halmai Zoltán, a beruházó cég vezetője azonban igen. Azt írta megkeresésünkre, hogy „A mai Magyar Nemzetben és az mno.hu felületén ma megjelent cikkben az egykori Magyar Királyi Pénzügyminisztérium épületegyüttese rehabilitációjának költségeivel kapcsolatos tényeket(!) megtalálja.”

Tehát sajnos most sem tudtuk meg a pontos összeget.

A kivitelezést végző West Hungária Bau építőipari csoport főtulajdonosa, Paár Attila a Forbes listája szerint az 50 leggazdagabb magyar közé tartozik, Tiborcz István egyik közeli üzlettársának tekinthető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!