Majdnem négymilliárdot költenek a keszthelyi Hotel Helikon felújítására a mi pénzünkből

2021. március 24. – 08:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A keszthelyi Hotel Helikon példáján mutatja be az Mfor.hu a Kisfaludy-pályázatok lényegét. Ahogy a lap fogalmaz, „minden fillér a NER-láncon belül marad”, a lánc elemei pedig a pályázat kiírója, a nyertes szállodatulajdonos, a felújítást kivitelező cég és a szálloda üzemeltetője.

A Helikon Hotel felújítására 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott a Pannon Tessera Hospitalis Zrt. nevű győri cég. A beruházást pedig a West Hungária Bau (WHB) Kft. végzi. A két cég között Paár Attila, Tiborcz István üzlettársa a kapcsolat. Az Mfor.hu által felvázolt háló így néz ki:

Paár Attila volt cége megbízta Paár Attila jelenlegi cégét, hogy a kormányzati Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) kapott 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást is felhasználva újítsa fel a keszthelyi szállodát.

A kormány szerint a Kisfaludy-pályázatokkal nincs semmi probléma. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta, nem politikai szimpátia alapján, hanem kizárólag szakmai alapon dől el az, hogy kik kapnak turisztikai fejlesztési támogatást.

Keszthely látképe, a parton Hullám, a Balaton és a Helikon szállóval 2020. február 15-én – Fotó: Varga György / MTI
Keszthely látképe, a parton Hullám, a Balaton és a Helikon szállóval 2020. február 15-én – Fotó: Varga György / MTI

Az MTÜ égisze alatt futó Kisfaludy-programról nemrég kiderült, hogy az igénylők fél százalékának adták a támogatások kétharmadát. A legnagyobb kedvezményezett Mészáros Lőrinc, aki a tulajdonában álló Hunguest Hotels Zrt. szállodaláncán keresztül 23 jogcímen összesen 18 milliárd forint közpénzt kapott. Egy dubaji dollármilliárdos luxusszállodájának is jutott pénz a koronavírus-járvány okozta bevételkiesés kompenzálására.

A Fővárosi Törvényszék február elején első fokon kimondta: nyilvánosságra kell hozni az MTÜ által kiosztott támogatások adatait.

Keszthely Balaton-parti részei folyamatosan kerültek a NER-közeli cégekhez, a szállodák viszont évek óta be vannak zárva. A kemping területére pedig lakóparkot álmodtak, ami heves ellenérzéseket szült, erről korábban itt írtunk. >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!