Tiltakoznak Keszthelyen, lerombolná a tájat egy gigalakópark a Balaton partján

Legfontosabb

2020. december 11. – 16:37

frissítve

Tiltakoznak Keszthelyen, lerombolná a tájat egy gigalakópark a Balaton partján
Az elhagyott Zala Kemping, ahol a lakóparkot építeni tervezik – Fotó: Ághassi Attila / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Keszthely Balaton parti részei folyamatosan kerültek pár éve a NER-közeli cégekhez, a szállodák viszont évek óta be vannak zárva. A kemping területére pedig lakóparkot álmodtak meg, ami heves ellenérzéseket szült.

„Keszthely aranytartaléka ez a terület, ezért fájdalmas, ha úgy hagyjuk elveszni, ami még el is torzítja a várost”

– az egyik keszthelyi lokálpatrióta írta ezt nekünk. A város ugyanis felbolydult az elmúlt hetekben, amikor kiderült, hogy az egykori Zala kemping helyére, a Balaton partján lévő hét hektáros telken 288 lakásos társasházat akarnak felhúzni. A kempingben rendezték meg 2018-ban a B.my.lake fesztivált, tavaly már nem nyitott ki, 2019. márciusában már a felújításra készültek, de az idei nyarat is üresen töltötte.

A tervezett lakóparkról látványterv egyelőre nem terjed a városban, csak a hírek. A városvédők szakmai állásfoglalást tettek közzé, ehhez három civil szervezet már csatlakozott is. Ebből idézünk.

  • Vízparti ingatlanok pozitív hatást nem gyakorolnak a környezetre.
  • A lakástulajdonosoktól érkező pluszbevétel a városi anyagi helyzetét nem javítja
  • Tájrombolás, hulladékkezelési problémák, a sok lakás további beépítést igényel.
  • Jogos a félelem, hogy Keszthely elveszíti eddigi vonzerejét, ami épp a gyér beépítettségből adódott.

Írnak még vízparti városiasodásról, ami szerintük nem előnyös, mert környezeti és társadalmi hanyatláshoz vezethet.

Beszéltünk több olyan keszthelyivel, aki úgy látta, ha szállodát építenének fel erre a részre, az támogatható lenne, mert legalább hosszú távú bevételt hoz, míg a lakópark csak a befektetőknek hoz hasznot.

A város szállodahelyzete meglehetősen különleges.

Míg az onnan 9 kilométerre fekvő Hévíznek van ötcsillagos hotelje is egy, négycsillagos pedig 7-8, addig a kétszer akkora, a Balaton fővárosának tartott Keszthelynek egy négycsillagos szállodája sincs. Sőt, az 1971-ben átadott, 200 szobával rendelkező Helikon Hotel évek óta zárva, a szintén a parthoz közeli Balaton Szálló szintén. A Helikonnak Tiborcz Istvánhoz köthető üzleti kör a tulajdonosa, de 2018 óta nem fogtak hozzá a felújításához, így sem tavaly, sem idén nyáron nem tudott vendégeket fogadni.

„Azért vagyok dühös és szomorú is egyben, mert egy lakópark olyan lenne, mintha a Parlament elé, a Duna partra építenének egyet. Azt hiszem, a fővárosi hatóságok közbelépnének. Attól félünk, hogy ezt itt most elmulasztják, míg régebben ez nem fordulhatott volna elő. Egyáltalán nem látszik, kinek lesz az jó a helyiek közül, ha fővárosiak vásárolnak lakásokat a parton. Azt látjuk egyelőre, hogy a terület tulajdonosai gyorsan sok pénzhez akarnak jutni, eközben nem törődnek a város jövőjével” – mondta egy neve elhallgatását kérő keszthelyi beszélgetőpartnerünk.

A fideszes Nagy Bálint polgármester első ciklusát tölti, 2019-ben választották meg a város élére. 2030-ig szóló gazdasági programot indított, amit a képviselőtestület elfogadott, ebben a közterületek állapotát, rendezettségét és ezek fejlesztési lehetőségeit, a hulladékgazdálkodás helyzetét és a strandfejlesztésekről írnak. Fontos helyet kaptak a fenntartható fejlesztések és a környezetbarát szemlélet. A program tartalmazza az ipari park, a belváros és a Balaton-part fejlesztését is.

Keszthely látképe, a parton Hullám, a Balaton és a Helikon szállóval 2020. február 15-én – Fotó: Varga György / MTI
Keszthely látképe, a parton Hullám, a Balaton és a Helikon szállóval 2020. február 15-én – Fotó: Varga György / MTI

A polgármester a kérdéseinkre, hogy igaz-e a lakópark építése, egyetért-e azzal, hogy tájrombolás történhet, konkrétumokat nélkülöző választ küldött. Azt is kérdeztük, mit tehet a képviselőtestület, hogy a lakókat megnyugtassa.

„A keszthelyi Balaton-part jogszabályi környezetét illetően 2013 óta nem született olyan döntés, amelynek értelmében többlet beépítésre szánt terület lett volna kialakítva a part menti telkeken. A tények alapján a keszthelyi Balaton-part olyan helyén, ahol 2013 előtt nem lehetett építkezni, ott most sem lehet. 2019 végén az én kérésemre több terület bevonásának javaslatával kezdeményeztük a Balaton-parti zöldterületek bővítését. A városvezetés számára fontos, hogy Keszthely kulturális-, építészeti-, és környezeti adottságaiból a legtöbbet hozzuk ki, a város lakóinak véleménye megkérdezésével.”

„Ahogy eddig is, úgy a jövőben is mindig ki fogjuk kérni a lakosság véleményét a város érintő fontos kérdésekben.”

A terület egyébként a Standful Property tulajdonában van, amelyiknek az ügyvezetője Szikszai Zoltán, aki egyben a Magyar Építő vezérigazgatója is. A cég építette többet közt a Puskás Stadiont is a ZÁÉV-vel együtt. A Standful sok szálon kötődik Tiborcz István köreihez. A Standfulnak nincs honlapja, emailcímet sem találtunk hozzá, a Magyar Építőnek írtunk, úgy válaszoltak, hogy erről a területrendezésről nem kívánnak nyilatkozni.

A keszthelyi parton egyébként már épült egy 175 lakásos lakópark az elmúlt években a jachtkikötő mellett, talán ezért sem szeretnének egy másikat a város lakói. Úgy vélik, van közük ahhoz, mi épül ezen a kérdéses területen. „Alig várjuk, hogy kiderüljön, a városvezetés kinek az érdekeit képviseli. Reméljük, bennünket, a keszthelyieket, és nem hajlik meg más szempontok előtt” – hangzott a város egyik lakójának zárszava.

A Telex legfrissebb híreit itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!