Senki nem maradhat az árok szélén: a hotdogos és a tűzijátékos mégis ott érzi magát

2021. március 15. – 11:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az újabb covid-lezárások idején az állam sok ágazaton segít, bértámogatással, járulékkedvezménnyel, olcsó hitellel. De olyanok is akadtak, akiknél a csillagzatok szerencsétlen együttállása különösen rossz helyzetbe hoz korábban életképes vállalkozásokat. A következő két esetben tényleg minden összejött az érintetteknek.

Ritka szomorú az olyan eset, amikor egy jól összerakott állami program egy az egyben ráillik egy vállalkozó helyzetére, érdemi mentőöv, valódi segítség lehetne, de egy adminisztratív kitétel miatt mégsem az.

Hole Viktor vállalkozása, a New York – Tulum Kft. 2019-ben, az alapítás évében azonnal igazán egészséges számokat produkált, 45,7 millió forint forgalom után 8,4 millió forintos nyereséget ért el.

Mint a tulajdonos elmesélte két évtizedes vendéglátós tapasztalata során volt tulajdonos, társtulajdonos, alkalmazott, és döntően rendezvényekhez kapcsolódó cateringgel foglalkozott.

2018-ban remek év volt a hazai idegenforgalomban, ő ekkor határozta el, hogy belevág egy saját vállalkozásba. Egy hazai rendezvényszervező cég catering-részlegének kivásárlásával két városnévre alapozta termékeit, a hot-dog New Yorkot, a mexikói taco pedig a Yucatán-félsziget Tulum nevű üdülővárosát idézte, ahol a cégalapító megszerette az egyszeri utcai árusoknál kapható finom ételt.

Az üzleti modell

A vállalkozás modellje a következő volt: a társaság vett a New York-i, illetve mexikói utcaképet felidéző kis mobilkocsikat, amellyel – ha hívják – kivonul rendezvényekre, fesztiválokra, koncertekre, céges csapatépítőkre, családi napokra, gasztroshow-kra, de akár egy filmforgatásra is (Hole Viktor büszke arra, hogy Brad Pittnek és Angelina Jolienak is nagyon ízlett a hotdogja, rendszeresen vissza kellett járnia a forgatásra, az ő kérésükre). A mobilkocsiból ezeken a helyszíneken értékesíti az előzetesen már előkészített termékeket. Fix helyeik viszont nincsenek, Magyarországon közterületen nem lehet olyan egyszerűen food truck jelleggel értékesíteni.

Szezonális iparág

Az üzlet nagyon szezonális, március közepétől, októberig tart a szezon, akkor vannak tömeges, szabadtéri rendezvények, a maradék hónapokban, mint régen faluhelyen, marad a karbantartás, a felújítás, az új termékötletek kigondolása.

Mindez, már csak azért is különösen rémesen jött ki a cég életében, mert 2020-ban, de 2021-ben is, épp a szezon kezdeténél jöttek a lezárások.

A társaság tevékenysége ugyan természetesen beleesik a megsegíthető szektorokba, de a cégnek a bértámogatás nem volt megoldás, mert ugyan sok diáknak, hétvégén, este másodállást vállaló embernek nyújt jó megélhetést ez a cég, ráadásul sok adót befizetve, teljesen legálisan (ma már a legtöbb fesztiválon nincs is készpénz, csak fesztiválkártya), de a vállalkozásnak már nincsenek alkalmazottjai.

A hitel viszont segített volna

Ám a társaságnak az a 10 éves, zéró kamatozású hitel, vagyis a KÚGY (Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön), amely működési költségekre is fordítható, ráadásul három évig fizetési haladékkal indul, valóban testhez álló lett volna.

„Ha három év múlva sem lesz ránk szükség, akkor úgyis mindennek vége, Azt pedig a 2019-es év bizonyította, hogy életképes a cégem, maradtak is jó szerződéseim. Sajnos 2020-ban tizedére olvadt a forgalmam, ráadásul készültem a Sziget fesztiválra, a foci EB-re, komoly beruházásokba is fogtam, új brandek, weboldal, eszközök, reklám, aztán minden borult.” – mesélte Hole Viktor.

Hole Viktor
Hole Viktor

A számára megélhetést jelentő nagy sportesemények, a Budapest Park koncertjei, a Sziget, a céges események mind elmaradtak, így a vállalkozó az eszközöket bepakolhatta egy barátjának a raktárába, a szépen berendezett NÉBIH-engedélyes háttérkonyháját (mert food truck csak ilyen birtokában mehet rendezvényekre visszaadta, ő maga pedig beállt futárnak a Netpincérhez.

De a cégét nem akarta veszni hagyni, nagyon bízott az újraindítási hitelben, amiből újra telephelyet tudna bérelnie, lenne forrás a kaucióra, majd remélhetőleg hamarosan már az árura. Érdekes fintora a sorsnak hogy a 2019 ben termelt bevételből és nyereségből magas adótételek is jelentkeznek 2020-ban.

Ám akadt egy feltétel, aminek nem felelt meg, ilyen hitelt csak az vehet fel, aki 2019. január 1-e előtt alapította a cégét. Természetesen az ő 2019-ben még hasító cégét sem arra alapította, hogy majd ügyeskedjen egy jó hitelért, ki számított arra 2019 elején, hogy jön egy világméretű járvány.

A remény hal meg utoljára

„Mi vagyunk a leginkább érintettek, a frissen vállalkozást alapítók, hiszen nem volt időnk még a tőkefelhalmozásra, nem adományt szeretnék, hanem hitelt, ami vissza fogok fizetni, készfizető kezesség lenne mögötte.”

Hole Viktor nincs egyedül, mind a sorstársait összefogó zárt Facebook-csoportban, mind a hiteleket folyósító MFB posztjai alatt sokan kérdőjelezik meg a 2019 előtti vállalkozás paraméterének értelmét. Hole Viktor nagyon bízik abban, hogy lesz megoldás az ő élethelyzetére.

A pirotechnikusok is megégtek

A másik történet egy olyan szakmáról szól, ahonnan szintén keserű jelzéseket kaptunk, igaz végül forrásaink azt kérték, hogy ne nevesítve jelenjenek meg.

Pirotechnikai eszközök bemutatója egy rákospalotai ideiglenes pirotechnikai üzlet mellett 2015-ben – Fotó: Mohai Balázs / MTI
Pirotechnikai eszközök bemutatója egy rákospalotai ideiglenes pirotechnikai üzlet mellett 2015-ben – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Pedig, ahogy hallottuk, őket is súlyosan ellehetetlenítették az intézkedések, igaz, nem a mostani lezárások. A magyar pirotechnikai szakmáról van szó, vagy egyszerűbben a tűzijátékosokról. És, hogy miért nem szerettek volna arccal, névvel is kiállni? Mint megtudtuk ebben az ágazatban a szilveszteri roham mellett az állam is nagy megrendelő (augusztus 20.), de ami fontosabb ez az iparág szabályozás-intenzív, sok múlik a rendőrségi előírásokon. Bár, mint megtudtuk, a cégeknek nem is a rendőrséggel gyűlt meg a baja, hanem a politikusokkal.

Kései tiltás

A tűzijáték árusítás szervezése, importálása jellemzően júniusban kezdődik. A szakmának nyáron is van némi sűrűsödése, de a lényeg a szilveszteri roham. Az árusítóhelyek engedélykérelmeit az árusítás megkezdése előtt 30-60 nappal lehet benyújtani az illetékes rendőrségre, a költségek jelentős része is ekkor keletkezik.

Tavaly december 10-én Gulyás Gergely miniszter megpendítette, hogy várhatóan betiltják a tűzijáték árusítást. Az engedélyezés és az előkészítés ekkor már javában zajlott. A helyszínek jelentős része már a 2020-as szilveszterre vonatkozó hivatalos forgalmazási engedéllyel is rendelkezett, a vállalkozók befizették már az államnak árusító helyenként előírt magas illetéket, illetve sokan már szerződtek, az akár milliós bérleti díjakra, vagy akár előleget is fizettek.

További költségek

Gulyás bejelentése után sokáig nem történt semmi, a rendőrség jogszabály híján a hiányzó forgalmazási engedélyeket is megküldte.

A pirotechnikusok mellett a rendőrség szakemberei is próbáltak kormányzati oldalon lobbizni a bejelentés ellen, azzal érveltek, hogy a kültéri, a távolságtartási szabályokat könnyedén megvalósítható árusítás járványügyi kockázatot nem jelent.

Azt hallottuk, hogy 600 család megélhetéséről van szó, ez nyilván nem a legnagyobb szektor, de ők sok pénzt öltek az előkészítésbe, engedéllyel rendelkeztek, de végül az egyeztetési próbálkozások nem jártak eredménnyel, december 17-én megjelent a tiltó jogszabály.

A szakma összeomlott. Mint az egyik forrásunktól hallottuk, egy transzparens, időben bejelentett tiltás érthető lett volna, de ez a kései bejelentés még árusítóhelyenként több százezer forint pluszköltségbe verte a szakmát.

Pozitívum

A jogszabály megjelenése után jó élményeket is átéltek a pirotechnikusok, a sokat támadott multik „rendesek voltak”, gyorsan és korrektül visszautalták a bérleti díjakat. A konténer bérbeadó cégek szintén tárgyalóasztalhoz ültek, a bérleti díj arányos részét visszaadták azoknak a cégeknek, aki visszaszállították a konténereket

„sajnos a konténer depók nagy része ekkor már zárva tartott és nem lehetett hova visszaszállítani a szükségtelenné vált konténert. Egy szereplő volt, aki nem utalt vissza semmit, az állam. Az okozott káron felül eddig lenyelték az összes illetéket is.”

– meséli az egyik forrásunk.

Beragadt készletek

A hazai piacra szánt termékek a mai napig raktárakban pihennek. A cseh, szlovák és lengyel „webshopos vackok” pedig elárasztották a magyar piacot.

Hiszen bár pirotechnikai termékeket csomagküldő cégeken keresztül nem lehet rendelni, mert egyrészt a szállítása veszélyes, másrészt nem tudni kinek a kezébe kerül a csomag, de a külföldi forgalmazók, felismerhetetlen csomagolásukkal nagyon jól kezelik ezt a helyzetet és megkerülik a szabályokat.

A szakma nagy része a szilveszteri csúcsból él, most nagy pofont kapott, de azért év közben is szükség lehet pirotechnikára, koncerteken, televíziós produkcióknál, fesztiválokon, ráadásul az ilyen cégek foglalkoznak még általában egyebekkel is, a tűzijáték mellett van lánggépük, de rendelhető tőlük hab, szikra, szárazjég. A pirotechnikusok megértik, hogy rendezvények nélkül, most az üzletük nagy része összeomlott, de az mérhetetlen csalódást okozott nekik, hogy az ő nehézségeiken az állam nem enyhített, hanem kifejezetten fokozta a bajt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!