Már az 58 ezer dollárt is átlépte a bitcoin árfolyama

2021. február 22. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább tart a bitcoin kripotvaluta árfolyamának szárnyalása, ami múlt héten már 50 ezer dollár fölé emelkedett, vasárnap pedig új csúcsot ért el azzal, hogy az 58 ezer dollárt is átlépte, írja a BBC. Hétfőre az árfolyam valamelyest csökkent, délelőtt egy bitcoin értéke 56 415 dollár (közel 16,7 millió forint).

A kriptovaluta értéke január eleje óta több mint 90 százalékkal emelkedett, többek között a Tesla és más nagyvállalatok befektetéseinek köszönhetően. Elon Musk autógyára 1,5 milliárd dollárnyi bitcoint vásárolt, és azt is kilátásba helyezték, hogy hamarosan kriptovalutával is lehet majd fizetni az autóikért. Korábban a Microstrategy nevű szoftvercég is dollármilliókat fektetett bitcoinba.

A hírek szerint a Mastercard azt tervezi, hogy elfogadja a bitcoint fizetési eszközként, míg a világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock is erősen érdeklődik a digitális valuta felhasználásának módjai iránt. Szakértők szerint a koronavírus-járvány is szerepet játszik a bitcoin árfolyamának jelenlegi emelkedésében, mivel világszerte egyre többen álltak át az online vásárlásra, háttérbe szorítva ezzel a készpénzt.

A bitcoin kritikusai azonban úgy vélik, hogy a bitcoin kevésbé deviza, mint inkább egy spekulatív kereskedési eszköz, ami kitett a piaci manipulációknak. Nouriel Roubini közgazdász szerint a bitcoinnak kevés gyakorlati haszna van, és nem biztosít állandó jövedelmet, szemben a kötvényekkel vagy részvényekkel. „Lehet, hogy Elon Musk bitcoint vásárol, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki másnak követnie kellene a példáját” – tweetelt nemrégiben. A szkeptikusok arra is emlékeztetnek, hogy a bitcoin árfolyama a 2009-es létrehozása óta már több alkalommal is jelentősen csökkent, és öt-hat évvel ezelőtt egy bitcoin még csak pár száz dollárt ért.

A Telex tematikus gazdasági blogján, a Névértéken Szabó Dávid, CryptoPosition Investment Fund portfóliókezelője még december elején írt arról, hogy miért lehet jobb menekülőeszköz a bitcoin az aranynál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!