Meglepően optimisták, átnéznek a válságon a hitelminősítők

2021. február 13. – 07:27

Másolás

Vágólapra másolva

Sokat nőtt a magyar adósság, de a covid miatt a hitelminősítők most nem csak a rideg számokat nézik.

Két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's (rajtuk kívül még a Moody's véleménye kiemelten fontos) egyaránt befektetési ajánlású, „BBB” szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósságot. Az S&P a rövid lejáratú magyar adósságkötelezettségekre külön „A-2” minősítést tart érvényben.

A Standard & Poor's péntek éjjel Londonban indokolta a megerősítési döntést, szerinte a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 4,6 százalékkal növekszik. Számításai szerint a magyar gazdaság teljesítménye tavaly a koronavírus-járvány okozta válság miatt 6,3 százalékkal csökkent reálértéken.

A Fitch Ratings derűlátóbb előrejelzése szerint a magyar GDP-érték az idén 4,9 százalékkal, jövőre 5,5 százalékkal bővül, ekkora különbség a becslések között (különösen a 2020-as év hátrahagyása után) nem jellemző.

Vagyis a tavaly év nehézségein (magas államháztartási hiány, növekvő GDP-arányos bruttó államadósság, recesszió) a hitelminősítők valamelyest átnéznek a szebb idei kilátások miatt.

A Fitch szerint a magyar gazdaság növekedésének fő hajtóerői között lesznek az Európai Unió folyósításai, köztük a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó, Next Generation EU (NGEU) néven meghirdetett 750 milliárd eurós helyreállítási alapból érkező finanszírozások. A cég várakozása szerint Magyarország az NGEU-alapból 7,2 milliárd euró juttatásban és további 10 milliárd euró hitelben részesülhet. A Fitch még a magyar kormányzatnál is optimistább volt, amikor közölte: becslése szerint a hazai össztermékhez mért magyar államháztartási hiány a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság környezetében tavaly 8,9 százalékra nőtt (Varga Mihály már utolsó megnyilvánulásaiban 9 százalékról beszélt.)

A hitelminősítő becslése szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta tavaly 18,5 százalékkal 84 százalékra emelkedett.

A Standard & Poor's az általa ugyancsak péntek éjjel Londonban bejelentett magyar adósosztályzati megerősítés indoklásában közölte: a jelentős rövid távú bizonytalanságok ellenére azzal számol, hogy a magyar hazai össztermék reálértéken számolva a jövő év közepére újból eléri a koronavírus-járvány előtti szintet.

A hitelminősítő számításai szerint a rendszerszintű banki betétállomány értéke tavaly csaknem 20 százalékkal emelkedett, miközben az átlagos munkanélküliségi ráta alacsony – 4,3 százalék körüli – maradt 2020-ban.

A Standard & Poor's közölte: várakozása az, hogy költségvetési ösztönzés révén a magyar gazdaság növekedési üteme 2022 után is 3 százalék közelében lesz, bár hosszú távon a növekedési kilátásokat szerkezeti kihívások terhelik. Ezek közé sorolja a hitelminősítő az állami szektor sok gazdasági területen meglévő dominanciáját, a kis- és közepes vállalkozások alacsony termelékenységét, a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat és a szakképzett munkaerő krónikus hiányát.

A magyar gazdaság külső profilja továbbra is jórészt az adósminőségi megítélés erősségei közé tartozik, a külső egyensúlytalanságok a járvány idején sem nőttek, és a folyómérleg-egyenleg is valószínűleg nagyjából kiegyensúlyozott volt 2020-ban – hangsúlyozza a magyar osztályzat pénteki megerősítéséhez fűzött elemzésében a Standard & Poor's.

Kövess minket Facebookon is!