Újra adómentes a pálinkafőzés

2021. február 4. – 18:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mennyiségi korlátozással idén újra adómentes a pálinkafőzés, jelentette be csütörtökön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapján.

A magánfőző maximum 86 liter párlatot készíthet, legfeljebb 100 liter űrtartalmú saját pálinkafőzővel, saját gyümölcsből, eladnia pedig kizárólag adóraktár részére szabad. Az adómentességgel megszűnik a párlatadójegy, de a magánfőzést nyomtatványon jelezni kell, hogy arról a NAV magánfőzöttpárlat-származási igazolást küldhessen a bejelentőnek. Aki most kezd otthoni főzésbe, vagy az adatai megváltoztak, a lakóhelye szerinti önkormányzat adóhatóságánál köteles azt bejelenteni, foglalta össze a NAV közleményét az MTI.

A közlés szerint a bérfőzetéssel szeszfőzdében előállított pálinka után a bérfőzetőnek 2021-től évente 50 liter mennyiségig nem kell adót fizetnie, az 50 litert meghaladó vagy a nem adóraktárnak értékesítésre szánt mennyiségre az adó hektoliterenként 333 385 forint. Az 50 literes mennyiség alatt 43 hektoliterfok alkoholterméket kell érteni. „A jövedéki ügyeket elektronikusan kell intézni. Ez alól magánfőzőnél csak a bejelentési kötelezettség és a származás igazolása, a kizárólag bérfőzést végző adóraktárnál pedig az adóraktári nyilvántartás vezetése és adatszolgáltatása jelent kivételt” – írják.

A bejelentés valószínűleg nem ért váratlanul senkit, Tállai András pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkár már tavaly októberben beharangozta, hogy 2021-től adómentes lehet a pálinkafőzés. Ez nem sokkal azután történt, hogy Orbán Viktor a Zala megyei Becsehelyen arról beszélt, hogy a szabad pálinkafőzés lényegében iskolapéldája annak, hogy a tartós dolgok gondolata nem csak Budapesten születik meg. A miniszterelnök novemberben aztán azt is kijelentette, hogy az ő felfogása szerint a pálinka alapvető élelmiszernek minősül, majd azt is hozzátette, megérti, ha egy belvárosi képviselő erről másképp gondolkodik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!