Jövőre adómentes lehet a pálinkafőzés

2020. október 11. – 09:51

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány döntése értelmében 2021. január 1-jétől mind az otthoni magánfőzés, mind a bérfőzés újra adómentes lehet – közölte Tállai András, pénzügyminisztériumi parlamenti államtitkár az MTI-vel.

Minderre azért lesz lehetőség, mert az Európai Unió nyáron módosította szabályozását: a tagállamok adómentessé tehetik a párlatfőzést maximum 50 liter gyümölcsszeszig.

A kormány az adómentessé tételért való küzdelmet csak pálinka szabadságharcnak nevezi, és most ki is hirdette saját győzelmét. „A kormány úgy döntött, hogy a kedvező szabályokat már 2021. január 1-jétől alkalmazza, vagyis jövőre már nem lesz szükség párlatadójegyre, illetve az ehhez kapcsolódó közteher megfizetésére se” – közölte Tállai András.

A Pénzügyminisztérium várhatóan a jövő héten nyújtja be a Parlamentnek az adó-adminisztrációt csökkentő javaslatait, ezek egyik fontos eleme az adómentes pálinkafőzés, hiszen az új szabályok nemcsak anyagi megtakarítást, hanem jelentős egyszerűsítést is hoznak jövőre – mondta az államtitkár.

Pálinkaszakértők zsűriznek a Pálinka Nemzeti Tanács országos pálinkaversenyén a miskolci városházán 2020. szeptember 28-án. (Vajda János/MTI)
Pálinkaszakértők zsűriznek a Pálinka Nemzeti Tanács országos pálinkaversenyén a miskolci városházán 2020. szeptember 28-án. (Vajda János/MTI)

Itthon 2016 óta a pálinkafőzőknek párlatadójegyet kellett váltaniuk, egy liter párlat után 700 forintot kellett fizetniük. Tállai azt közölte, hogy adóhivatal adataiból az látszott, hogy így is van igény a házi pálinkára. 2020. január 1-je és október 8-a között 69 ezer párlatadójegyet váltottak ki az otthonfőzők. A befőzött pálinka mennyisége 947 ezer hektoliterfok volt, ami közel 1 millió 900 ezer liter 50 százalékos párlatnak felel meg.

A jövő évtől minden nagykorú, gyümölcstermesztő magyar állampolgár háztartásonként évi 86 liter gyümölcspárlatot főzhet le magánfőzésben adómentesen. A pálinkafőző magánszemély nem értékesítheti a párlatát, de azt családtagjai és vendégei elfogyaszthatják az új szabályok szerint.

A desztillálóberendezést továbbra is be kell jelenteni az önkormányzatnál, és a főzés előtt bejelentést kell tenni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is, amiért cserébe a hatóság származási igazolást állít ki, ez igazolja a párlat eredetét és ezzel lehet részt venni különböző pálinkaversenyeken is. Az otthoni főzés szabályai betartását változatlanul az önkormányzati jegyzők ellenőrzik majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!