Az aukciós elmélet fejlesztéséért járt az idei közgazdasági Nobel-emlékdíj

2020. október 12. – 12:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két amerikai tudós, Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson kapta meg a közgazdasági Nobel-emlékdíjat, többek között az új aukciós formátumok kifejlesztésért, írja az NBC.

A közgazdasági Nobel-emlékdíj nem tartozik a Nobel-díjak közé: a díjat a svéd jegybank alapította 1968-ban a gazdasági szférában lévő jelentős eredmények kitüntetésére. A jutalmat, ami idén 10 millió svéd korona (több mint 342 millió forint), a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda minden évben.

„Felfedezéseik világszerte segítették az eladókat, a vevőket és az adófizetőket egyaránt”

– áll az akadémiai közleményben az idei díjazottak kapcsán. Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson az akadémia főtitkára, Göran Hansson szerint a két amerikai tudós a díjat elsősorban az aukciós elmélet fejlesztéséért, illetve az új aukciós formátumok kifejlesztéséért kapta.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért

Magukat a Nobel-díjakat egyébként múlt héten osztották ki hétfő és péntek között: az orvosi Nobel-díj a hepatitis C felfedezéséért, a fizikai a fekete lyukak vizsgálatáért, a kémiai a genetikus ollóért járt. Az irodalmi Nobelt Louise Glück, a békedíjat pedig a Világélelmezési Program kapta.

(via)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!