Annál jobb a tőzsdéknek, minél rosszabbak a hírek

2020. szeptember 26. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mintha megkergültek volna a világ tőkepiacai, a jó hírekre esnek, a rossz hírekre emelkednek. Természetesen minderre van logikus magyarázat.

Az amerikai Dow Jones Industrial Average 360 ​​pontos emelkedéssel zárta a kereskedési hetet, mert a befektetők abban bíznak, hogy a jövő héten új koronavírus-támogatási törvényjavaslatot terjesztenek be. A bejelentés némileg magyarázatot ad arra a furcsa jelenségre, amely szerint az elmúlt időszakban a jobb makrogazdasági hírekre, estek a piacok, ha rosszabb hírek érkeztek, akkor pedig emelkedtek.

A reakció nem teljesen logikátlan, de azért elég furcsa. Az elmúlt hónapokban azért szármyaltak, olykor új történelmi rekordokat is beállítva az amerikai piacok, mert

a FED nagy mennyiségű friss pénzzel, eszközvásárlési programokkal támogatta a tőzsdét.

A fundamentumok sokkal kevésbé számítottak, mindenki azt figyelte, hogy érkezhet még likviditási fröccs a tőzsdékre. A logika innen már érthető, minél rosszabbak a reálgazdasági adatok, annál inkább érezheti úgy DonaldTtrump elnök, illetve a gazdaságpolitika más dötéshozói, hogy még mindig segíteni kell a gazdaságot, minél megnyugtatóbbak a makrogazdasági adatok, úgy válik szükségtelenné az úabb támogatás.

Donald Trump, aki november 3-nak minél jobb indexekkel és minél erősebbnek tűnő gazdasággal szeretne nekifutni, természetesen nagy híve a pénzszórásnak, más kérdés, hogy a tapasztalatok szerint valójában a sok pénz nem feltétlenül a reálgazdaság teljesítményét növeli, sokkal inkább a részvénypiacon és az ingatlanpiacon csapódik le, ami egyre inkább veszélyes eszközárbuboréknak tűnik.

Az pedig már egyenesen megmosolyogtató, hogy mivel a támogatás a legnehezebb helyzetben levő cégeket segítheti a legjobban, minél rosszabb koronavírus adatok érkeznek, annál jobban emelkednek a leginkább érintett iparágak reprezentánsai, így például a múlt héten, a Boeing, a Trip.com, illetve a Norwegiana Cruise Line, vagyis egy repülőgépgyártó, egy utazási iroda és egy óceánjárókat üzemeltető cég.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!