A lecsó és a zakuszka szerelme Tunéziában teljesült be

2023. november 19. – 11:07

A lecsó és a zakuszka szerelme Tunéziában teljesült be
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Azt már rég tudjuk, hogy a lecsónak rengeteg rokona van szerte a világban a menementől a shakshukán át a peperonatáig. Az sem újdonság, hogy a paprikakrémek beterítik a Balkánt és a Közel-keletet, ajvárokkal, zakuszkákkal. Hogy a kettő találkozása, fúziója éppen Tunéziában történt meg, azt Tenczer Gábor kolléga helyi kalandozásainak élményeiből tudtam meg.

Alapból furcsa dolog paprikás ételt főzni november közepén, de a klímaváltozásnak köszönhetően a szezon idén rendkívül hosszúra húzódott, még most is szép kápiapaprikákat lehet látni, kapni a piacokon, és a paradicsomnak is egészen paradicsomíze van. furcsa, de mindenképp kihasználandó jelenség ez, amelyhez friss ötletet hozott a mechouia nevű grillezett paradicsomos paprikasalátával a Szépkilátás rovat.

A lecsók általában paprikákból és paradicsomokból készült raguk vagy tokányok, a meghatározás mindegy, a lényeg, hogy főnek, a zakuszkák pedig sült paradicsomos-paprikás krémek, tehát sülnek, sőt, égnek, majd főnek is. A mechouia a kettő keveréke, hiszen a paprikákat, hagymákat, paradicsomokat megsütik grillen, majd éppen csak összekaszabolják némi olajjal és fűszerekkel. A tetejére néha tonhalat és főtt tojást, sőt, olívabogyót is tesznek, máskor így tálalják, magában, több más mártogatós vagy saláta között, esetleg köretnek húsok, halak mellé.

A recept egyszerű, egyetlen hátránya a paprikaboncolás, ami mindig egy bosszantó, ám elkerülhetetlen folyamat. Itt újra meg kell említeni a tökéletes trükköt, ami néha ugyan nem működik, de megpróbálni azért érdemes: a sült paprikákat a sütőből egyenesen egy jól záródó dobozba kell helyezni, majd ott hagyni kezelhető hőmérsékletűre hűlni. Így könnyen le lehet húzni a héját. Elvileg, mert néha nem.

A lényeg, hogy a konyhában sem kell félni az égetéstől, akár grillserpenyőben, akár lángon, akár sütőgrill alatt történik, odaégetni dolgokat jó, füstös, valódi ízük lesz tőle. (Az odaégett héjakat persze nem kell elfogyasztani.)

Tunéziai sült paprika saláta

Alapanyagok:

  • egy kg kápia vagy kaliforniai paprika
  • fél kg paradicsom
  • 2 fej hagyma
  • fél dl olíva olaj
  • só, bors
  • egy kis gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint csilipehely
  • fél citrom leve

a tetejére:

  • 4 db tojás
  • 10-12 db olajbogyó

A paprikákat és a paradicsomokat egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire teszem. A sütőt előmelegítem grill fokozaton 200 fokosra. A zöldségeket foltosra sütöm kb. 20 perc alatt. dobozba pakolom őket és lezárom, így hagyom kihűlni. Lehúzom a héjukat, egy tálba teszem őket az aprított fokhagymával, a fűszerekkel és az olajjal, és alaposan elkeverem. Kifőzök pár tojást, ezekkel díszítem, továbbá kimagozott olajbogyóval és extra olívaolajjal. Pitával, kenyérrel kell tunkolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!