Barna vaj, mandula, szilva: puccos sütemény kezdőknek

2023. október 4. – 14:21

Barna vaj, mandula, szilva: puccos sütemény kezdőknek

Másolás

Vágólapra másolva

A szilva idén csodálatos: van nagy és keményebb, kicsi és puhább, édesebb és savanyúbb, és szerencsére rengeteg. Mindenütt elérhető, nehéz rosszba belefutni, és még megfizethető is. A harmadik sütemény készült belőle idén, de ez a legjobb: egy mandulás, barna vajas szilvatorta.

A torta itt kisebb eufemizmus, ugyanis egy szimpla kevert tésztás süteményről van szó, amelyet kerek formában sütöttem, és így már jogot formálok rá, hogy tortának nevezzem, pedig az valójában valami egészen más. A receptnek története is van, ez volt ugyanis minden idők egyik legnépszerűbb süteménye a New York Timeson a nyolcvanas években, évekig újranyomták, és sikeréből mégsem veszített.

A keverős sütemények lényege, hogy se dagasztani, se keleszteni, se habot verni, se pihentetni nem kell őket. Ezek a kezdők sikerélményei, rohanók gyors megoldásai. Nem kell, hogy rosszabbak legyenek attól még, hogy egyszerűbbek, sőt, ha a gyümölcs jó, a vaj jó, akkor már csak úgy lehet esetleg elrontani, ha túlkeverjük, ezért fontos az alapanyagok sorrendje, és a varázseszköz: a spatula. Ezzel a legkönnyebb pár mozdulattal összeforgatni a tésztát anélkül, hogy túldolgoznánk és morzsálódós lenne.

A lényeg magától megy: a tészta sülés közben megdagad, a szilvák a tésztába süppednek, levet eresztenek, karamellizálódnak. A recept persze variálható: ha nincs kéznél mandula, jó lesz hozzá a dió is, a szilva-dió remek páros, és aki markánsabb eredményre vágyik, megdobhatja a szilvát őrölt fahéjjal, gyömbérrel, kardamommal, vagy ezek együttesével.

Szilvatorta

Mandula, barna vaj, szilva – Fotó: Ács Bori / Telex
Mandula, barna vaj, szilva – Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 1 kg szilva
  • 120 gramm vaj
  • 1 evőkanál tejföl
  • 100 gramm cukor
  • 2 nagyobb tojás
  • 100 gramm darált mandula
  • 60 gramm finomliszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor

A szilvákat megmosom, kimagozom, felszeletelem. A vajat egy kis lábosba teszem, és alacsony lángon, kevergetve melegíteni kezdem. Addig melegítem, amíg egyszer csak borostyánszínűvé nem kezd válni, ekkor azonnal elzárom alatta a lángot, és egy előkészített tálba öntöm. Hagyom kihűlni, közben a sütőt előmelegítem 180 fokon.

Ha már langyos a vaj, hozzáadom a cukrot, elkeverem, majd az egyik tojást, azzal is kikeverem, majd a másikat, azzal is. Hozzákeverem a tejfölt, majd jöhetnek a száraz alapanyagok: a darált mandula, a liszt, a só és a sütőpor. Ezekkel már tényleg csak elég, ha összeforgatom. Egy tortaformát alaposan kivajazok, és megszórom liszttel úgy, hogy mindenütt rátapadjon a vajra. Lehet sütőpapírt is használni, de eléggé beleragad a süteménybe, ami nem annyira gusztusos. A masszát a tortaformába öntöm, a szilvákkal egyenletesen kirakosgatom, és a sütőbe tolom. Körülbelül fél óra alatt sül meg, de érdemes tűvel megszurkálni, hogy az alja se maradt-e nyers.

Hogyha a hátralévő szilvaszezont nem ezzel az amúgy csodás tortával ünnepelnék, akkor készítsenek belőle:

A Telex Főzőiskola sorozatában olyan recepteket mutatunk, amelyeket kezdők is nagy eséllyel sikerrel tudnak elkészíteni. A sorozat korábbi epizódjait itt találják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!