Bármilyen gyümölcs, két tál és 10 perc kell a legjobb nyári desszerthez

2023. augusztus 2. – 14:38

Bármilyen gyümölcs, két tál és 10 perc kell a legjobb nyári desszerthez
Barackos cobbler ribizlivel – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A gyümölcsök sütve még finomabbak – erre a felismerésre alapszik rengeteg nyári édesség. Most azokat mutatjuk be, amelyekhez tényleg nem kell két tálnál több eszköz, és egy óvodás is össze tudja őket dobni. Illetve bárki, akinek nincs kedve sokat várni és vesződni. Crispek, cobblerek, crumble-ök, clafoutis-k – bármilyen gyümölcsből, akár allergénmentesen is.

A hazai hagyományok szerint a nyári gyümölcsöknek három helyük van: lekvárban, piskótába keverve, vagy pitében, két tésztalap közé helyezve. Mindhárom megoldás csodálatos, de vagy időigényes, vagy rögös, nehéz, döcögős, tapasztalatot, tudást igényel, gyakorolni kell. Szerencsére a konyhaművészet az utóbbi évszázadban egyre több megoldást talált ki azokra az esetekre, amikor se idő, se kedv nincs a hosszas bíbelődéshez. Az ilyen recepteket bélyegezte a régebbi magyar szaknyelv a lusta asszony süteményének, de itt nem írunk ilyet, mert mindenki úgy van vele, hogy egyszer van kedve tésztát nyújtani, másszor jó az odamorzsolva is. És akkor a gendertémát ki se nyitjuk.

Ezekhez a hanyag gyümölcsös desszertekhez általában egy edény kell magán a sütőedényen túl, szóval mosogatásbarát is, és tésztát pihentetni, nyújtani sem szükséges, tényleg az abszolút kezdők is elbánnak vele. Elrontani nem igazán tudjuk, de óriási szintkülönbségek lehetnek a végeredményben, amit persze nem más befolyásol, mint maga a gyümölcs. Rossz, savanyú, kemény gyümölcsből még ezek a desszertek is katasztrofálisan jöhetnek ki.

A cobblerek, crumble-ök, crispek és clafoutis-k lényege ugyanaz: a sült gyümölcs különböző tésztákkal keretezett elfogyasztásáról szólnak mind. A gyümölcsök, ahogyan amúgy a zöldségek is, egészen más ízűek lesznek megsütve, sűrű szaft keletkezik körülöttük, karamellizálódik a bennük lévő cukor, szóval finomabbak lesznek így. Ha valakinek semmi kedve még ahhoz sem, hogy a lenti tészták közül bármelyiket elkészítse, simán süsse meg a gyümölcsöt egy kevés cukorral megszórva, és így is csodálatos feltétet kap tejbegrízhez, joghurthoz, mascarponekrémhez vagy egy sima piskótára.

Szilvás clafoutis – Fotó: Ács Bori / Telex
Szilvás clafoutis – Fotó: Ács Bori / Telex

De nézzük, milyenek a sültgyümölcs-alapú sütemények! Két fő kategóriájuk létezik, amelyek voltaképp a piték és a piskóták egyszerűsített verziói. Az egyiknél el kell keverni egy egyfázisú tésztát a gyümölcsökkel, a másiknál rájuk kell kanalazni vagy morzsolni.

Sült gyümölcs ropogós takarókban

A szerkezet elég egyszerű. A gyümölcsre valamilyen tésztafélét kell szórni vagy kanalazni, azt megsütni, és így hőkezelés közben nemcsak a tészta sül meg felül, de alatta a gyümölcs is megpuhul, levet ereszt. Ezekre a desszertekre ráadásként még valamilyen öntetet, édes sodót vagy fagylaltot is szoktak kanalazni. Ahogy a gyümölcsből lekvár lesz, a tetejére szórt tésztaféléből ropogós fedőréteg válik, és a kettő már eleve kontrasztot képez. Aztán jön hozzá még valami, ami krémes és hideg – elég jó dolog, de nem a kifinomult értelemben, inkább olyan gusztustalanul jó. Na de nézzük a rétegeket!

Kell hozzá gyümölcs. Körülbelül félkilónyi a minimum, de lehet több is, sőt, akár keverékekkel is lehet menni, a barackfélék jók a bogyósokkal, az alma szilvával, és így tovább. A nagyobbakat lehet felezni, de nem érdemes sokat gondolkozni ezen, úgysem látszik a végén.

A dinnyeféleségeket leszámítva bármit lehet alapnak venni, aminek szezonja van: nyáron a legjobb, de télen is lehet ilyesmit sütni almával, körtével. Tudom, a gyümölcs drága, ki engedheti meg magának, a nagyi kertjében meg lefagyott már kora tavasszal. Én ennek ellenére képtelen vagyok gyümölcs nélkül élni, ha pedig már vagyonokat adtam érte, megadom a módját az elfogyasztásának is. És hát mennyivel jobban megéri, mint ha cukrászdában ettem volna valami édesített popsikenőccsel kent szivacsot, ugye?

Barackos cobbler: sült gyümölcs, rajta egy kekszréteg – Fotó: Ács Bori / Telex
Barackos cobbler: sült gyümölcs, rajta egy kekszréteg – Fotó: Ács Bori / Telex

A gyümölcsön kívül csak egy tésztaréteg kell nekünk, ami háromféle lehet. Az itthon már egyre inkább ismert verzió a crumble, amit sokan morzsasütinek magyarítanak. Ehhez valamilyen zsiradék és szárazanyag kell, általában ez liszt és vaj, de lehet bele darált magokat, dióféléket keverni. A morzsák nagy előnye, hogy simán meg lehet őket csinálni allergénmentesen is, hiszen itt nincs szükség gluténre: mandulaliszt, kókuszliszt is alkalmas hozzá. Jó tulajdonságuk az is, hogy simán lehet belőlük egy-két személyes adagokat is készíteni, nem kell rögtön egy sütőtepsinyit csinálni.

A másik változat a crumble testvére, a crisp, ami ugyanúgy egy morzsa, csak a szárazanyag nem lisztből, hanem zabpehelyből áll, vagy abból is, receptje válogatja. A lényeg, ahogy a neve is mondja, hogy ropogósabb lesz a sima, lisztes morzsánál. Plusz egy érv a crisp mellett, hogy elkészíthető sütés nélkül, a tűzhelyen is, ha épp akkora lenne a hőség, hogy minimalizálni szeretnénk a pluszfűtést. Korábban szerepelt már ilyesmi a rovatban, rebarbarával. Most jöjjön egy szilvás verzió, kétféleképpen.

Szilvás crumble/crisp

Ropogós morzsával sült szilva – Fotó: Ács Bori / Telex
Ropogós morzsával sült szilva – Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • fél kg szilva
  • egy evőkanál cukor

A morzsához:

  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm liszt
  • 50 gramm darált dió/mandula/mák
  • 50 gramm zabpehely
  • egy nagy csipet só
  • egy evőkanál porcukor

Egy tálban elkeverem a lisztet, a durvára vágott vagy darált magokat, a zabpelyhet, a sót és a cukrot. Belekockázom a hideg vajat, elmorzsolom, és a morzsát a hűtőbe teszem. Itt két forgatókönyvet lehet követni.

Tűzhely: A szilvát a cukorral egy lábosban megpárolom, majd egy külön serpenyőben a morzsát folyamatos kevergetés mellett megpirítom. A párolt szilvát a morzsával szórva tálalom.

Sütő: A szilvát megmosva, kimagozva egy mély tűzálló tálba teszem, megszórom a cukorral. Rászórom a morzsát, és 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt aranyszínűre sütöm.

A harmadik hasonló sütemény a cobbler, ami már valamivel távolabbi rokon, itt ugyanis keksztészta kerül a gyümölcsre, ami csak foltokban fedi le azt, a lyukak alól pedig kikandikál, kibugyborékol a kéreg alatt sülő gyümölcs. Van, aki szép szabályos karikákat szaggat belőle, de a legtöbben simán csak rákanalazzák, ami sokkal jobban illik ezekhez a vonzóan csúnya édességekhez. Ennél a desszertnél a legnagyobb a kontraszt a töltelék és a tészta között.

Barackos cobbler

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 500 gramm őszibarack (vagy más gyümölcs)
  • egy evőkanál cukor
  • egy evőkanál étkezési keményítő

a tésztához:

  • 60 gramm vaj
  • 100 gramm liszt
  • egy teáskanál cukor
  • egy csipet só
  • egy teáskanál sütőpor
  • 60 gramm kefir/joghurt

A barackot felkockázom, és egy mély, tűzálló tálba teszem. Ha van kéznél, mehet hozzá egy-két marék áfonya, szeder vagy ribizli is. Ha nincs, akkor egy fél citrom levét ráfacsarom, megszórom a cukorral, majd a keményítővel, és elkeverem. Egy külön tálba mérem a lisztet, sót, sütőport, cukrot, majd belekockázom a hideg vajat, és elmorzsolom – nedveshomok-állagot kell kapnom, mint az omlós tésztáknál. Ekkor adom hozzá a kefirt, és elkeverem. Ezt a ragacsos masszát kanalazom a gyümölcsök tetejére. 180 fokosra előmelegített sütőben sütöm, míg aranyszínű nem lesz – ez körülbelül 40 perc.

Palacsintatésztában sült gyümölcs

Ebből végtelen verzió létezik, különböző állaggal, több-kevesebb vajjal, joghurttal, tojással készülnek. Idei kedvencem ez a túrós felfújt jellegű meggyes volt, de most, itt olyan desszertek sorakoznak, amelyekhez csak két edény kell. Ebben a ligában pedig az abszolút győztes nyilvánvalóan a clafoutis. Ezt tejpitének szokták magyarítani, ejtése kissé körülményes, merthogy francia, „klafutinak” kell mondani amúgy, ha nagyon ki akarjuk ejteni. Csak megnevezni puccos, a valóságban egy szimpla palacsintatésztáról van szó, amit egy tál elrendezett gyümölcsre öntünk. A gyümölcs eredetileg cseresznye – méghozzá fekete és magozatlan – de mindennel jó, barackkal, szilvával, meggyel, szóval bármivel. A végeredmény lágy, inkább kanalazható, mint szeletelhető tészta – ki rántottásabban, ki szilárdabban szereti. Ebből is minden egyes recept más, ezért mertem én is kicsit változtatni, és elősütöttem a gyümölcsöket, hogy még mélyebb legyen az ízük.

Clafoutis

Sárgabarackos clafoutis – Fotó: Ács Bori / Telex
Sárgabarackos clafoutis – Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • fél kg gyümölcs (szilva, sárgabarack, nektarin, meggy, szeder)
  • 3 dl tej
  • 3 tojás
  • 100 gramm liszt
  • egy csipet só
  • 1 evőkanál olvasztott vaj + az edény kenéséhez
  • 3 evőkanál cukor – a gyümölcs édességétől függően

A sütőt előmelegítem 180 fokon. A gyümölcsöt kimagozom, körülbelül egyformára szeletelem, ha kell, és egy kivajazott tálba teszem, majd megszórom egy evőkanál cukorral. Betolom a sütőbe, és míg sül, kikeverem a tésztát. A tojásokat egy tálba ütöm, hozzáadom a maradék cukrot, a sót, az olvasztott vajat, elkeverem, majd folyamatos keverés mellett a lisztet is beleszórom, simára keverem. Végül a tejet is hozzáöntöm. Tíz perc után kiveszem a sütőből a gyümölcsöt, ráöntöm a tésztát, és további 20 percig sütöm. Nem baj, ha kissé remeg még, hűlés közben megszilárdul.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!