Jelenlegi formájában megszűnik a világ egyik legjobbjának tartott étterme, a dán Noma

2023. január 9. – 11:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két évtizeddel azután, hogy teljesen átformálta a fine diningot, jelenlegi formájában bezár a világ legjobb éttermének tartott, három Michelin-csillagos dán étterem, a Noma. Az étterem séfje, René Redzepi a New York Timesnak azt mondta, 2024 végéig befejezik az eddigi megszokott menetrend szerinti kiszolgálást és a Nomában új ételek és termékek fejlesztését végzik majd. Ahogyan korábban, pop-up rendezvények továbbra is lesznek a Nomában, saját bevallása szerint maga Redzepi pedig inkább kreatív igazgató lesz, mint séf.

Redzepi a lapnak azt is mondta, hogy szerinte a fine dining a jelenlegi formájában, a fárasztó munkaidejével és intenzív munkahelyi kultúrájával már „fenntarthatatlan”.

Ahogy arról korábban írtunk, a világ legfontosabb fine dining éttermei számára példa már az, amit a dán Noma képvisel: mindent felhasználni, amit a szűk környezetünk ad és ehető, legyen az megszokott vagy akár ismeretlen alapanyag. A Nomában magyarok is dolgoznak, és a Telexnek is meséltek arról, hogy milyen a világ legjobb étterme.

Egyébként a Nomához hasonló menő helyek is újragondolják magukat, így például a szintén dán Amass is. A tulajdonos-séf Matt Orlando, aki egyébként korábban a Nomában is dolgozott, decemberben jelentette be az Instagramon, hogy bezárnak.

Az élelmiszer-infláció, a forintgyengülés, az energiaár-robbanás és a megszorítócsomagok nyomása alatt álló vendéglátóipar jelenlegi helyzetét korábban háromrészes cikksorozatban jártuk körül: a dolgozók szemszögétől a gazdasági turbulenciákon át egészen addig, hogy ki élheti túl a válságot.

(Frissítés: Cikkünk címét a megjelenés után pontosítottuk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!