Orbán Viktor alavju, glória Márki-Zay Péter körül: az '56-os megemlékezések képekben

2021. október 23. – 21:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetekben az ellenzék az előválasztással uralta a politikai napirendet, a közvélemény-kutatások szerint fej-fej mellett áll a Fidesz és az egyesült ellenzék: sejthető volt, hogy ez a kiélezett helyzet az 1956-os megemlékezésekre is rányomja a bélyegét. Fél év van a választásokig, de a mostani ünnep olyan volt, mintha már most a kampány közepén járnánk. A 2021-es megemlékezések inkább szóltak 2006-ról, 1989-ről vagy 2022-ről, de semmiképpen sem 1956-ról. Ez a Telex fotósainak képein is visszaköszön.

Szombaton kora délután először a Magyar Kétfarkú Kutya Párt tartott alternatív „békemenetet”. A kormány mellett kiálló Civil Összefogás Fórum békemenetére már délben nagyon sok busz érkezett vidékről, sokan is voltak aztán a felvonuláson. Orbán Viktor a Deák téren szólt a tömeghez, eközben már a Hősök terén több ezren gyűltek össze az ellenzék közös megemlékezésére, ahol Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mondott beszédet.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a negyedik, „a kormány politikája mellett, és minden más ellen” mottóval meghirdetett alternatív „békemenete” dél körül indult az Oktogontól a Moszkva tér felé. Rendes békemenethez illően egy hosszú molinót vittek a menet legelején, az akkor még körülbelül ezer fős tömeg előtt pedig egy bulikamionról szólt a muzsika: kommunista indulóktól kezdve Ákosig bezárólag vegyes volt a felhozatal.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Lorem ipsum, Gyurcsány 399%-ban Gyurcsány, Stop zokni!, SOTP diszgráfia!, Orbán: Stop én!, Hosszabbítsuk meg a CSOK-ot Szlovákiáig, StipiStop! – a menetben egészen változatos transzparenseket lehetett látni. A Moszkva térig érve a tömeg nagyjából kétezer fősre hízott. Közösen hallgatták meg Kovács Gergő pártelnök, XII. kerületi önkormányzati képviselő beszédét, aki többek között arról beszélt, hogy „október 23. egy nagy közös érzés, amiről minden magyarnak ugyanaz jut az eszébe: Gyurcsány”, és hogy minden ellenzéki mögött ő áll, mögötte meg egy 10 méteres Megagyurcsány. Szóba hozta még a nyári megfigyelési botrányt is, majd az „Előre tovább a putyini úton!” felszólítással zárta beszédét.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A Civil Összefogás Fórum békemenete bevallottan nemcsak 1956-ra, hanem a 2006. október 23-i tüntetés elleni agresszív rendőri fellépésre is emlékezett. Az egy óra után Gellért térnél gyülekező tömegben több gyurcsányos molinó is feltűnt. A hivatalos indulás előtt már akkora volt a tömeg, hogy rengeteg embert fel kellett vezetni a Szabadság hídra, így a tömeg egy része már azelőtt átért a pesti oldalra, hogy elkezdődött volna a vonulás.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A menet legelején lévők egy Soha többé! feliratú, Gyurcsány Ferencet, a 2006-os lovasrohamot meg egy vízágyút ábrázoló fotóval ellátott molinót cipeltek. A tömeg a hivatalos útvonal szerint végigvonult a Szabadság hídon, majd végig a Vámház-, Károly- és Erzsébet körutakon az Erzsébet térig, onnan pedig a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséig, ahová a hivatalos, állami rendezvényt szervezték.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A békemenetelőket Bayer Zsolt, Ifj. Lomniczi Zoltán, Csizmadia László, Bencsik András, Stefka István, Selmeczi Gabriella, Semjén Zsolt és Fásy Ádám vezették fel. Nagy volt a tömeg. Amikor a menet eleje már bőven a pesti körutakon haladt, a hátul lévők még mindig nem érték el a Szabadság hidat. Volt is némi aggodalom a felvonulók között, hogy nem érnek oda Orbán Viktor fél négyre meghirdetett beszédére.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az elvileg civil békemenetben teljesen egyforma Stop Gyurcsány! táblákat lehetett látni, amik messziről úgy néztek ki, mintha kézzel írták volna őket. Kiderült aztán, hogy mind nyomtatva vannak, és még a gyülekezőnél osztogatta őket egy Fidesz feliratú kabátot viselő férfi.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Orbán Viktor a 2006-os összecsapásokkal kezdte ünnepi beszédét, majd kormánya eredményeit sorolta. Hosszasan foglalkozott az ellenzéki összefogással, amelyet részben karikírozni próbált, részben báránybőrbe bújt farkasnak festett le. Azt mondta: nem néhány levitézlett baloldali párttól kell tartani, hanem a mögöttük álló nemzetközi hátország szerepe veszélyes, a pénz, a média, a hálózat. Ezt több millió magyar csak együtt győzheti le és szoríthatja ki az országból. Orbán arra figyelmeztetett: „aki belénk harapott, annak beletört vagy elvásott a foga”.

Fotó: Német Tamás / Telex
Fotó: Német Tamás / Telex

Az ünnep egyik legerősebb transzparensét egy miniszterelnök-rajongó hozta.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

A CÖF békemenetére nagyon sok busz érkezett vidékről, Budapest belvárosában szinte mindenhol parkoltak a lezárt utakon. Jópár egyházi iskola saját buszával hoztak embereket, illetve sok kisbuszon a Magyar Falu program matricája volt látható. A városban a rendezvények és lezárások miatt egyébként sem volt egyszerű az ünnepen közlekedni.

Fotó: Németh Sz. Péter / Telex
Fotó: Németh Sz. Péter / Telex

Miközben a miniszterelnök ünnepi beszédét tartotta az Andrássy út egyik végén, a másik végén, a Hősök terénél már gyülekezett a tömeg az összellenzéki megemlékezés helyszínén. Itt a választásokra együtt készülő hat párt, valamint Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma és a Pálinkás József-féle Új Világ Néppárt közösen álltak színpadra.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Dobrev Klára érkezik a Hősök terére.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Márki-Zay aktivistái voltak az elsők, akik odaértek az Andrássy út-Dózsa sarkán felállított színpad elé valamivel három óra után, majd a DK és a Jobbik szimpatizánsai vonultak be hatalmas zászlókkal. A délután négyes kezdésre kb. hat-hétezer embert gyűlt össze és hallgatták meg a hat párt vezetőjét: Fekete-Győr András az ellenzék megújulásáról, Jakab Péter az elszámoltatásról, Dobrev Klára a sokszínűségről és összefogásról, Karácsony Gergely a szelíd forradalomról beszélt.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter volt az utolsó felszólaló az összellenzéki október 23-án. „MZP, MZP”, skandálta a tömeg. Márki-Zay boldog születésnapot kívánt Magyarországnak, boldog karácsonyt és boldog húsvétot. Beszédét azzal kezdte, hogy a magyarok 1956-ban megunták a lehallgatást, megfigyelést, koncepciós pereket, orosz befolyást, és „ebből lett elegünk nekünk is most”. Később beszélt a kicsik forradalmáról, az elszámoltatásról, és arról, hogy olyan országot szeretne, ahol a meleg fideszesek is felvállalhatják magukat. Szerinte ma belépni a Fideszbe olyan, mint 1989-ben a munkásőrségbe, a választáson pedig csak az a kérdés: Fidesz vagy nem Fidesz.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Márki-Zay Péter beszéde végén felhívta maga mellé a színpadra a többi miniszterelnök-jelöltet, ahol közös kép készült. Végül a 106 jelölt is a színpadra vonult, és felcsendült a háttérben Brahms Magyar tánca, majd elénekelték a Himnuszt.

Lepj meg minket karácsonyra!

Legyél a rendszeres támogatónk!

A Telex csak tőled függ.

Támogatom