Tokió rockabillytáncosai, akikre állítólag Paul McCartney is felfigyelt

2024. szeptember 3. – 05:00

Tokió rockabillytáncosai, akikre állítólag Paul McCartney is felfigyelt
Táncosok a tokiói Jojogi parkban – Fotó: Jorge Fernández / LightRocket / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Tokió Sibuja kerületében található Haradzsuku városrész nemcsak a városban, de egész Japánban, sőt a világon is a divat- és ifjúsági kultúrájáról ismert. A kerület egyik parkja, a Jojogi park, azonban még a színes tokiói forgatagból is kiemelkedik, itt gyűlnek össze ugyanis minden vasárnap a város rockabillyrajongói, akik már évtizedek óta fáradhatatlanul táncolnak a parkban, a sétálók legnagyobb örömére.

Haradzsuku a hetvenes években kezdte el elnyerni mai arcát, ekkor nyíltak az első nagy divat- és egyéb üzletek a környéken, amik természetesen rögtön odavonzották a tokiói fiatalokat. A kerületben aztán elkezdtek autómentes vasárnapokat tartani, a kerület egy részét lezárták, az utakat belakták a város lakói, sok tánccsapat pedig elkezdett rögtönzött előadásokat tartani, ekkor bukkantak fel a rock and roll táncosok is.

Bármilyen meglepő ugyanis, az ötvenes évek amerikai popkultúrájának tekintélyes rajongótábora van Tokióban, a szubkultúra sokaknak pedig már sokkal inkább életstílus. A Jojogi park rockabillysei sem bíznak semmit a véletlenre, mindenki úgy néz ki, mintha Elvis mellől vagy egy korabeli filmből lépett volna elő: farmer- vagy bőrdzseki és -nadrág, az egekbe zselézett hajkorona és természetesen motoros- vagy cowboybakancs.

A táncosok bandákra oszlanak, az egyik legnagyobb ilyen banda pedig a Strangers, amellyel a Tokyo Weekender készített interjút. A csapat alapítója, Jess Jamanaka, úgy emlékezik vissza, hogy a Jojogi parktól nem messze volt egy amerikai katonai támaszpont, gyerekként az ott állomásozó katonák ablakain kiszűrődve hallott először rock and roll zenét. Jamanaka jóval később, 1991-ben alapította a Strangerst, aminek a nevén sem gondolkozott túl sokat.

„Kerestem valami menő dolgot, és megláttam a stranger szót. A »kívülálló, idegen« definíciója közel állt hozzám”

– mondta az interjúban.

A Strangers és a többi csapat a vasárnapi lezárások megszüntetése után, 1998-ban táborozott le a Jojogi parknál. Az ezt megelőző időszakra úgy emlékeznek vissza, hogy több száz különféle táncoscsapat táncolt több ezer embernek. A parkőrök ráadásul kifejezetten örültek a táncosoknak, mert így a parkba nem a veszélyesebb utcai bandák és azok sleppje szokott oda, hanem a békés rock and rollosok. A Strangers azóta is jó kapcsolatot ápol a személyzettel és a helyi önkormányzattal, speciális engedélyük van arra, hogy a járókelőket szórakoztassák és áramot használhassanak, cserébe pedig segítenek tisztán tartani a parkot, és szemetet szednek.

A Strangers igazi helyi látványosságnak számít, elmondásuk szerint egy helyi fellépése előtt még Paul McCartney is megnézte őket inkognitóban, majd meg is invitálta a csapatot, hogy lépjenek fel vele a Tokyo Dome nevű stadionban rendezett koncertjén. De feltűntek a 5 Seconds of Summer nevű ausztrál zenekar egyik klipjében is, és az is előfordult, hogy az egyik tagot meghívták Kínába, hogy egy helyi rockabillytáncos gyerekcsapatot tanítson. Jamanaka és csapata igyekszik haladni a korral is, néhány éve Instagram-oldalt is indítottak.

Táncosok Haradzsukuban 1978-ban és valamikor a kilencvenes években – Fotó: Keystone / Hulton Archive / Getty Images és In Pictures Ltd. / Corbis / Getty Images Táncosok Haradzsukuban 1978-ban és valamikor a kilencvenes években – Fotó: Keystone / Hulton Archive / Getty Images és In Pictures Ltd. / Corbis / Getty Images
Táncosok Haradzsukuban 1978-ban és valamikor a kilencvenes években – Fotó: Keystone / Hulton Archive / Getty Images és In Pictures Ltd. / Corbis / Getty Images

Jamanaka és csapata egyébként nyitott, azt mondják, nem kell előre bejelentkezni, nincs beavatási ceremónia sem, csak el kell menni velük táncolni minden vasárnap. Ahhoz, hogy valaki tag legyen, ennél persze több kell, de a kitartást a csapat a Strangers feliratú dzsekivel hálálja meg. A Strangers egyébként a biztonságra is odafigyel, a spontán csatlakozóknak inkább azt javasolják, a kör szélén táncoljanak, nehogy megrúgják egymást a csapat nagy öregjeivel, akik már magabiztosan mozognak együtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!