A brit Anthrax-sziget titkos katonai kísérlete

2024. április 24. – 05:20

A brit Anthrax-sziget titkos katonai kísérlete
A sziget 2001-ben – Fotó: Chip HIRES / Gamma-Rapho / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Ha egy csöppet leegyszerűsítjük a dolgokat, akkor mondhatjuk azt, hogy az első világháborúra már olyan szintre tökéletesítettük a gyilkolást, hogy a katonák inkább a hideg, nedves, koszos, kényelmetlen lövészárkokban kuporogtak, mint hogy kirohanjanak az aknamezőre a géppuskák kereszttüzébe. Ez azonban megtörte a háborús lendületet – olyannyira, hogy több veterán is azt állította, hogy 1914 karácsonyán a senki földjén fociztak az ellenséggel –, így ki kellett találni valamit, hogy felrázzák a lassuló csatározást. Itt jönnek a képbe a vegyi fegyverek, méghozzá gáztámadások formájában.

A vegyi és biológiai fegyverek többször is megjelentek az antikvitás óta, de ipari mértékben csak a 19–20. században vetették be őket. Nem feltétlenül voltak brutálisan halálosak, cserébe nagy területen elterjedtek, és súlyos egészségkárosodást okoztak. Az új fegyvereket viszont ki kellett fejleszteni és le kellett tesztelni.

Lépfenével a győzelemért

Az Egyesült Királyságban a hadügyminisztérium 1916-ban felállított egy kísérleti állomást Porton Downban, ahol a bevetésre szánt vegyi fegyvereket tesztelték. 1940-ben az ország ismét hadban állt a németekkel, ezért a minisztérium megbízta a Porton Down-i tudósokat, hogy fejlesszék ki a lehető legpusztítóbb vegyi fegyvert. Így indult el a Vegetáriánus Művelet.

Az elképzelés az volt, hogy egyszerre kéne letámadni a németországi jószágokat és embereket, hogy a lehető legtöbb áldozatot szedjék. Épp ezért azt találták ki, hogy lenmagból készült kekszeket anthraxszal, azaz lépfenével fertőznek meg (a betegségért a Bacillus anthracis nevű baktérium felelős), és ezeket ledobják németországi legelőkre. Az állatok megeszik ezeket, néhány napon belül meghalnak. Emiatt az országban húshiány állna be, az emberek levágják és megeszik a tüneteket nem mutató, de már fertőzött állatokat, így ők maguk is megfertőződnek és meghalnak. Az sem volt elképzelhetetlen, hogy a kiéhezett, kétségbeesett emberek a fertőzött állatokat is megegyék.

A lépfenét bőrön át, légutakon vagy bélrendszeren keresztül (tehát evéssel) is el lehet kapni, és minden melegvérű állatot (így minket is) veszélyeztet. A nevét onnan kapta, hogy a véráramfertőzés miatt a beteg lépe megnagyobbodik, feketés-barnássá válik. A spórák megtapadnak az állatok szőrén, bőrén és csontjain is, és éveken át megőrzik fertőzőképességüket.

Az embereknél a bőranthrax a leggyakoribb, a spórák ilyenkor sebeken keresztül jutnak a szervezetbe. A lappangási idő nagyjából egy-két nap, és először a behatolási helyen rovarcsípésszerű, viszkető csomó jelenik meg. Egy-két nappal később a csomóból hólyag lesz, egyre több ilyen alakul ki a beteg testén, amik a betegség lefolyása során egy-három centiméteres lépfene-karbunkulussá, más néven pokolvarrá állnak össze. Ez többnyire nem fájdalmas, de a közepe később elfeketedik, és a közeli nyirokcsomók megduzzadnak. Akkor halálos, ha nem kezelik, de akkor nagyjából húsz százalékban.

A tüdőanthrax sokkal ritkább, a spórák belélegzésével indul. Leggyakrabban csak egy-négy napig lappang, de akár hatvan napig is húzódhat, és először megfázásos, lázas tünetek jelentkeznek, majd légszomj, véres köpet és tüdőgyulladás. A tüdőanthrax egy-két nap alatt halálhoz vezet.

Ha az ember a beteg állat nyers húsát vagy forralatlan tejét issza meg, bélanthrax alakulhat ki. Ez leggyakrabban két nap múlva már tünetekkel jár, amik az étvágytalanság, láz, hasfájás, majd véres hányás, valamint a bélgyulladás miatt véres széklet ürítése. Kezelés nélkül a betegek húsz-hatvan százaléka meghal.

Egy teszt nem teszt

Ha az ember sok élőlényt akar fájdalmas halálnak kitenni, az anthrax remek választás. Ezt azonban le is kellett tesztelni, ezért a brit kormány 1942-ben megvette a skót Gruinard-szigetet, és minden helyit kitiltott róla és környékéről.

Ezután odaszállítottak egy csomó bárányt, hogy megnézzék, működik-e az anthraxos terv. Az első kérdés az volt, hogy vajon a spórák túlélik-e, ha egy bombában ledobják őket. Edward Spiers, a Leedsi Egyetem professzora 2022-ben azt mondta a BBC-nek, hogy kitereltek a szigetre vagy nyolcvan bárányt, és úgy kötötték ki őket, hogy a robbanás feltételezett helye felől fújjon rájuk a szél.

Az első robbantás után néhány nappal megjelentek a bárányokon az első tünetek, és az állatok gyorsan el is pusztultak. A sziget közelében lakók közül többen is azt mondták, hogy látták az állatokat beterítő felhőt, amiről sejtették, hogy valamilyen mérgező fegyver lehet. A maradványokat a kutatók felboncolták, majd vagy elégették, vagy betemették több tonna törmelékkel.

A brit védelmi minisztérium bázisa a szigeten 2001-ben – Fotó: Chip HIRES / Gamma-Rapho / Getty Images
A brit védelmi minisztérium bázisa a szigeten 2001-ben – Fotó: Chip HIRES / Gamma-Rapho / Getty Images

1943-ig dolgoztak a szigeten, és végül a hadsereg arra jutott, hogy a kísérlet sikeres volt, ezért le is gyártottak ötmillió darab anthraxos lenkekszet. Ezeket végül nem vetették be, mert a szövetséges hatalmak inkább a normandiai partraszállás tervére koncentráltak. Emiatt a háború után a kekszeket elpusztították, és más irányba fókuszáltak. Ennek volt az az eredménye, hogy 1952-ben elkészült a baktériumos keksznél sokkal pusztítóbb fegyverük, amivel az Egyesült Királyság a világ harmadik atomhatalmává vált.

A kísérletek teljesen tönkretették a két négyzetkilométeres kis szigetet. A spórák beivódtak a talajba, így még évtizedekkel később is fertőztek. Az emberek és az állatok nem térhettek vissza a szigetre, de míg ők betartották a kormányzati előírást, a baktériumot az marhára nem érdekelte. Az esővíz a tengerbe mosta a kórokozót, így a Gruinard-öböl környékén egyre több jószág betegedett meg és pusztult el. A kormány, hogy elkerülje a hírverést, sorra fizette a kártérítéseket, de közben azt kommunikálták, hogy az öbölben leesett egy görög hajóról egy fertőzött bárány, és arról került a kórokozó a környékre.

„Nekünk teljesen egyértelmű volt, hogy tudtak valamit róla, különben nem fizettek volna olyan gyorsan, ahogy”

mondta 1962-ben a BBC-nek egy környéken élő gazda.

Megtisztulás

Az 1943 óta eltelt évtizedekben többször is megpróbálták lefertőtleníteni a szigetet, hogy vissza lehessen rá térni – és feltehetőleg hogy ne fertőzze a környéken élőket. Ezek a próbálkozások többnyire sikertelenek voltak, ugyanis a talaj felszínét ugyan meg tudták pucolni vegyi módszerekkel és égetéssel, a spórák továbbra is megmaradtak a talajban. Egy gazda azt mondta, hogy tavasszal, amikor nő a fű, és sokat esik, a vízpart mentén mindig sokkal több jószága pusztult el, mint máshol.

1981-ben egy környezetvédő csoport áthajózott a szigetre, ahol több talajmintát is vettek. Egy vödör földet Porton Down kapujában és Blackpoolban, az akkor hatalmon lévő Konzervatívok éves konferenciájának helyszíne előtt is leraktak, hogy felhívják a figyelmet a karantén alatt álló szigetre.

1986-ban visszatértek a szigetre, és először eltávolították és elégették a talaj felső rétegét, majd formaldehides-sós vízzel fertőtlenítették. 1990. április 24-én – napra pontosan 34 éve – a kormány 48 év után újra anthraxmentesnek nyilvánította a szigetet.

Vegyi és biológiai védelmi létesítmény egyik dolgozója a Gruinard-sziget egyik figyelmeztető táblája mellett 1986-ban a mentesítés idején – Fotó: Pa Images / PA Images
Vegyi és biológiai védelmi létesítmény egyik dolgozója a Gruinard-sziget egyik figyelmeztető táblája mellett 1986-ban a mentesítés idején – Fotó: Pa Images / PA Images

Néhány nappal később, május elsején a sziget eredeti tulajdonosainak leszármazottai visszavásárolták Gruinardöt, méghozzá 500 fontért – pont amennyiért a kormány évtizedekkel korábban megvette azt, pedig az mai értéken inkább 35 ezer fontnak (16 millió forintnak) felel meg. Ezzel a kormány nem szabadult meg teljesen a problémától, ugyanis sokan azt hitték, hogy bárki megveheti ennyiért a szigetet, ezért több minisztériumnak is írtak levelet, amiben jelezték, hogy lecsapnának a soha vissza nem térő ajánlatra.

2022-ben váratlanul tűz ütött ki a szigeten, és nagyjából kétszáz hektár teljesen leégett. A tulajdonosok szóvivője azonban azt mondta, hogy ez valójában jót tett a szigetnek, és új életet lehel majd Gruinardbe. Azt nem mondta meg, hogy tudják-e, mi történt, de volt, aki szerint egy kenus tábortüzéből pattant ki egy szikra, míg mások szerint szándékos égetés volt, hogy friss fű nőjön, ahol lehet majd legeltetni. Azóta sem derült ki, mi történt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!