A világ legjobb csipszéért sokáig börtönbe kellett menni

2024. február 8. – 03:10

Másolás

Vágólapra másolva

Megmondom őszintén, még soha nem kóstoltam amerikai börtönkosztot, nem is tervezem, de van egy határozott elképzelésem arról, hogy milyen lehet, és abban egyetlen Michelin-csillag sem szerepel. Van azonban ennek a börtönkajának egy egészen fura legendája: a csipsz, ami annyira jó volt, hogy akik hozzáfértek – azaz az elítéltek, a börtönőrök, illetve a rabok látogatói –, teljesen rápörögtek, sőt, online piactereken árulták kívülállóknak, egészen indokolatlan, zacskónként 20-25 dolláros (7-9 ezer forintos) áron.

Ez a Whole Shabang, ami az amerikai szlengben nagyjából annyit tesz, hogy valami nagyon tuti dolog, amiben minden benne van, tokkal-vonóval.

A börtöncsipszet a Keefe Group nevű cég gyártja, ami az amerikai börtönrendszer legnagyobb beszállítója. Nemcsak kajában, de egy csomó más területen is: ruhákat, tisztálkodószereket és mindenféle mindennapos használati tárgyat gyártanak börtönöknek, de még elektronikai cuccokat és szoftvereket is fejlesztenek nekik. Tekintve, hogy Amerikában nagyjából 1,2 millió ember ül a rácsok mögött, és 400 ezren dolgoznak büntetés-végrehajtási létesítményekben, egy ekkora piacnak piacvezetőként szállítani bármit elég nagy biznisz, a Keefe több százmillió dolláros éves bevételt csinált ebből.

Fotó: The Whole Shabang / Facebook
Fotó: The Whole Shabang / Facebook

Azt, hogy a Whole Shabang mikor lett akkora sláger, jótékony homály fedi. A 2010-es évek elejére datálódnak az első olyan online beszámolók, hogy ez a világ legjobb csipsze, és online aukciókon árulják a börtönökből kihozott zacskókat. Miután virálissá vált pár exelítélt közösségi médiás posztja arról, hogy a Whole Shabangért hajlandók lennének akár visszamenni a rácsok mögé is, 2012-ben a Keefe kiadott egy közleményt arról, hogy örülnek, hogy népszerű a termékük, de nem tervezik, hogy börtönökön kívül is árulják.

Egészen 2016-ig kellett várni, hogy megtörjön a jég, és bár hivatalosan boltokban továbbra sem terjesztik, egy saját webshopban beindították az online rendelés lehetőségét, persze csak amerikai címekre. Ez rögtön kinyírta a feketepiacot, mivel 36 dollár egy 12 darab 170 grammos zacskót tartalmazó pakk, vagyis egy zacskó nagyjából ugyanannyi, amennyibe Amerikában egy ugyanekkora cső Pringles kerül.

Jó, jó, de milyen az íze?

Hivatalosan ecetes-sós-fokhagymás-BBQ-s (és van belőle egy ugyanilyen, de extra csípős változat is), de a beszámolók szerint „minden íz benne van, amit az ember valaha kitalált”. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy több rajongó egykori elítélt nyilatkozott később úgy, hogy a börtönben csodálatos élmény volt nekik minden falat, de később, szabadlábon azért már nem volt annyira ütős. Ebből kiindulva minimum gyanús, hogy a Whole Shabang csodája csak annyi, hogy brutálisan túl van tolva fűszerekkel és ízfokozókkal, ami az egyhangú, íztelen börtönkoszt mellett kész kulináris szupernóvaként hat.

Egyébként a Whole Shabang lehet, hogy a világ leghírhedtebb, talán a legfinomabb csipsze is, de semmiképpen nem a legdrágább, még a feketepiacos korának áraival számolva sem. Ez a cím egy svéd sörfőzde, a St. Erik’s csipszéé, amit 2017-ben dobták piacra, száz darab számozott díszdoboznyi készült belőle, mindegyikben öt-öt sült krumpliszirom, szarvasgombával, algakivonattal és japán macutake (matsutake) gombával fűszerezve. 56 dollárba került, ami nagyjából húszezer forintot jelent, per darab.

(Források: Thrillist, NBC News, Business Insider)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!