Egy nagy adag fahéjat kap a nyakába az a dán fiatal, aki a 25. születésnapján még nem házas

2024. február 2. – 03:32

Egy nagy adag fahéjat kap a nyakába az a dán fiatal, aki a 25. születésnapján még nem házas
Fotó: Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Míg itthon csak kellemetlen kérdéseknek és pillantásoknak vagyunk kitéve a konzervatívabb rokonok felől, ha 25 évesen szinglik vagyunk, a dán fiatalok egészen más meglepetést kapnak ilyenkor. Ha egy rokon vagy barát betölti a 25-öt, és még nem házas, akkor alaposan megszórják fahéjjal, de úgy istenigazából, tetőtől talpig. Mindezt nyilvánosan teszik, úgy, hogy a szülinapost egy póznához, fához vagy székhez kötözik, hogy ne tudjon elszaladni a megérdemelt fahéjfürdő elől. Valahogy így:

Hogy jobban tapadjon fűszer, még vízzel is lelocsolják az ünnepeltet, aki maszkkal, úszószemüveggel védekezhet a fűszereső ellen. De miért szórnák puszta kézzel, ha egy lombfúvót is meg lehet tölteni fahéjjal?


A fahéjjal meghintett születésnaposokról a Telegraph újságírójának egy dán barátja mesélt még évekkel ezelőtt. E szerint a tradíció története évszázadokra nyúlik vissza, egy Tinder és Bumble nélküli világba, amikor a fűszerkereskedőknek nem volt könnyű ismerkedniük. Örökké csak vándoroltak a szekereikkel egyik városból a másikba, adtak és vettek, és csak arra figyeltek, hogy jó pénzért találjanak vevőt a portékájukra. A legtöbbjük sosem házasodott meg, és nem is telepedett le. Utolsó éveikre nem maradt más társuk, mint a fűszereik, ezért is ragadt rájuk az a gúnynév, hogy pebersvends, ami magyarul valami olyasmit jelent, hogy borsos pasik, illetve női verzióban pebermø, azaz borsos lányok. De miért pont bors? És hogy jön ide a fahéj?

A dánoknál a 25. születésnap után a 30. a következő alkalom, amikor a hagyomány szerint a családtagok, ismerősök már nem fahéjjal, hanem egy jó adag borssal ajándékozzák meg a szingli születésnapost, akit ilyenkor tojással is megdobálhatnak, hogy biztosan a bőrére, ruhájára, hajába tapadjon a legapróbb borsszem is. Az is szokás, hogy ilyenkor borsmalmot adnak ajándékba a férj, feleség nélkül maradt havernak.

Egy dán TikTok-influenszer is szerint a fahéjszórás rituáléja egy baráti társaságtól indult, akik nem tudtak várni addig, hogy valaki betöltse közülük a harmincat a borsos verzióhoz. Kelly Louise Killjoy szerint az ünneplésnek megvannak a maga veszélyei is, mivel a száraz fűszerek gyúlékonyak. A Daily Mail 2017-ben írt egy videóról, amin az látszott, hogy a megkötözött szülinapos kitartóan tűri, hogy a többiek megszórják, amikor a száraz fahéj a levegőben hirtelen begyullad, valószínűleg egy gyertyától. A cikk szerint a fiatal nem sérült meg súlyosabban, a lábán voltak kisebb égési sebek.

Azonban ez a hagyomány is egyre inkább kikopik, a Medium szerint leginkább kisvárosokban és falvakban tartják a szokást. Talán azért is, mert spórolni akarnak a fahéjjal és a borssal. A Statista adatai szerint ugyanis Dániában egyre inkább kitolódik az életkor, amikor az emberek házasságot kötnek. A férfiak átlagosan csak a negyvenhez közeledve kötelezik el magukat a házasságra, míg a nők 37 éves koruk körül mennek férjhez.

A skandináv országoktól távol, egy ősi kínai törzsben is különlegesen ünneplik a születésnapokat. A vörös jao törzs nők haját életükben csak egyszer, a 18. születésnapjukon vágják le. A levágott copfokat pedig nem dobják el, hanem megtartják, ugyanis ezek a hajtincsek fontos kellékei a különböző frizurák elkészítésének. A falubeli nőket sokan csak élő Rapunzeleknek nevezik extrém hosszú hajuk miatt, aminek ápolásához a vörös jao törzs lányai és asszonyai évezredek óta rizsvizet használnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!