Bill Gates egyszer csúnyán rápörgött az aknakeresőre

2023. április 4. – 05:13

Bill Gates egyszer csúnyán rápörgött az aknakeresőre
Forrás: Microsoft

Másolás

Vágólapra másolva

Valószínűleg minden embernek más jut eszébe először, ha klasszikus windowsos játékokról van szó, de a flipper, a fekete özvegy és a pasziánsz mellett alighanem az aknakeresőt is sokan vágnák rá egyből, ha erről kérdeznék őket. Az 1990-ben, a korszakalkotó Windows 3.0 első játékkollekciójában (tehát még nem magában a Windowsban) megjelent aknakereső ikonikus eleme a Microsoft operációs rendszerének, azt viszont kevesebben tudják, hogy maga a cég egyik alapítója és akkori vezetője, Bill Gates is rácsavarodott.

Olyannyira, hogy hiába törölte le a saját gépéről, egyszer vasárnap délután több kollégáját is behívta, hogy hitelesítsék a rekordját egy munkahelyi gépen.

Hivatalosan az aknakereső a Windowsba csak később került be ugyan, már a korai verziója is jókora sikereket ért el a cégen belül. Libby Duzan Nuttall, aki a kilencvenes években a Microsoft szórakoztató termékeinek fejlesztését felügyelte, a játék történetéről könyvet író Kyle Orlandnek azt mondta, sosem kellett törniük magukat, hogy tesztelőket találjanak az aknakeresőhöz, mert mindenkinek ez ment a gépén. Az persze más kérdés, hogy mennyit segített a fejlesztésben a folyamatos tesztelés, mert ahogy arra az aknakeresőt is magába foglaló első Microsoft Entertainment Pack több termékmenedzsere is rámutatott, a hibabejelentéseknél általában a lelkes microsoftos kollégák néztek be valamit.

A cég egyik marketingese például levelet írt arról, hogy a haladó szintet lehetetlen megcsinálni a játékban, és csak azzal lehetett meggyőzni az ellenkezőjéről, hogy valaki átment az irodájába, és a szeme láttára tíz percet szórakozott egy haladó tábla teljesítésével. Emiatt elég megosztó is volt a játék, még a Microsofton belül is sokan voltak azok, akik nem értették, hogy mit kell benne csinálni, és csak véletlenszerűen kattintgattak. A játék szerencséjére viszont Bill Gates nem tartozott közéjük, sőt, megszállottan hajszolta az újabb és újabb rekordokat.

Bruce Ryan, a kollekció egyik termékmenedzsere szerint az egész egy emaillel kezdődött, amelyben Gates arról érdeklődött, hogy jónak számít-e, hogy tíz másodperc alatt megoldotta a kezdő táblát. A belsős rekord ekkoriban nyolc másodperc volt, a vezérigazgató pedig rögtön küldetéséül tűzte ki ennek megdöntését. Gates végül annyira rápörgött az aknakeresőre, hogy inkább letörölte a saját gépéről, de ez sem akadályozta meg abban, hogy később rekordot döntsön Mike Hallman akkori Microsoft-elnök irodájában. Mivel az aknakereső egy könnyen szerkeszthető szövegfájlban tárolta a rekordokat, az volt az íratlan szabály a cégnél, hogy mással is hitelesíttetni kell őket, így esett meg az, hogy

a Microsoft atyja nem pusztán a cég elnökének irodájában aknakeresőzött vasárnap este hétkor, hanem még be is hívta oda több kollégáját, hogy tanúsítsák, tényleg öt másodperc alatt megoldotta a kezdő táblát.

Gates függősége a sajtóban is többször megjelent, az viszont már nem, hogy milyen módszerekkel próbáltak küzdeni ellene a cégnél. A milliárdostól két éve elvált Melinda Gatest – akit akkor még Melinda Frenchnek hívtak, és még nem is volt együtt a későbbi férjével – például komolyan aggasztotta a dolog, mert úgy érezte, hogy az aknakereső elveszi Gates figyelmét azokról a fontos döntésekről, amelyeket nap mint nap meg kellene hoznia. Ő úgy próbálta megoldani a dolgot, hogy arra kérte Ryant, ne osszák meg a főnökükkel az újabb rekordokat, neki azonban támadt egy ennél is jobb ötlete.

Ryan egészen pontosan arra ébredt rá, hogy az aknakeresőben van esély arra, hogy az egyik sarokra kattintva azonnal megnyerjük a játékot, ezért gyorsan összedobott egy programot, amely előbb a sarokra, aztán meg az új játékot elindító gombra kattintgatott egészen addig, amíg nem nyert. Négyórányi mítingelés után Ryan arra ment vissza a gépéhez, hogy a program sikerrel járt, amit rögtön közölt is Gatesszel. A vezérigazgató válaszolt is neki, és viccesen kesergett egy sort azon, hogy lenyomta őt egy számítógép, és hogy mi lesz az emberi méltósággal, ha a gépek mindent gyorsabban csinálnak meg nálunk. Pedig akkor még nem is voltak tökéletesen bridzsező mesterséges intelligenciák.

Gates végül természetesen túltette magát a trónfosztáson, az aknakereső pedig 1992-ben, a 3.1-es verzió megjelenésével hivatalosan is bekerült a Windowsba a Reversi (magyarul fonákolós) nevű táblás játék helyére, és őrülten népszerű is lett. A Windows 3.0-ban debütáló pasziánszhoz hasonlóan az aknakeresőnek is fontos szerepe volt a számítógépes egér lehetőségeinek kiaknázásában. Egy rakás programban már akkor is volt funkciója a jobb egérgombnak, az ezzel felpakolható zászlókkal pedig remekül hozzá lehetett szoktatni a felhasználókat az ekkoriban még furcsának érződő gomb nyomkodásához. Az aknakereső végül így sem tudta megközelíteni a pasziánsz népszerűségét, többek közt azért sem, mert sokkal nehezebb volt megérteni, de Bill Gates behálózása azért így is szép örökség.

(Forrás: Ars Technica)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!