A békák csak csukott szemmel tudnak nyelni, mert a szemgolyóikkal nyomják le az ételt

2021. október 12. – 04:59

A békák csak csukott szemmel tudnak nyelni, mert a szemgolyóikkal nyomják le az ételt
Fotó: lisdiyanto suhardjo / Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Az embereket két csoportra lehet osztani aszerint, hogy figyelték-e már meg békák szemét a táplálékuk lenyelése közben. Én egészen e cikk írásáig azok közé tartoztam, akiknek eszébe sem jutott ilyesmi, de most már a másik tábor lelkes tagja vagyok. Tartson velem ön is:

Attól most elegánsan tekintsünk el, hogy a videón szereplő békának elsőre nem sikerül a nyelvével felnyalintani az e célra elé helyezett kukacot. Ami ezen kívül rögtön feltűnhet, hogy miután a szájába rántotta a falatot, a béka lehunyja a szemeit nyelés közben. Azt hitetnénk, hogy ekkora átéléssel merül el a táplálkozás gyönyöreiben, de ennél sokkal prózaibb a jelenség oka: a szemével segíti a falat lenyomását a torkán.

Amikor ugyanis a békák evés közben becsukják a szemüket, egyúttal behúzzák a szemgolyóikat is, amelyek így a nyelőcső felé tolódnak el, gyakorlatilag lemasszírozva a falatot az állatok torkán.

Maga az a feltételezés, hogy a békák a szemük segítségével esznek, már legkésőbb a huszadik század elején megszületett, de a bizonyítására több mint egy évszázadot kellett várni, amikor kutatók röntgenfelvétekkel mutatták be, hogy a szemek valóban behatolnak nyeléskor a szájba, és az elektromos aktivitási mérések azt is alátámasztották, hogy nem pusztán egy járulékos anatómiai furcsaságról van szó, hanem tudatos taktikáról: a békák azt ezt lehetővé tevő izmok szándékos mozgatásával feszítették neki a szemüket a lenyelendő falatnak.

A békáknak ezt a sajátos étkezési módszertét vizsgáló tanulmány azt is meghatározta, mekkora segítséget jelentenek a visszahúzható szemgolyók. Amikor a kutatók megfosztották a békákat ettől a képességüktől, az állatok továbbra is képesek voltak letuszkolni a torkukon a falatot, de jóval kisebb hatékonysággal: szöcskénként 2,3 helyett négy nyelésre, azaz 74 százalékkal több erőfeszítésre volt szükségük hozzá. (A „megfosztották ettől a képességüktől” eufemizmus egyébként azt jelenti, hogy a tudomány nevében elvágták szerencsétlen állatok szemvisszahúzó izmainak idegeit.)

Egyébként ha korábban a cikk elején felvetett csoportok méretéről kérdeztek volna, nagyobb összegben mertem volna fogadni arra, hogy nyomasztó fölényben vannak azok, akiket egyáltalán nem érdekel, mit csinálnak a szemükkel a békák evés közben. A Youtube-on a témára keresve azonban már nem vagyok ebben olyan biztos, mert meghökkentően sok videót találni erről a jelenségről. Vannak egészen furák is, de zárásként inkább a BBC egyik természetfilmjének vonatkozó részletét teszem ide, nemcsak azért, mert David Attenborough narrációját mindig élmény hallgatni, hanem azért is, mert a végén a röntgenfelvételek kifejezetten szemléletesen mutatják be, hogyan is működik a szemmel evés békamutatványa:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!