Fact-check: Tényleg most először ismerték el, hogy halálozást okozhat az egyik Covid-vakcina?

2024. május 10. – 05:02

Másolás

Vágólapra másolva

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese a Facebookon osztott meg egy posztot, amelyben azt írta: most először ismerték el, hogy halálos mellékhatást okozhat az egyik Covid-vakcina. A poszt alá linkelt cikkből kiderül, hogy az AstraZeneca vakcinájáról van szó, a halálos mellékhatás pedig a vérrögösödés. A Magyar Jelen a Telegraph cikkét vette át.

A Magyar Jelen cikke elég félrevezető, az eredeti forrás ugyanis azt írja: az AstraZeneca először ismerte el bírósági dokumentumokban, hogy a koronavírus-vakcinája okozhat halálos mellékhatásokat. A gyógyszeripari óriáscéget azért perelték be, mert a vakcina állítólag több tucat esetben okozott halált és súlyos sérüléseket. A Magyar Jelen ugyanakkor azt állítja, hogy „a Telegraph információi szerint perek sorozata indult az AstraZeneca gyógyszergyártó céggel szemben, miután elismerték, »lehet« kapcsolat az általuk forgalomba helyezett Covid-vakcina és az oltás után kialakult vérrögök között”. Itt az időbeliség nem stimmel: az AstraZeneca ellen nem azután indult per, hogy elismerte a mellékhatást, hanem a mellékhatások miatt indított perben tett beismerést.

Az első esetet tavaly bizonyos Jamie Scott nyújtotta be, aki maradandó agysérülést szenvedett, miután 2021 áprilisában megkapta az oltást, és vérrög alakult ki az agyában. Az AstraZeneca vitatja az állításait, de egy, a legfelsőbb bírósághoz februárban benyújtott jogi dokumentumban elfogadta, hogy a Covid-oltás „nagyon ritka esetekben TTS-t, vagyis vérlemezkeszám-csökkenéssel társult vérrögképződést okozhat”. Ugyanakkor az ügyvédeknek azt írta, hogy „nem fogadja el, hogy a vakcina generikus szinten TTS-t okoz”.

De mennyire új ez a beismerés? Semennyire, maximum az a része, hogy az AstraZeneca most ismerte el először bírósági dokumentumban a létezését. A TTS mint potenciális mellékhatás jó ideje már a betegtájékoztatóban is benne van. 2021-ben kutatások is készültek ezzel kapcsolatban.

Először 2021 márciusában merült fel, hogy az AstraZeneca vakcinájának ritka mellékhatása lehet a vérrögképződés, ekkor ugyanis Ausztria bejelentette, hogy nem olt tovább az AstraZeneca vakcinájának egyik adagjával, miután meghalt egy, az oltást megkapó nővér, egy másik pedig megbetegedett. Ekkor a haláleset és a vakcina között még nem találtak összefüggést. Ennek ellenére több ország felfüggesztette az oltást az AstraZeneca vakcinájával, Németországban például az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint több bejelentés is érkezett a nagyon ritkának számító agyi vénás sinustrombózisról (CSVT) az ezzel oltottak körében. A gyártó ekkor még azt közölte, hogy a vakcina nem okoz vérrögöt.

Az AstraZeneca vakcinájának története 2021 áprilisában vett újabb fordulatot, az EMA ugyanis a hónap elején bejelentette, hogy a vakcina beadása után előfordulhat alacsony vérlemezkeszám mellett jelentkező vérrögképződés, így azt nagyon ritka mellékhatásként érdemes lehet feltüntetni. Az OGYÉI is lehozta a hírt ekkor, és frissítette az ajánlását az oltóorvosoknak is. Végül a betegtájékoztatót is eszerint módosították, és a vérrögképződés bekerült a hivatalos mellékhatások közé. Már 2021-ben is volt olyan eset egyébként, amikor valaki kártérítést kapott az AstraZeneca vakcinája okozta vérrögképződés miatt.

A WHO jelenleg úgy tartja számon, hogy TTS 100 ezer beadott vakcinából 0,5-6,8 esetben fordul elő.

A témában megkerestük az AstraZenecát is, a cég sajtóosztálya ezt írta:

„Büszkék vagyunk a Vaxzevria szerepére a globális járvány megszűnésében. Független becslések szerint több mint 6,5 millió életet mentett meg csak a használat első évében, és több mint hárommilliárd adagot szállítottunk le világszerte.

Vállalatunk számára a betegek biztonsága a legfontosabb, a vonatkozó hatóságok szigorú szabályokkal biztosítják az összes gyógyszer biztonságos használatát, beleértve a vakcinákat is. A klinikai vizsgálatok során nyert kutatási bizonyítékok és real-word adatok alapján az AstraZeneca-Oxford oltóanyagról folyamatosan bebizonyosodott, hogy elfogadható biztonsági profillal rendelkezik, a szabályozó hatóságok szerte a világon megerősítik, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a rendkívül ritka lehetséges mellékhatások kockázatát.

Gyógyszergyártóként folyamatosan gyűjtjük az engedélyezett készítmények mellékhatásait, és azokról rendszeresen tájékoztatjuk a törzskönyvező hatóságokat (így az Európai Gyógyszerügynökséget, EMA), akik folyamatosan frissítik a hivatalos és mindenki számára hozzáférhető gyógyszeralkalmazási dokumentumokat (alkalmazási előírás és betegtájékoztató), ezeket a hatóságok adják ki, nem a vállalatok. A Vaxzevria vakcina esetében is így zajlott a folyamat.

Az AstraZeneca-Oxford vakcinával kapcsolatos termékinformációkat 2021 áprilisában frissítették az MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency – Gyógyszerek és Egészségügyi Termékek Szabályozó Hivatala) és EMA jóváhagyásával, amelyek tartalmazzák annak a lehetőségét, hogy az AstraZeneca-Oxford vakcina nagyon ritka esetekben thrombocytopenia szindrómával járó trombózist válthat ki. (TTS) Ez a frissítés megfelelően dokumentált és nyilvánosan elérhető volt. Magyarországon az OGYÉI honlapon ez az információ 2021. április 8-tól jelent meg mindenki számára elérhetően.

Mindezek mellett, mivel kiemelten fontosnak tartottuk a körültekintő eljárást és tájékoztatást a járványügyi helyzetben, minden érintett orvosnak – a fentieken túl – több alkalommal küldtünk a hatóságokkal egyetértésben, jóváhagyásával tájékoztató levelet az esetleges súlyos mellékhatásokról.„

Megkerestük a Mi Hazánkat is azzal kapcsolatban, hogy pontosan hogy értette Dúró Dóra, hogy először ismerték el, hogy egy Covid-vakcina halálos mellékhatást is okozhat; tudják-e, hogy a betegtájékoztatóban 2021 óta szerepel mellékhatásként a TTS; illetve hogy ismerik-e azokat a kutatásokat, amelyek már kimutatták az összefüggést a vakcina és a TTS között. Kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Az AstraZeneca egyébként éppen a héten hagyott fel a vakcinája gyártásával és szállításával, arra hivatkozva, hogy ma már sok, a sajátjánál jobb és az új variánsokkal szemben hatásosabb oltóanyag létezik. A gyógyszergyártó márciusban önként vonta vissza az európai uniós forgalombahozatali engedélyét is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!