Világszerte visszavonja koronavírus-vakcináját az AstraZeneca

2024. május 8. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Nem gyártja és nem szállítja többet koronavírus-vakcináját az AstraZeneca, a cég arra hivatkozik, hogy ma már sok, a sajátjánál jobb és az új variánsokra is hatásosabb oltóanyag létezik, írja a Guardian. A gyógyszergyártó márciusban önként vonta vissza az európai uniós forgalombahozatali engedélyét is.

Május 7-én az Európai Gyógyszerügynökség közleményt adott ki, amely szerint az AstraZeneca-vakcina felhasználása már nem engedélyezett.

A gyógyszergyártó közleménye szerint azért hozták ezt a döntést, mert ma már számos, a sajátjuknál újabb oltóanyag áll rendelkezésre, amelyek az újabb koronavírus-variánsokra is hatásosabbak. Ez az AstraZeneca-vakcina keresletének csökkenéséhez vezetett, így nem éri meg gyártani vagy szállítani.

„Független becslések szerint több mint 6,5 millió életet mentettek meg ezek a vakcinák csak a használat első évében, és több mint 3 milliárd adagot használtak el belőlük világszerte” – áll a közleményben.

Több ország már egyáltalán nem oltott az AstraZeneca vakcinájával, Ausztráliában például 2023 márciusa óta nem lehet választani, használatát 2021 júniusától fogva elkezdték fokozatosan csökkenteni az újabb oltóanyagok széles körű elérhetősége miatt.

Az AstraZeneca 2021-ben változtatta meg Covid-oltóanyagának nevét Vaxzevriára. A vakcinát a 18 évnél idősebbek számára engedélyezték, egyes országok emlékeztető oltásként is használták. Az adenovírus-oltóanyag egy időben a hírek középpontjában volt, mert kiderült róla, hogy igen ritka mellékhatásként vérrögösödést okozhat. Egészen pontosan a vérlemezkeszám-csökkenéssel társult vérrögképződés, vagyis TTS kockázata nő meg az oltással, ez az állapot 100 ezer beoltott emberből körülbelül 2-3-nál fordult elő.

Az AstraZeneca vakcinája fontos és hatásos védekezési módszer volt a SARS-CoV-2 első variánsai ellen, most azonban a járvány egy olyan szakaszában járunk, ahol teljesen más variánsok dominálnak. A Pfizer például folyamatosan frissítgeti a vakcináit ezekhez mérten, és a Moderna is leköveti a változásokat. Arról nem is beszélve, hogy kutatók olyan oltóanyagon is dolgoznak, amely a még ismeretlen variánsok ellen is hatékony lehet.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy most már a kockázati számításokban is elmozdulás történt: a populációk sokkal védettebbek a vírus ellen, és bár a Covid–19 továbbra is okoz haláleseteket, összességében kevésbé vagyunk sebezhetők a betegséggel szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet áprilisban kiadott legfrissebb vakcinaajánlása azt írja, hogy a Covid–19-vakcináknak már meg kell célozniuk a vírus JN.1-es variánsát, amely lassan kiszorítja a most domináns XBB törzsváltozatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!