A kormány ügyfélszolgálata szerint nincs is itthon abból a Covid-vakcinából, amely Müller Cecília szerint a legjobb

2023. január 13. – 19:54

A kormány ügyfélszolgálata szerint nincs is itthon abból a Covid-vakcinából, amely Müller Cecília szerint a legjobb
Az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal töltött fecskendők a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2022. október 28-án – Fotó: Vajda János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Bár szerencsére a koronavírus-járvány mára jóval kevésbé határozza meg a mindennapjainkat, mint akár csak egy évvel ezelőtt, a vírus továbbra is velünk van, és gyors ütemben változik. Ezért tavaly ősszel az Európai Unió többféle olyan vakcinát is engedélyezett, amelyeket a koronavírus omikron variánsának különféle változataihoz igazítottak, hogy az eredeti oltásnál magasabb fokú védelmet biztosítsanak. A Pfizer–BioNTech-páros rögtön kétféle frissített vakcinát is kifejlesztett, mindkettő kapott uniós engedélyt, és Magyarország elvileg mindkettőből rendelhetett is.

A hivatalos kommunikáció azonban csak az első, a BA.1 variánshoz igazított változat érkezéséről szólt, miközben Müller Cecília országos tisztifőorvos egy interjúban arról beszélt, hogy jelenleg a másik, a BA.5-ös vakcinaváltozat a legjobb, ami elérhető. Hónapok óta szeretnénk megtudni az illetékes szervektől, hogy ebből a változatból rendelt-e a kormány, de semmilyen választ nem kaptunk.

A kormány állampolgároknak fenntartott ügyfélszolgálatán érdeklődve azonban azt a választ kaptuk, hogy a Müller által a legjobbnak tartott vakcina Magyarországon nem elérhető.

Mindjárt kitérünk arra, mit is mondott pontosan a tisztifőorvos, illetve mi a helyzet a vakcina elérhetőségével, de mindennek a megértéséhez előbb talán érdemes tömören felidéznünk, miről is van szó tulajdonképpen.

Gyorstalpaló az előző részek tartalmából

Ha már azt is elfelejtette, mi az a Covid, röviden összefoglaljuk, mik ezek az új vakcinák, és mi szükség rájuk (ha mindenre emlékszik, nyugodtan ugorjon a következő részre):

  • A korábban használt vakcinák csak a világjárványt indító eredeti vírusváltozaton alapultak, amely azonban a járvány kezdete óta rengeteget változtak – és változnak ma is –, és a különféle mutációk hatására az újonnan kialakult variánsok genetikailag már jelentősen eltávolodtak az eredeti vírustól. Emiatt az omikron variáns és későbbi leszármazottai ellen az eredeti vakcinák védőereje már korlátozott volt: az általuk a súlyos megbetegedés és a halálozás ellen nyújtott védelem gyorsabban csökkent, és egyre kevésbé – bár valamennyire továbbra is – akadályozták magát a megfertőződést.
  • Ezért felmerült az igény a vakcinák frissítésére. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bivalens, azaz kétféle vírusváltozatot is kódoló vakcinákat fejlesztettek, amelyekbe az eredeti vírus genetikai információja mellé egy újabb variánsé is bekerült. A Moderna és a Pfizer-BioNTech is előállt ilyen frissített vakcinával, mára kétfélével is. (Mivel a magyar kormány a Moderna vakcinájából már régóta nem kér, a továbbiakban csak a Pfizer-BioNTech oltásáról lesz szó.)
  • Az első új vakcinát az omikron eredeti, BA.1 nevű variánsához igazították. Ez az, amelyik tavaly év elején Magyarországon is elhozta a járvány ötödik hullámát, és minden korábbinál fertőzőképesebb volt, illetve jobban ellenállt a vakcináknak. Eredetileg ezt neveztük omikronnak, azóta azonban többféle alvariáns is megjelent, és nyárra már az omikron BA.5 nevű változata lett a domináns, amely még gyorsabban terjed és még ellenállóbb. A második frissített vakcinát ehhez igazította hozzá. (Azóta pedig még újabb variánsok jelentek meg és kezdtek dominánssá válni.)
  • A BA.1-es Pfizer–BioNTech-vakcinát szeptember 1-jén hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség, a BA.5-öst pedig szeptember 12-én. (Hivatalosan az EMA csak engedélyezésre javasolja a vakcinákat, és az Európai Bizottság adja meg az engedélyt, de ez rendszerint már csak formalitás, és mindkét esetben az EMA-döntés másnapján meg is történt.)

De melyik is jön Magyarországra?

Eddig tiszta sor, a zavaros rész onnantól kezdődik, hogy akkor melyik vakcinából is kér Magyarország. A kormány sajátos körülmények között, ellentmondásokkal teli kommunikációval övezve, de 2021 őszén visszalépett abba az uniós beszerzési körbe, amelyből korábban kiszállt. Ennek köszönhetően az év decemberében bejelentették, hogy 9,5 millió adag újabb Pfizer–BioNTech-vakcinát rendelnek. Ebből 2022 második félévében érkezett 3 millió adag, 2023-ban pedig 6,5 millió várható (és mindebből összesen 1,5 millió a gyerekeknek való vakcina, azaz kisebb adag.)

Azonban az, hogy ezen belül melyik vakcinaváltozatból mennyit kérünk, a kormány és a Pfizer megállapodásán múlik.

Ezt a megállapodást pedig nem teszik közzé, így kénytelenek vagyunk a kormányzati kommunikációra hagyatkozni. Nehezebb visszakeresni a kormány sokszor nehezen követhető járványügyi lépéseit, mióta megszűnt a hivatalos kormányzati járványügyi tájékoztató oldal, a koronavirus.gov.hu (ahelyett, hogy csak a frissítésével hagytak volna fel, és az oldal tartalma megmaradt volna kereshető archívumként). A sajtóhírek alapján azonban az látszik, hogy miután a BA.1-es vakcinát szeptember 1-jén engedélyezték, a következő napokban nagy nyilvánosságot kapott, hogy ebből a változatból rendel a kormány, illetve hogy meg is érkezett belőle az első szállítmány, amelyet továbbiak is követni fognak még 2023-ban is. Ezután szeptember 12-én az EMA a BA.5-ös vakcinára is rábólintott, de arról semmilyen információ nem érkezett, hogy ebből rendelne-e a kormány, miközben azt továbbra is kommunikálták, hogy kezdődik az oltás a BA.1-es változattal.

Hűtőbe teszik a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett első új vakcináit Budapesten, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és infektológiai intézet – Szent László telephelyén 2022. szeptember 7-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Hűtőbe teszik a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett első új vakcináit Budapesten, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és infektológiai intézet – Szent László telephelyén 2022. szeptember 7-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Természetesen megkerestük az érintetteket is, de sehonnan nem kaptunk érdemi, sőt általában semmilyen választ (erre még visszatérünk). Mivel mindenhol falakba ütköztünk, feladtuk a próbálkozást, és elkönyveltük, hogy a kormánykommunikáció alapján csak a BA.1-es vakcinából rendelt a kormány. Ezután jött Müller Cecília nyilatkozata.

Mit mondott Müller Cecília?

Az országos tisztifőorvos december elején adott interjú az Inforádiónak. Ebben 29:55-től beszél a frissített vakcinákról:

„Úgynevezett omikronspecifikus védőoltást is kifejlesztett már két cég is, és ezért az éppen keringő vírus ellen aktuálisan létrehozott vakcina elvileg a leghatékonyabb, mert hiszen pontosan megcélozza azt a típusú vírust, ami most kering”

– mondta.

Ezután a beszélgetés néhány mondat erejéig máshová kanyarodott, majd a riporter visszatért az új vakcinákhoz, és ezek elérhetőségéről érdeklődött: „Ezek a rendelkezésre állnak akkora mennyiségben, amekkora mennyiségben ezeket majd fel kell használni?”

Müller így válaszolt: „Igen, ezek az úgynevezett omikronspecifikus vakcinák, tehát most a BA.5-ös típus az, ami Magyarországon a legnagyobb mértékben, mintegy 98 százalékban jelen van, amiket detektálunk, és aki nem vette fel még az emlékeztető oltását, tehát a harmadikat, vagy több mint négy hónap telt el a harmadik oltás felvételétől, az ő részükre ajánljuk a második emlékeztető oltásnak a felvételét is, és lehetőség van arra, hogy ebből a típusból vegyék fel, tehát most ez kering. Ez elérhető az oltópontokon is, és elérhető a háziorvosoknál is.”

Mivel ez ellentmondott az eddigi kommunikációnak, újra nekifutottunk a kérdésnek.

Senki nem mond semmit

A kormány és az illetékes állami szervek (járvány)kommunikációját jól jellemzi, amit ebben a témában mutattak, így talán érdemes végigszaladni rajta:

  • Már szeptember elején rákérdeztünk a kormánynál, melyik új vakcinából terveznek rendelni, de nem kaptunk választ.
  • Ugyanekkor megkerestük a Müller Cecília által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) is, de tőlük sem kaptunk választ.
  • Ezután egy szeptember közepi kormányinfón szóban is megkérdeztük Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki nem tudta a választ, de azt ígérte, utánanéz.
  • Ezután írtunk a Miniszterelnökségnek, hogy sikerült-e utánanézni, de nem kaptunk választ.
  • December elején, Müller Cecília nyilatkozata után újra írtunk a koronavírus sajtóközpontnak, a a kormánykommunikációért felelős Miniszterelnöki Kabinetirodának, az egészségügyért felelős Belügyminisztériumnak és az NNK-nak, de sehonnan nem kaptunk semmilyen választ.
  • A Pfizert is kerestük, tőlük egy általános összefoglaló után ezt a választ kaptuk: „Az oltóanyag-rendelésekkel és -szállításokkal kapcsolatos további kérdéseivel forduljon az illetékes minisztériumhoz.”
  • A decemberi címzetteknek január elején újra elküldtük a kérdéseinket, de – talán már kitalálták – sehonnan nem kaptunk semmilyen választ.

Kormányzati ügyfélvonal: csak a másik vakcina kérhető

Újságíróként kénytelenek voltunk feladni, hogy választ kapjuk a kérdésünkre, de mivel közérdekű információról van szó, tettünk még egy utolsó próbát, és ezúttal állampolgárként küldtük el a kérdésünket a 1818-as kormányzati ügyfélvonalnak. Azt itt nem tudtuk megkérdezni, hogy melyik vakcinaváltozatból hány adagot rendelt a kormány, tehát hogyan oszlik meg a 9,5 milliós keret, de azt igen, hogy ha valaki most elmegy az emlékeztető oltásért, akkor a kettő közül melyiket tudja kérni: a BA.1-est vagy a BA.5-öst.

Miután a minisztériumok és az NNK sem válaszoltak hónapokon keresztül, ezúttal néhány órán belül megérkezett a válasz az Egészségvonal koronavírus-információs emailcíméről: „Köszönjük, hogy megkeresésével ügyfélszolgálatunkhoz fordult. Magyarországon jelen pillanatban bivalens vakcinák közül a Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája érhető el. Az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikron BA.1 változata ellen fejlesztették ki, így ez a típusú vakcina érhető el. Jó egészséget kívánunk! Vigyázzunk egymásra!” – írták.

Két lehetőség van tehát: vagy az országos tisztifőorvos beszélt olyan oltásról mint a lehető legjobbról, amelyet Magyarországon nem lehet beadatni; vagy az állampolgárok tájékoztatására fenntartott kormányzati ügyfélszolgálat adott hibás tájékoztatást.

Mivel sem a különböző minisztériumok, sem az NNK nem válaszol semmilyen megkeresésünkre ezzel kapcsolatban, nem tudjuk, melyik magyarázat a helyes. Hátha a cikkünk hatására az NNK segít tisztázni a helyzetet.

Amúgy tényleg a BA.5-ös a legjobb?

A gyorsan mutálódó variánsok nehezítik a vakcinafejlesztést, a vírus egyre gyorsabb változásával nem nagyon lehet lépést tartani, és nem is mindenki szerint érdemes. Míg az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) inkább a variánsok minél szorosabb lekövetését célozza – hasonlóan ahhoz, ahogy az influenza ellen évente változtatják az oltóanyagot –, ezért a BA.5-ös vakcinákat engedélyezte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) inkább a védelem szélesítésére törekszik, ezért a BA.1-re alapozó vakcinát javasoltak.

Müller Cecília országos tisztifőorvost oltják be koronavírus elleni vakcinájával 2021. január 13-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Müller Cecília országos tisztifőorvost oltják be koronavírus elleni vakcinájával 2021. január 13-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Ezek a különféle stratégiák megmutatkoznak abban is, hogy melyik országban hogy állnak az engedélyezések. A világon elsőként az Egyesült Királyságban kapott engedélyt frissített vakcina, ott a Moderna BA.1-re optimalizált változata kapott zöld utat augusztus 15-én, és azóta is ezzel, illetve a Pfizer-BioNTech BA.1-es vakcinájával oltják a valamilyen kockázati csoportba tartozókat és az 50 év felettieket (és csak őket). Ausztráliában is a BA.1-es Pfizer–BioNTech-vakcina érhető el. Az Egyesült Államokban azonban az FDA augusztus 31-én a Moderna és a Pfizer–BioNTech BA.4/5-höz igazított vakcináját hagyta jóvá. Az EMA pedig a két stratégia keverékét alkalmazza: mindkét változatot engedélyezték, és a tagországok választhatnak.

Logikusnak tűnhet, hogy mivel a BA.5-höz igazított vakcina a frissebb, egyértelműen jobb is, de erről perdöntő információ még nincs, nehéz is az összehasonlítás, mert általában eltérő körülmények között használják a két változatot. Annyi azonban mára biztos, hogy mindkettő hatékonyabb, mint az eredeti – a BA.5-ösről leginkább az amerikai, míg a BA.1-esről a brit adatok szolgáltatnak információt –, és önmagában azzal sincs semmi gond, ha egy ország úgy dönt, inkább a BA.1-essel olt. Jobb esetben azonban az illetékes hatóság világossá teszi, hogy melyiket választja, és miért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!