Jövő héttől vehető fel a Pfizer omikron elleni oltása

2022. szeptember 15. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Először az egészségügyi dolgozók vehetik fel a múlt héten Magyarországra érkezett új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinát. Jövő héttől már a lakosság számára is elérhetővé válik a vakcina a kórházi oltópontokon időpontfoglalással, illetve a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is, adták hírül a koronavirus.gov.hu oldalon. Az oltóanyagból eddig 109 ezer adag érkezett az országba.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes múlt héten azt mondta, az oltóanyagot az eredeti vírustörzsre és az omikron BA1 variánsa ellen fejlesztették ki.

Az újfajta készítmény egyadagos, kizárólag emlékeztető oltásra engedélyezett 12 év felettieknek, tehát csak azok kaphatják, akik már alapimmunizáltak, és kaptak legalább egy emlékeztető oltást.

Az oltóanyagból elvileg ezen a héten újabb 106 560 adag érkezik, október-novemberben pedig hárommillió adagot várnak. Jövőre 6,5 millió adag oltóanyag szállítása várható, ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való lesz.

A koronavírus magyarországi terjedéséről tájékoztató hivatalos oldalon közölték azt is, hogy a kormányhivatalok felmérést végeznek az idősotthonokban is, hogy ott hányan szeretnének megerősítő oltást kapni.

Az alapimmunizálást követő első és második megerősítő oltás továbbra is mindenkinek ajánlott, akik legalább 4 hónapja kapták meg az előző oltásukat. A megerősítő oltás típusáról az oltóorvos dönthet.

A legutóbbi adatok alapján a beoltottak száma 6 417 307 fő, a beoltottak 61%-a vette fel eddig a harmadik megerősítő oltást, és 338 689 fő már a negyedik oltást is felvette.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!