Már a következő járvány előtt elkészülhet az új koronavírus-vakcina

2024. május 7. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

Kutatók egy olyan koronavírus elleni oltóanyagon dolgoznak, ami egyszerre több törzs ellen is hatásos, így akár már a következő járvány kezdete előtt rendelkezésre állhat a vakcina – írja a Guardian. A Cambridge-i és Oxfordi Egyetemek, valamint a Kaliforniai Technológiai Intézet kutatói az oltóanyagot egereken már tesztelték, és a fejlesztés a proaktív oltási stratégia részét képezi, hogy a társadalom fel legyen készülve egy esetleges járványra.

Az oltóanyag különböző koronavírusok ártalmatlan fehérjéiből áll, amiket nanorészecskékhez csatoltak. Ha ezt a koktélt beadják (egyelőre egereknek), akkor a test immunrendszere később felismeri ezeket, és hamarabb védelmi fokozatba kapcsol. Mivel nagyon sok törzset lefed, akár olyan koronavírusok ellen is hatásos lehet, amikkel még nem is találkoztunk, de egy családba tartoznak a már ismertekkel.

Az egereknél több koronavírus ellen is hatásosnak bizonyult, például a SARS-CoV-1-re, ami a 2003-as SARS-járványért volt felelős. Ez azért volt kifejezetten izgalmas, mert az oltóanyagban nem is volt olyan fehérje, ami ettől a konkrét vírustól származott volna. A kutatók az eredményeiket a Nature Nanotechnology című szaklapban publikálták.

Az új vakcinát akár már a most létező technológiákkal is el lehet kezdeni gyártani, és a nanorészecskék és a vírusos fehérjék akár külön laborokban is készülhetnek, hogy később összekeverjék őket valahol egy oltóanyaggá.

Mivel a proaktív oltási stratégia egyelőre nem egy szabályozott módszer, a kutatók együttműködnek a hatóságokkal, hogy már a fejlesztési folyamat közben bevonják azokat. Ha az oltóanyag biztonságosnak és hatékonynak bizonyul, akkor akár már a Covid-19 mögötti SARS-CoV-2 ellen is be lehetne vetni emlékeztető oltásként, azzal az extra előnnyel, hogy más törzsek ellen is védene.

Ha pedig más vírusokra is át lehet dolgozni ezt a megelőző technológiát, akkor az országok akár be is tárazhatnának mindenféle oltóanyagot, hogy egy kórokozó megjelenésekor azonnal be tudják vetni.

„A tudósok nagyszerű munkát végeztek a rendkívül hatékony Covid-vakcina gyors előállításával a legutóbbi világjárvány idején, de a világ még így is hatalmas válságot élt át, rengeteg halálos áldozattal. Ki kell találnunk, hogyan tudnánk a jövőben még ennél is jobban teljesíteni, és ennek egyik fontos eleme, hogy már előre elkezdjük a vakcinák gyártását”

– mondta Mark Howarth professzor, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!