Fact-check: Magyarország nem olyan sötét, mint Ukrajna

2022. november 25. – 16:12

Fact-check: Magyarország nem olyan sötét, mint Ukrajna
Szent András-templom az ukrán energetikai infrastruktúrát ért orosz rakétatámadás utáni áramszünet alatt Kijevben 2022. november 11-én – Fotó: Maxym Marusenko / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este írtunk arról, hogy a NASA felvételein jól látszik, hogy Ukrajnában milyen sötét van a háború miatt. Ezt pénteken kicsit jobban kifejtettük, és bemutattuk a különbséget Ukrajna háború előtti és jelenlegi fényessége között.

Ha az ember azt gondolja, hogy a (cikk írásakor) 761 komment az Ukrajna melletti együttérzésről vagy épp kárörömről szól, akkor csalódnia kell: egy-két kivételtől eltekintve mindenki azon viccelődik/panaszkodik, hogy nálunk hiába nincs háború, a műholdképen mégis sötét Magyarország is. Bár az arányok valamivel jobbak, néhányan a pénteki cikkünkről szóló poszt alatt is megjegyezték, hogy hiába vágtuk le a képről, ők tudják, hogy Magyarország is teljesen sötét. Hasonló a helyzet az Instagramon is.

„Magyarországon is akkora a sötétség hogy még a holdról is látszik pedig mi a kanyarban előzünk.”

„Magyarország sem fürdik a fényben!”

„Meg az is latszik, hogy a hatalmas villanyarak miatt a videk Magyarorszagan az emberek lekapcsolt villany mellett gubbasztanak a 4 fal kozott. Eleg elautozni, es a Foldrol is lathato...”

„Csak szerintem néz ki úgy ezek után mint kis hazánk békeidőben?!
Esetleg még az is lehet, hogy nem is az oroszok lőttek szét mindent az ukránoknál csak egyszerűen ott is az ELIOS modernizálta a közvilágítást!”

– írja néhány kommentelő. Erről a képről van szó:

Egy felvétel 2022 november 23-áról – Fotó: NASA Worldview / Reuters
Egy felvétel 2022 november 23-áról – Fotó: NASA Worldview / Reuters

Tagadhatatlan, hogy – többek között – az orosz invázió miatt kialakult energiaválság sújtja Európát. Bár a kormány szereti ezt az – általuk is megszavazott – EU-s szankciókra fogni, a közösség nem vetette volna ki azokat Oroszországra, ha Vlagyimir Putyin nem dönt úgy, hogy nácitlanítási célból háborút indít szomszédja ellen. A rezsiválság gyakorlatilag minden szektort érint, itthon a fél ország bezár miatta. November végén jelent meg egy rendelet, ami lehetőséget ad az önkormányzatoknak a közvilágítás korlátázására, ez pedig valóban negatívan érintheti az ország fényességét a NASA térképén (amit itt tud megnézni).

Érdemes azonban megnézni, hogy a fenti képen Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Montenegró, Görögország és Bulgária is elég halovány. Sőt, a lengyelországi Krakkó és Katowice is csak elmosódottan fényes. Ha ugyanezen a térképen bekapcsoljuk a kék-sárga üzemmódot, akkor láthatjuk, hogy mindez azért van, mert az említett országokat felhők borították. Ez talán Szerbián és Koszovón látható a legjobban, ahol a kék térképen nincs felhő, ott a fenti, fekete-fehér képen is több a fénypont:

Kelet- Délkelet-Európa 2022 november 23-án – Fotó: NASA Worldview
Kelet- Délkelet-Európa 2022 november 23-án – Fotó: NASA Worldview

Ha megnézzük a november 22-i térképet, akkor azt is láthatjuk, hogy azért nem teljes itthon a sötétség. Így, hogy nem takarta el felhő az országot, egész jól kivehetőek a nagyobb városok és az úthálózat.

Magyarország 2022 november 22-én – Fotó: NASA Worldview
Magyarország 2022 november 22-én – Fotó: NASA Worldview

Sajnos a pont egy évvel korábbi állapottal nem nagyon lehet összevetni, mert akkor szinte egész Európa felhők mögé bújt, de 2021 november 12-én és december 4-én nem volt sokkal sötétebb az országban, mint 2022 november végén:

A felső képen a 2021 november 12-ei, az alsón a 2021 december 4-ei fényhelyzet látható – Fotó: NASA Worldview A felső képen a 2021 november 12-ei, az alsón a 2021 december 4-ei fényhelyzet látható – Fotó: NASA Worldview
A felső képen a 2021 november 12-ei, az alsón a 2021 december 4-ei fényhelyzet látható – Fotó: NASA Worldview

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!