Fact-check: Oroszország nem szupertitkos amerikai biolaborokat támad Ukrajnában

2022. március 4. – 08:47

frissítve

Fact-check: Oroszország nem szupertitkos amerikai biolaborokat támad Ukrajnában
Rakétatalálatot kapott lakóépület Kijevben – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz kormány – élén Vlagyimir Putyinnal – több különböző érvet is felhozott, hogy miért rohanták le Ukrajnát. Úgy indult, hogy nem is terveznek ilyesmit, aztán a békemisszióskülönleges katonai művelet” megindításakor Putyin már azt állította, hogy Ukrajnát nácik vezetik, népirtást követnek el, és atomfegyvereket szereznének. A katonai művelet célja pedig eredetileg Ukrajna demilitarizációja volt, hogy a keleti szakadár területek békében élhessenek.

Ezt a narratívát sok oroszbarát megmondóember és Facebook-oldal is átvette, a háborús propagandáról ebben a cikkben írtunk. Az egyik álhír, ami a háború kitörése óta terjed, az, hogy a civileknek nem kell félniük. Ehhez képest már legalább 227 civil áldozatról lehet tudni, és az orosz hadsereg lebombázott például tévétornyot, holokauszt-emlékművet és lakóházakat is.

A Számok nevű Facebook-csoport egyik orosz propagandát népszerűsítő bejegyzése március 3-án – Kép: Facebook
A Számok nevű Facebook-csoport egyik orosz propagandát népszerűsítő bejegyzése március 3-án – Kép: Facebook

Egy másik állítás, amit például a Gődény-közeli Médiaforrás, „Magyarország első közösségi szerkesztésű független médiája”, valamint több felhasználó is terjeszt, az, hogy Ukrajna tele van amerikai finanszírozású biolaborokkal, ahol csak amerikaiak dolgoznak, és ahol chemtrailt és biológiai fegyvereket gyártanak.

A Médiaforrás posztja – Fotó: Facebook
A Médiaforrás posztja – Fotó: Facebook

Ez az elmélet nem új, Oroszország és Kína már tavaly is indított hasonló álhírkampányt. A Médiaforrás egyébként annyira független lap, hogy semmilyen információt nem találni a tulajdonosi háttérről az oldalon. Az adatvédelmi tájékoztatóban és az ÁSZF-ben csak weboldalként vagy szolgáltatóként utalnak magukra, és az impresszumban is csak a Facebook-oldalaikról adnak meg információt. Ezenfelül megadtak egy számlaszámot is, hogy aki akarja, támogathassa a munkájukat, ezt egy nyíregyházi bankfiókban nyitották (ezt úgy tudja ellenőrizni, ha itt rákeres az oldalukon megadott IBAN-számra, erre HU95688000991115390600000000). Az oldal nem szuperál tökéletesen: nem működnek a Twitter- és a YouTube-gombok, de a kereső sem. Egyébként sok az oltásszkeptikus tartalom, és gyakran írnak pozitívan Gődény Györgyről is, aki véletlenül pont nyíregyházi, és akinek a pártja halott emberek aláírásait tartalmazó ajánlóíveket adott le.

Több Facebook-felhasználó is nagyüzemben terjeszti az orosz propagandát, ezekről az amerikai biolaborokról is rengeteget írnak. Ez az egyik legnépszerűbb poszt, több száz kommentnél és megosztásnál jár. Az orosz médiában egyébként már az invázió előtti hetekben egyre többször nyomták az amerikai biofegyverek narratíváját.

Egy oroszpárti felhasználó posztja – Kép: Facebook
Egy oroszpárti felhasználó posztja – Kép: Facebook

Az Amerikai Egyesült Államok és Ukrajna is tagadja, hogy léteznének ilyen vegyi üzemek Ukrajna területén, ahol amerikai tudósok amerikai vegyi fegyvereken dolgoznának. Az igaz, hogy 2005-ben született egy együttműködés az USA védelmi minisztériuma és Ukrajna egészségügyi minisztériuma között. Ennek célja a szovjet rendszerből megmaradt biológiai harcászati kutatásokból megmaradt kórokozók kezelése volt.

Ahogy az ukrán atomfegyverekről szóló tényellenőrző cikkünkben is írtuk, a Szovjetunió szétesésekor Ukrajna területén rengeteg szovjet fegyver maradt – beleértve atom- és vegyi fegyvereket is. Az atomfegyverek azon részét, amit nem adtak vissza Oroszországnak, többek között amerikai segítséggel/pénzből szerelték le és semmisítették meg, és ugyanilyen program indult 2005-ben is. Az amerikaiak megígérték, hogy pénzt és képzést adnak, cserébe az ukrán minisztérium elárulja az USA-nak, hol vannak olyan laborok, ahol a tárolt kórokozókból akár fegyvereket is lehetne gyártani, majd az Amerikából befolyó források felhasználásával megakadályozzák, hogy ezeken a helyeken fegyver készüljön. Nem Ukrajna az egyetlen ilyen ország: az Amerikai Egyesült Államok több posztszovjet államban, például Kazahsztánnal és Grúziával is kötött hasonló együttműködést.

Az egyik lényeges pont, amiről korábban az ukrán biztonsági szolgálat is beszélt, hogy ezekben a laborokban ukrán kutatók dolgoznak ukrán fennhatóság alatt, de többek között amerikai támogatással. Tehát az nem igaz, hogy amerikai tudósok dolgoznának ezeken a helyeken. Az így támogatott laborok egyébként nem is titkosak, kutatóik rendszeresen publikálnak, és nyitva állnak a nemzetközi tudományos közösség előtt. Az Atlantic Council kutatóintézet felmérései szerint a folyamatos propagandakampány hatására az orosz lakosság 25 százaléka meg van arról győződve, hogy az USA biológiai laborhálózatot telepített Ukrajnába.

Bár léteznek kutatóintézetek Ukrajnában, amiket támogat az amerikai kormány, ezeket nem az USA telepítette, és nem saját hadi fejlesztéseire használja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!