Pszichológia

RSS

A túlzott rajongás árthat az egészségnek

Akinek a gondolatait egy imádott híresség tölti ki, az nagyobb eséllyel vesz fel káros szokásokat, és intelligenciateszteken is gyengébben teljesíthet. A rajongás árnyoldaláról egyre több kutatás születik, magyar pszichológusok is élen járnak ebben.

A Szilágyi Liliána-ügy margójára: a bántalmazott gyerekben tudatosítani kell, hogy ezt nem érdemli meg

A gyerekek számára az a norma, amiben felnőnek, ha ez épp napi két pofon, akkor az lesz az általános. De hogyan lehet segíteni annak, akit bántalmaznak?

Mint amikor a sci-fikben ott van valami félelmetes, hatalmas dolog az égen

Egyre több embert érint a klímaszorongás. De mit tegyünk, ha már a hétköznapjainkba is beszivárog a félelem és sötétnek látjuk a jövőt? Elég az, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet és komposztálunk vagy valami teljesen más a megoldás? Lehet a krízis esély valami jobbra? Fiatal klímaszorongókkal és pszichológusokkal beszélgettünk.

Várkonyi Andrea könyve olyan, mint egy fárasztó útitárs, aki néha még bokán is rúg valakit

A falvédőre való bölcsességektől akár még kellemes olvasmány is lehetne az És ezt lehet?, Csernus óta meg tudjuk, hogy annak is van közönsége, ha a pszichológus szándékosan provokál, de itt sajátos elegye született a meghitt, derűs unalomnak és az irritálóságnak.

Intim részleteket is elárult Mészáros Lőrinccel közös életéről Várkonyi Andrea

A volt híradós új könyvében arról is ír, hogyan alszik Mészáros Lőrinc mellkasán.

Ha a színek neveit megfelelő módon írjuk le, az agy garantáltan belesül a felsorolásukba

Hogy reagál az agyunk, ha nem felolvasni kell a szavakat, hanem mindig a szavak betűinek színeit kimondani? Végezzen el egy egyszerű tesztet! A Stroop-hatás, illetve az azt mérő teszt érdekes dolgot árul el az agyunkról, de a pontos működése még rejtély.

Meghalt a flow fogalmát megalkotó Csíkszentmihályi Mihály

A magyar származású, Olaszországban és Amerikában élt, Széchenyi-díjas pszichológus volt a boldogságkutatás úttörője.

Lehet magad jól érezni, szabad magadat előre sorolni – könyvet írt dr. Várkonyi Andrea pszichológus

A pszichológiai könyvről az üzletasszony maga számolt be a Facebook-oldalán.

Miért szeretjük az ismétlődést a zenében?

A well a bird, bird, bird, well the bird is the word, a well a bird, bird, b-bird's the word.

Gyarmathy Éva: A Covidnak nagyon erős az idegrendszeri hatása, ezért is óvni kell tőle a gyerekeket

A mai gyerekek képességei egészen mások, mint 30-40 éve, a nagy baj, ha ehhez nem igazodik az oktatás – erről is beszél Veiszer Alinda új műsorában a tehetségfejlesztés és tanulási zavarok szakértője.

Gyerekek, akik a tévében látták, ahogy emberek ugranak ki a sokadikról

2001. szeptember 11-én szinte az egész világ a tévében figyelte az amerikai terrortámadás borzalmas következményeit. A nézők között rengeteg magyar gyerek is volt. Többekkel beszéltünk arról, mire emlékeznek most, már felnőtt fejjel, és mennyire hatott rájuk negatívan a terrortámadások élő közvetítése.

A klímahisztitől az ökoszorongásig: hogyan viselkedünk, ha azt halljuk, hogy klímaváltozás?

A klímaváltozáshoz mindenki viszonyul valamiképpen. A paletta az egész problémakört tagadó szkeptikusoktól a klímanácikig tart. Vagyis vannak, akik gúnyosan csak „klímahisztit” emlegetnek, mások pedig, ha megtudják, hogy nem kerékpárral közlekedünk, gyűlölet villan a szemükben. Az Eötvös Csoport a klímaváltozás és a szükséges egyéni és közösségi viselkedés összetett témájával foglalkozott.

Az orvosok sem supermanek, sürgős mentális segítségre lenne szükség az egészségügyben járvány után

Kiégéssel, depresszióval, kialvatlansággal küzdenek az egészségügyi dolgozók egyévnyi terhelés után. Sokan nem mernek segítséget kérni, mert azt összeférhetetlennek gondolják a segítői szerepükkel. Pszichológusokkal beszélgettünk arról, hogy mit éltek át az orvosok, ápolók a járvány legnehezebb heteiben, és milyen hosszabb távú hatásai lehetnek rájuk.

A bankrabló, aki azt hitte, a citromlé láthatatlanná teszi

McArthur Wheeler nagyon meglepődött, amikor két bankrablás után simán felismerték a biztonsági kamera képén. Az eset a pszichológia tudományában is nyomot hagyott.

A koronavírus idején a gyászunkkal is egyedül maradtunk

A gyászt és halált tabutémaként kezelő társadalmunkban „békeidőben” is nehéz megküzdeni a veszteségeinkkel, de a járványügyi intézkedések mellett ez még nehezebb. Cikkünkben szakember segítségével beszélünk a gyászról, annak feldolgozásáról, valamint arról, hogyan segítsünk a gyászolóknak.

Mi lenne, ha lottónyeremény járna az oltás mellé?

Hiába a megfeszített energia az oltóanyagok kifejlesztésével, ha az emberek nem adatják be maguknak a vakcinát. Az orvostudomány már megtette a magáét, most a viselkedéstudományokon a sor.

A sokat mobilozó gyerekek nem látják a fától az erdőt

A 2010 után született gyerekek figyelmi stílusa eltér az idősebb generációétól, állapították meg az ELTE pszichológusai.

Egy csapat tintahal átment egy eredetileg embergyerekeknek tervezett kognitív teszten

A híres mályvacukor-kísérlet némileg módosított változatából kiderült, hogy a tintahalak képesek az önkontrollra, de az nem, hogy miért.

Aki túl lassan válaszol, azt a környezete nagyobb eséllyel gondolja hazugnak

Francia kutatók szerint a hezitálást gyakran gondoljuk a hazugság jelének.

Ki találta ki ezt a hülyeséget, hogy minden árnak 99-re kell végződnie?

Közhely, hogy 99 forintért szívesebben veszünk meg bármit, mint egy kerek százasért. De miért működik a trükk, ha mindenki ismeri? Működik egyáltalán, vagy csak megszokásból használja minden kereskedő?