Karácsony az olimpiáról: Én már 2019-ben felvetettem egy Budapest–Pozsony–Bécs együttműködést

2024. október 27. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap Karácsony Gergely főpolgármester is kommentálta a hírt, miszerint Szlovákia konzultációkat kezdeményezett Magyarországgal egy esetleges nyári olimpia szervezéséhez szükséges sportinfrastruktúra-hálózat létrehozásáról. Karácsony elmondta, ezt kiváló ötletnek tartja, mert szerinte Budapest abban érdekelt, hogy fenntartható legyen az olimpia, és ne hozzanak létre új sportlétesítményeket, és azt is hozzátette, ő már 2019-ben felvetette Budapest, Pozsony és Bécs együttműködését – írja az atv.hu.

„Ezt akár ki lehet terjeszteni akár Ausztriára, vagy Horvátországra is, vannak olyan sportlétesítmények, amelyek Magyarországon nincsenek, például tengerpart sincs, vagy vannak olyan speciális dolgok, amit Magyarországon nehéz megvalósítani” – mondta a főpolgármester a szlovák-magyar együttműködésről. Gyulay Zsolt, a MOB elnöke az ATV Híradójának azt mondta, a diskurzus megkezdéséhez kelleni fog a fővárosi önkormányzat beleegyezése is, amit a jelek szerint nem Karácsonyon fog múlni. A konzultációk nem közös pályázati szándékot céloznak, de

a főváros és a kormány között eleve meglévő egyetértés után ez újabb lépés lehet afelé, hogy előbb-utóbb lehessen magyar olimpiát rendezni.

Az régóta nem titok, hogy a budapesti nyári olimpia Orbán Viktor nagy álma. 2017-ben meghátrált a NOB és a fideszes vezetésű főváros, amikor a Momentum összegyűjtötte a budapesti olimpiáról szóló népszavazáshoz szükséges ajánlásokat. Az idei párizsi olimpia után azonban ismét elővette a kérdést a miniszterelnök, amit Karácsony már augusztus végén támogatott, pénteken pedig megerősítette, még a jövő héten döntenek egy állásfoglalásról a kérdésben. Persze azt is hozzátette, hogy a ehhez új alapokra kell helyezni a főváros és a kormány viszonyát.

Azt viszont érdekes módon egyelőre nem tudni, hogy a fideszes képviselők támogatni fogják-e az állásfoglalást, Szentkirályi Alexandra, a Fidesz fővárosi frakciójának vezetője ugyanis eközben arról írt, hogy az olimpia sajnos csak álom marad. Szerinte a főpolgármester elherdálta Budapest százmilliárdos megtakarítását, és „amíg a liberális szivárványkoalíció nem állítja talpra a főváros költségvetését, addig nem lehet olimpiáról komolyan beszélni”. Ha a Fidesz nem támogatná az állásfoglalást, az persze minimum furcsa lenne, hiszen évek óta álomgyilkosozzák a Momentumot ugyanemiatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!