Meglepő fordulat: Szentkirályi Alexandra szerint csak álom marad a budapesti olimpia

2024. október 25. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy olimpia csodálatos dolog, büszkeséggel tölti el a nemzetet és átgondolt tervezéssel a rendező városnak olyan fejlesztéseket hozhat, amelyek hosszú távon szolgálják a városlakók érdekeit. Éppen ezért mi mindig is olimpia-pártiak voltunk. Sajnos egy budapesti olimpia álom marad egészen addig, amíg a főváros a csőd szélén billeg” – meglepő Facebook-posztot tett közzé péntek délután Szentkirályi Alexandra.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint a főpolgármester elherdálta Budapest százmilliárdos megtakarítását, és mára kiürült kassza.

„Így hiába szeretnének sokan egy budapesti olimpiát, amíg a liberális szivárványkoalíció nem állítja talpra a főváros költségvetését, addig nem lehet olimpiáról komolyan beszélni”.

Az régóta nem titok, hogy a budapesti nyári olimpia Orbán Viktor nagy álma. 2017-ben meghátrált a NOB és a fideszes vezetésű főváros, amikor a Momentum összegyűjtötte a budapesti olimpiáról szóló népszavazáshoz szükséges ajánlásokat.

Az idei párizsi olimpa után azonban ismét elővette a kérdést a miniszterelnök. Szerinte 2036-ban már igazán rendezhetné Magyarország az olimpiát, szinte minden infrastuktura megvan hozzá, csak a főváros támogatására lenne szükség. Meglepő szövetségesre talált Orbán: Karácsony Gergely már augusztus végén arról beszélt, hogy támogatná a budapesti olimpiát azzal a feltétellel, ha az állam végzi el az olimpiához szükséges beruházásokat, és visszaadja a főváros saját beruházásaihoz szükséges forrásokat. A főpolgármester szerint ez egy történelmi lehetőség lehet a főváros fejlesztése szempontjából.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) csütörtökön felkérte a fővárosi önkormányzatot, hogy vegyen részt egy „majdani budapesti olimpia megrendezésére irányuló gondolkodásban”. Karácsony Gergely azt ígérte, a felkérést a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti.

„Azt fogom javasolni a Közgyűlésnek, hogy a főpolgármester és a frakciók vezetői együtt vegyenek részt a Magyar Olimpiai Bizottsággal való közös gondolkodásban.”

Pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette a főpolgármester, hogy már a Fővárosi Közgyűlés a jövő heti ülésén döntenek egy állásfoglalásról, amely arról szól, hogy a főváros hajlandó-e leülni beszélgetni a budapesti olimpia rendezésének lehetőségeiről a MOB és az MPB képviselőivel. „Nem arról kell döntenie a közgyűlésnek, hogy akar-e olimpiát, hanem, hogy akar-e együttműködni a MOB-bal, hogy ennek a lehetőségét megvizsgálja” – mondta Karácsony, hozzátéve: közgyűlés döntése csak a folyamat kezdetét jelentené.

Kiderül, hogy a Fidesz fővárosi frakciója hogy dönt, amikor az állásfoglalásról szavaznak. Azért is lenne meglepő fordulat, ha már a nulladik lépésben megakadályozná a 10 fideszes képviselő a budapesti olimpia előkészítését, mert Orbán Viktor és a Fidesz többi politikusa a 2017-es népszavazási kezdeményezés óta rendszeresen álomgyilkosnak nevezi a Momentumot. „Sokan vagyunk Magyarországon, akik azt gondolják, hogy az olimpia egy régi álom. Itt történt egy álomgyilkosság” – mondta a miniszterelnök 2017-ben, miután az akkor még fideszes Borkai Zsolt vezette Magyar Olimpiai Bizottság és az akkor fideszes többségű, Tarlós István vezette Fővárosi Közgyűlés visszavonta Magyarország olimpiai pályázatát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!