Karácsony: A budapesti olimpiáról szóló gondolkodáshoz új alapokra kell helyezni a főváros és a kormány viszonyát

2024. október 25. – 13:38

Karácsony: A budapesti olimpiáról szóló gondolkodáshoz új alapokra kell helyezni a főváros és a kormány viszonyát
Fotó: Nádor András / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Történelmi jelentőségű városfejlesztés lehetőségét nyújtja a fővárosnak egy budapesti olimpia megrendezése – mondta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken egy sajtótájékoztatón a Városházán. Szerinte a sportinfrastruktúra gyakorlatilag teljesen, de a városinfrastruktúra még nem áll készen arra, hogy Budapest olimpiát rendezhessen. Kiemelte ugyanakkor, hogy egy a városnak előnyös koncepció kidolgozása esetén is meg kell majd kérdezni a budapestieket, hogy akarják-e, hogy olimpiát rendezzenek a fővárosban.

Elmondta, javaslatot tesz a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a jövő heti ülésén foglaljon állást arról, hajlandó-e leülni beszélgetni a budapesti olimpia rendezésének lehetőségeiről a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) képviselőivel.

„Nem arról kell döntenie a közgyűlésnek, hogy akar-e olimpiát, hanem, hogy akar-e együttműködni a MOB-bal, hogy ennek a lehetőségét megvizsgálja”

– mondta Karácsony, aki kiemelte, hogy a közgyűlés döntése csak a folyamat kezdetét jelentené. Arról is beszélt, hogy bármilyen koncepció kidolgozásához „új alapra kell helyezni a Fővárosi Önkormányzat és a kormány viszonyát”.

Azért is tartja ezt fontosnak, mert a kormány a mai napig nem teljesítette azokat az ígéreteit, amiket tett a főváros felé a budapesti atlétikai világbajnokság rendezésekor. Itt kiemelte például az eddig nem megvalósult Diákvárost, de az Egészséges Budapest programot is, amelynek megvalósítására a főváros csak a beígért támogatások felét kapta meg. Problémásnak tartja azt is, hogy jelenleg nincs a kormánynak budapesti ügyekért felelős minisztere, akivel lehetne egyeztetni, így a budapesti ügyekkel kapcsolatban csak az egyes szakminisztériumokhoz tud fordulni a fővárosi önkormányzat.

Karácsony szerint nagyon sok előnye származhatna Budapestnek egy olimpia rendezéséből. Egy a sportesemény után is használható olimpiai falu például enyhíthetne a fővárosi lakhatási válságon, de az olimpia rendezéséhez szükséges infrastruktúra-fejlesztések megvalósítása is jó lenne a városnak. A főpolgármester azt mondta, csak olyan koncepció kidolgozását tudja elképzelni, amely egy zöld és szolidáris Budapest érdekeit szolgálja. „Nekünk, városvezetőknek az olimpia egy eszköz egy nagyobb cél érdekében” – mondta.

Ha előnyös koncepciót is tud kidolgozni majd a kormány, a főváros, a MOB és az MPB, ő akkor is megkérdezné a budapestieket, hogy akarják-e az olimpiát a városukba. Ehhez Karácsony szerint talán nem is közjogi, hanem politikai értelemben vett népszavazás megrendezésére lehet szükség, leginkább akkor, ha a népszavazási törvénynek nem lehet eleget tenni.

Karácsony Gergely csütörtökön posztolt arról a Facebookra, hogy a MOB és az MPB felkérte a fővárosi önkormányzatot, hogy vegyen részt egy jövőbeli „budapesti olimpia megrendezésére irányuló gondolkodásban”. Karácsony azt írta, hogy a felkérést a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti, és meghívja a közgyűlés ülésére Gyulay Zsoltot, a MOB elnökét, de Szabó Lászlót, az MPB elnökét is. A főpolgármester közölte, javasolni fogja a közgyűlésnek, hogy a főpolgármester és a frakciók vezetői együtt vegyenek részt a MOB-bal való közös gondolkodásban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közleménye szerint „partnerséget javasolnak Budapestnek”. Az úgynevezett „Tájékozódási Folyamat” célja, hogy a NOB és az érdeklődő fél közösen megvizsgálja, megvalósítható-e az ország/város saját adottságaihoz és olimpiától független fejlesztési terveihez igazodó, a fenntarthatóságon alapuló, a házigazda és a nemzetközi olimpiai mozgalom számára egyaránt előnyös olimpia. A Tájékozódási Folyamat nem konkrét időpontban való olimpiarendezésre irányul („non edition specific”), az abban való részvétel nem minősül olimpiára való jelentkezésnek, illetve nem jár semmilyen kötelezettségvállalással („non comittal”).

„Abban is egyértelmű a véleményem, hogy az olimpiarendezés feltételeinek ismeretében a budapestieket meg kell kérdezni majd arról, hogy szeretnének-e a városban olimpiát. Ahhoz viszont, hogy eljuthassunk idáig, az szükséges, hogy a város megválasztott képviselői részt vegyenek a tervek kidolgozásában. Erre fogom kérni őket a Közgyűlés jövő heti ülésén” – írta Karácsony a csütörtöki posztjában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!