Karácsony a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti a budapesti olimpia ügyét

2024. október 24. – 17:45

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely a Facebookon közölte, hogy Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) ma felkérte a főváros önkormányzatát, hogy vegyen részt egy „majdani budapesti olimpia megrendezésére irányuló gondolkodásban”. A főpolgármester azt írja, hogy a felkérést a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti, egyben meghívta a közgyűlés ülésére Gyulay Zsoltot, a MOB elnökét, valamint Szabó Lászlót, a MPB elnökét.

Azt fogom javasolni a Közgyűlésnek, hogy a főpolgármester és a frakciók vezetői együtt vegyenek részt a Magyar Olimpiai Bizottsággal való közös gondolkodásban – írja Karácsony Gergely.

A bejegyzésében leszögezi, hogy bár újabb jelentős sportlétesítményekre nincs szüksége a városnak, szerinte „minden olyan lehetőséget érdemben és konstruktívan kell megvizsgálni, ami a budapesti közterületek és közlekedés megújítását, a lakhatási válság enyhítését szolgálja”.

„Abban is egyértelmű a véleményem, hogy az olimpiarendezés feltételeinek ismeretében a budapestieket meg kell kérdezni majd arról, hogy szeretnének-e a városban olimpiát. Ahhoz viszont, hogy eljuthassunk idáig, az szükséges, hogy a város megválasztott képviselői részt vegyenek a tervek kidolgozásában. Erre fogom kérni őket a Közgyűlés jövő heti ülésén” – zárja bejegyzését a főpolgármester.

Időközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is közleményt adott ki, amely szerint „partnerséget javasolnak Budapestnek”. Megjegyzik, hogy az úgynevezett „Tájékozódási Folyamat” célja, hogy a NOB és az érdeklődő fél közösen megvizsgálja, hogy megvalósítható-e az ország/város saját adottságaihoz és olimpiától független fejlesztési terveihez igazodó, a fenntarthatóságon alapuló, a házigazda és a nemzetközi olimpiai mozgalom számára egyaránt előnyös olimpia.

Ennek megfelelően a Tájékozódási Folyamat nem konkrét időpontban való olimpiarendezésre irányul („non edition specific”), az abban való részvétel nem minősül olimpiára való jelentkezésnek, illetve nem jár semmilyen kötelezettségvállalással („non comittal”). A MOB azt javasolja Budapest Főváros Önkormányzatának, hogy a Tájékozódási Folyamat eredményeiről legkésőbb 2026. szeptember 30-ig közösen készítsenek bárki által megismerhető nyilvános jelentést.

Orbán Viktor nagy álma

„Szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez” – mondta a Nemzeti Sportnak Orbán Viktor miniszterelnök 2023 decemberében. Az olimpiarendezés – a rendszerváltás után – először 2001 májusában merült fel, akkoriban szerdánként beszélt a rádióban Orbán, és ott vetette fel a gondolatot. 2002 tavaszán aláírásokat is gyűjtöttek érte, az elveszített választás után a pályázatot sem adtuk be 2012-re, London rendezte meg – átláthatóan és nyereségesen.

2014 decemberében olimpiai védnöki testület alakult, aztán az ügyre rátelepedett a politika, előzetes társadalmi egyeztetés nélkül születtek szerződések, egymást követték a milliárdos kifizetések, aztán amikor a Momentum akciója nyomán népszavazás lehetett volna a rendezésről, Orbán álomgyilkosságról beszélt, a főváros és a MOB pedig visszavonta a pályázatot. Korábban a Telexen is foglalkoztunk azzal, hogy Karácsony Gergely hogyan segíthetne megvalósítani Orbán Viktor régi nagy álmát.

A Momentum a főpolgármester bejegyzése alatt már reagált a hírre, a párt szerint nem a MOB-nak, nem a Fővárosi Közgyűlésnek, hanem népszavazásnak kell döntenie az olimpiarendezésről. A hozzászólás végén megjegyzik, hogy előbb egy „normális hétköznapot” kéne megrendezni, addig „szó sem lehet olimpiáról”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!