„Örömmel és szeretettel” várja Lázár minisztériuma Márki-Zayék pályázatát a Wenckheim-kastélyra

2024. október 26. – 06:45

„Örömmel és szeretettel” várja Lázár minisztériuma Márki-Zayék pályázatát a Wenckheim-kastélyra
A Wenckheim-kastély 2023 májusában – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Szeretettel várjuk Hódmezővásárhely elképzelését a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra október 31-éig. Szerintem nagyon komoly esélye van Hódmezővásárhely városának, hogy egy kastéllyal gazdagodjanak a helyi adófizetők” – írta a vásárhelyi kormánypárti lap, a Promenad24 megkeresésére Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára és miniszterhelyettese.

A portál azután kereste meg a minisztériumot, hogy a vásárhelyi önkormányzat heves viták közepette kedden megszavazta: pályázatot nyújt be a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra a kormány kastély-örökbefogadási programjában. Lázár János helyettese szerint a minisztérium „örömmel és szeretettel” várja a hódmezővásárhelyi önkormányzat pályázatát, viszont a félig felújított ingatlan fejlesztésére a következő években még 8–10 milliárd forintot kell fordítania majd „az új, tőkeerős tulajdonosnak”.

„Hódmezővásárhely pályázata abszolút örömteli, hiszen azt mutatja, hogy az önkormányzat meg szeretné finanszírozni a szabadkígyósi kastély befejezéséhez szükséges pénzmennyiséget” – írta a lapnak a miniszterhelyettes, majd úgy folytatta, hogy „örömmel tölt el bennünket, hogy a vásárhelyi önkormányzat a helyi lakosok pénzéből 8–10 milliárdot ilyen fontos célokra tud és akar is költeni”.

A válasz szerint ők abszolút nyitottak arra, hogy lefolytassák a szükséges tárgyalásokat a várossal, hiszen ha „ekkora fejlesztési forrásuk van szabadon, az minden jogalapot megad arra, hogy egy sikeres pályázatot adjanak be, s az üzemeltetés költségeit is viselni tudják”. Csepreghy hozzátette, hogy az örökbefogadónak az üzemeltetésen túl az eddig meglévő közfunkciók működését is meg kell oldania, például hogy a kastély parkja a szerződésben foglalt minőségben az év minden napján látogatható legyen, illetve a kiállításokat is üzemeltetni és fejleszteni kell.

A miniszterhelyettes megjegyezte, a maga részéről nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy egy önkormányzat, egy testület vagy egy polgármester ne kellő végiggondoltság mellett adna be egy ilyen pályázatot.

„Csepreghy úr Lázár János beosztottja, aki mindenben főnöke utasításai szerint jár el” – mondta a Szegedernek Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Szerinte nyilvánvaló, hogy a miniszterhelyettes nyilatkozatának a célja a vásárhelyi adófizetők és választópolgárok elriasztása, „ezzel akar nyomást gyakorolni az önkormányzatra és a képviselőinkre, hogy ne merjük megzavarni Lázár János szépen eltervezett kastélylopási hadműveletét”.

A Wenckheim-kastély parkja 2023 májusában – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
A Wenckheim-kastély parkja 2023 májusában – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Márki-Zay úgy látja, hogy ez a szándék érhető tetten abban is, hogy a 3 milliárdból felújított kastély még hátralévő munkálatait „a Lázár urat ismerve már eleve túlárazott eddigi munkálatok többszörösére taksálja” Csepreghy, de ez a részletes költségvetés ismerete nélkül nem tűnik logikusnak a polgármesternek. Márki-Zay korábbi, a közgyűlésen tett nyilatkozata szerint a kastély évente 250 millió forintos működési költsége kitermelhető, és az épület is gazdaságosan üzemeltethető lenne.

„A közgyűlésünkön Szél István fideszes képviselő, Lázár János kampányfőnöke szó szerint ugyanazokat az érveket ismételgette a vitában, mint amit a Lázár-sajtó más-más szereplők szájába adva, de egyértelműen Lázár gondolatait szajkózva ismételget napok óta.” Márki-Zay szerint csak az biztos, hogy „Lázár János kétségbeesetten igyekszik elrettenteni bennünket attól, hogy az egyszer már kútba esett kastélylopását megakadályozzuk”. A polgármester úgy véli, továbbra is az a magyar nemzet érdeke, hogy „az ország egyik legszebb kastélya ne kerüljön közpénztolvaj NER-lovagok markába, hanem maradjon köztulajdon”.

A Lázárhoz köthető „kastélytörvény”, vagyis a magyar kastélyok privatizációja országosan is nagy vitákat váltott ki korábban. Novák Katalin még köztársasági elnökként többször is visszaküldte normakontrollra, a javított változatot végül idén júniusban fogadta el a Parlament. Ez a törvény adott lehetőséget arra, hogy augusztusban több, műemléki védelem alatt álló épület is felkerüljön az eladásra szánt ingatlanok listájára, köztük az Alföld egyik legszebbjeként emlegetett szabadkígyósi Wenckheim-kastély is.

A Hódmezővásárhelytől több mint 70 kilométerre található ingatlan megszerzését a Békés vármegyei Szabadkígyós is fontolgatja. Ők is kikérik a pályázati dokumentációt, de majd a részletek megismerése után döntik el, hogy versenybe szállnak-e érte.

A kastélytörvény értelmében állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak, parkok, kertek, illetve az ezekhez tartozó ingóságok tulajdonjoga átruházható lesz magánszereplőknek, vállalatoknak. Lázár János a Telex podcastjában azzal indokolta a kormányzati tervet, hogy noha az állam a tulajdonosa a műemlék épületeknek, de arra nem alkalmas, hogy jó gazda legyen. Lázár szerint a programba a legtőkeerősebb hazai vállalatok, a Mol, az OTP, a Richter, a Bankholding vagy a 4iG is be fog szállni, és a pályázó önkormányzatoknak velük kell felvenniük a versenyt. A létesítményeket átvevő új tulajdonosoknak vállalniuk kell, hogy az ingatlanok állagromlását megelőzik, és fenntartják azok közfunkcióját: a kastélyparkoknak évente legalább 300 napig ingyenesen látogathatónak kell lenniük, és a kastélyokban őrzött közgyűjteményeket is be kell mutatni.

A próbaévben nyolc nemrég felújított kastélyra írtak ki pályázatot, januártól további 40-et hirdetnek meg, amelyek közül többet EU-s és állami közpénzmilliárdokból újítottak fel az elmúlt években (gyakran kormányközeli vállalkozók). A bírálók szerint a frissen megmentett épületeket magánjogi szereplőknek szerveznék ki, azaz ezek hasonló modellben veszítenék el közvagyonjellegüket, mint például az egyetemi campusok.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!